ممکن است مشارکت کودک در خانه امری نهادینه در او باشد، ریشه بسیاری از آموزش ها، مهارت ها و دیدگاه ها، به دوران کودکی بر می گردد.
به همین جهت است که برنامه ریزی مناسب برای فعالیت های کودکان در سنین پایین، همواره از اهمیت بالایی بر خوردار است.
کودک همواره در سنین مختلف با چالش های مختلفی رو به رو می شود و در سنین بزرگسالی نیز، چالش های بسیار بزرگ را مواجه می گردد.
به همین جهت است که بخش عمده داشتن آمادگی و اعتماد به نفس مناسب در سنین بزرگسالی، به دوران کودکی بر می گردد.
افراد در سنین کودکی، آموزش ها، بازی ها و سرگرمی های مختلفی دارند. در پیش دبستانی، مدرسه و …، آموزش های مختلف به کودک داده می شود.
اما این سنین مناسب یادگیری انواع مهارت های زندگی نیز می باشد. فراگیری مهارت های زندگی در سنین کودکی، باعث می شود که هم کودک با این موقعیت ها آشنا شود و هم اعتماد به نفس لازم را داشته باشد.
یکی از مواردی که باعث می شود کودک در سنین بزرگسالی هم مسئولیت پذیر شود و هم اعتماد به نفس مناسبی پیدا کند، مشارکت کودک در کارهای خانه است.
با همکاری کودک در انجام کارهای خانه، او از این سنین یاد می گیرد که در زندگی باید مسئولیت هایی بر عهده داشته باشد.
اهمیت مشارکت کودک در کارهای خانه
آموزش های مختلفی در سنین کودکی نیاز است تا فرا گرفته شود. اما صرفا همه آموزش ها یک کتاب با محتوای علمی نیستند. برخی آموزش ها باید به کودک با انجام فعالیت های مختلف داده شود.
مشارکت کودک در کارهای خانه باعث رشد مهارت زندگی در کودک شده و افزایش اعتماد به نفس را به همراه دارد.
برای آن دسته از والدینی که حس بدی درباره به کار گرفتن کودکشان در کار های خانه دارند، باید عنوان کرد که این موضوع برای کودک مفید است.
به همین جهت نباید حس بدی در این باره داشت. مشارکت در کارهای خانه موجب احساس بهتر در خود کودک نیز می شود. چرا که کودک احساس نقش موثر خود در زندگی را پیدا می کند.
مسئولیت پذیری که در اثر این کار انجام می شود، مهم ترین ثمره مشارکت کودک در کارهای خانه است.
چرا برخی کودکان نسبت به انجام کارهای خانه مقاومت نشان می دهند؟
کودکان نیز شخصیت و احساسات متفاوتی دارند. برخی از کودکان ممکن است در انجام کارهای خانه مقاومت زیادی نشان دهند. در واقع این دسته از کودکان کار های خانه را خسته کننده می دانند.
به همین جهت است که از انجام آن ها شانه خالی می کنند. چه بسا تقریبا همه کودکان، بازی کردن را به مرتب کردن لباس هایش و یا ظرف شستن ترجیح می دهند.
در سنین بزرگسالی، ما زا مرتب شدن خانه احساس بهتری پیدا می کنیم. اما برای کودک این گونه نیست. کودکان با نظم خانه حس آرامش خاصی دریافت نکرده و به همین جهت است که این کار خسته کننده تر نیز می شود.
چگونه از کودک در کارهای خانه کمک بگیریم؟
برای آن که از کودکان در مشارکت کارهای خانه استفاده کنید، نیاز است که ایده های مختلفی را برای این منظور در نظر بگیرید.
از جمله مواردی که می تواند در حس بهتر کودک برای مشارکت در کارهای خانه موثر باشد، عنوان دادن به کودک است.
برای مثال به کودک بگویید امروز همکار من در کار های خانه باش. زمانی که به کودک عنوان می دهید، احتمال قبول کردن او بالا می رود. با انجام این کار، علاوه بر روحیه بخشیدن به کودک، احساس همکاری وی نیز بیشتر خواهد شد.
دیگر موردی که باید درباره این موضوع در نظر بگیرید، درخواست کمک از کودک در سنین پایین تر است.
چرا که وقتی کودک از سنین پایین شروع به مشارکت در کار های خانه کند، در سنین بالاتر نیز بهتر در این کار همکاری می کند.
در واقع کودکان از سن 3 سالگی به بعد می توانند در برخی امور مشارکت کنند. وظایف محوله به کودک در هر سنی، باید متناسب با سن او باشد.
برای مثال از کودک 3 ساله می توانید درخواست جمع کردن اسباب بازی هایش را کنید.
برنامه برای کار های منزل، دیگر راهکار برای مشارکت کودک در کارهای خانه است. بدین منظور می توان یک لیست از کارهای روزمره، هفتگی و یا ماهانه تهیه کرد و بر اساس آن از کودک درخواست انجام وظایفش را نمایید.
اگر از خدمات پرستار در منزل استفاده می کنید، پرستار کودک نیز می تواند در تشویق کودک به انجام کارهای خانه، نقش داشته باشد.