1. پرستار آراد
  2. مقالات
  3. مراقبت از زخم در کودکان از چه روشهایی امکان پذیر است
روش مراقبت از زخم در کودکان

مراقبت از زخم در کودکان از چه روشهایی امکان پذیر است

  مراقبت از زخم در کودکان     Wound Healing and Care  یکی از اقداماتی است که لازم است با رعایت تکنیک های خاص انجام شود تا زخم دچار عفونت نشود و به خوبی ترمیم شود.

نحوه مراقبت از زخم در کودکان

همه بچه ها دچار بریدگی و خراش هایی می شوند که والدین می توانند از آنها در خانه مراقبت کنند. اما در مورد زخم های جدی تر که سبب  بخیه خوردن یا  بستری در بیمارستان می شود ، چه  مراقبت هایی لازم است ؟

انواع مختلف زخم

بیشتر ما به فکر زخم هایی هستیم که تصادفا رخ می دهند. اما حتی برش های جراحی  نیز زخم هایی هستند که به مراقبت نیاز دارند .

بنابراین قسمت هایی از بدن که محل ورود لوله هاست یا برش هایی در آن ایجاد می شود نیز نیاز به مراقبت جدی دارند .

پوست مهم ترین اندام بدن است و به محافظت از آن در برابر میکروب ها (باکتری ها ، قارچ ها و ویروس ها) که در سطح آن زندگی می کنند ، کمک می کند.

بنابراین ، هر چیزی که به پوست آسیب برساند باعث زخم می شود و وقتی پوست شکافته می شود ، میکروب ها وارد بدن می شوند و باعث ایجاد عفونت می شوند.

هرچه زخم عمیق ، بزرگتر یا کثیف تر باشد ، به مراقبت بیشتری نیز نیاز دارد. به همین دلیل است که تیمی از پزشکان و پرستاران مراقبت از زخم که به طور ویژه آموزش دیده اند با هم همکاری می کنند تا زخم های جدی را کنترل و درمان کنند.

ارزیابی یک زخم بر اساس خطر عفونت:

زخم های “تمیز” – آنهایی که به باکتری آلوده نیستند – کمترین خطر ابتلا به عفونت را دارند و مراقبت از آنها را آسان تر می کند

برشی که یک جراح در هنگام ترمیم ACL بر روی زانوی فرد ایجاد می کند ، احتمالاً یک زخم تمیز است زیرا قبل از جراحی ناحیه با محلول ضد باکتری تمیز می شود – و این زخم در مکانی است که خطر عفونت کم است.

زخم های آلوده ، مانند آبسه ، خراش یا بریدگی عمیق یا زخم گلوله ، داستان متفاوتی دارد. اینگونه زخم ها برای جلوگیری از عفونت به درمان و نظارت ویژه نیاز دارند.

گاهی اوقات یک زخم تمیز است اما به دلیل محل آلودگی خطر عفونت وجود دارد. مایعات و سایر آلاینده ها می توانند به زخمی وارد شوند که در ناحیه ای باکتری بیشتری وجود دارد – مانند دستگاه ادراری ، دستگاه گوارش یا سیستم تنفسی. آلودگی یا جسم خارجی در زخم نیز می تواند خطر عفونت را افزایش دهد.

بستن زخم های جدی و  مراقبت از زخم در کودکان

اگر زخم تمیز باشد ، پزشک آن را با دوختن لبه ها در دو لایه جداگانه می بندد. پزشک از بخیه های قابل جذب برای پیوستن لایه عمیق بافت زیر پوست استفاده می کند. سپس  پوست سطحی را  بخیه می زند.

بعضی اوقات پزشکان از بخیه ها یا نوارهای حل شونده برای اتصال لایه فوقانی پوست و همچنین لایه پایین استفاده می کنند. در غیر این صورت ، پزشک بعد از حدود 7 تا 10 روز هر بخیه سطحی را برمی دارد.

گاهی پزشکان بلافاصله زخم را نمی بندند. اگر احتمال آلودگی زخم وجود داشته باشد ،  آنرا باز می گذارند تا پاک و تخلیه شود (به عنوان مثال ، با گاز گرفتن حیوان).

بستن یک زخم آلوده می تواند باکتری ها را در داخل حبس کرده و منجر به عفونت شود. وقتی مطمئن شوند هیچ باکتری یا آلودگی دیگری باقی نمانده است ، زخم را بخیه زده یا روی آن را می بندند.

گاهی اوقات ، جهت مراقبت از زخم در کودکان پزشکان تصمیم می گیرند که اصلاً زخم دوخته و بخیه زده نشود. اگر کسی مقدار زیادی از یک بافت خود را از دست داده باشد (مانند پس از یک تصادف جدی) ، معمولاً بهتر است که زخم را برای بهبود از طریق تشکیل بافت باز نگه دارند.

همچنین پزشک از وضعیت واکسن کزاز کودک شما پرسش خواهد کرد تا از به روز بودن آن اطمینان حاصل کند.

انواع مراقبت از زخم در کودکان

روند بهبودی مراقبت از زخم در کودکان

قبل از شروع بهبودی ، بدن برای محافظت در برابر عفونت اقدام می کند . در طی روزهای اول ممکن است یک زخم متورم ، قرمز و دردناک باشد. این التهاب نشانه حمله کردن سیستم ایمنی بدن به زخم برای محافظت از زخم در برابر عفونت است. زخم را همیشه تمیز و خشک نگه دارید تا به روند بهبود کمک کند.

همانطور که بدن از داخل زخم خود را بهبود می بخشد ، یک پوسته خشک و موقت روی زخم در قسمت خارجی ایجاد می شود. کار  این پوسته نازک محافظت از زخم است زیرا پوست آسیب دیده در زیر آن در حال بهبود است.

در زیر سطح محافظ پوسته ، بافت جدید ایجاد می شود. بدن عروق خونی آسیب دیده را ترمیم می کند و پوست کلاژن (نوعی فیبر پروتئینی) را برای اتصال مجدد بافت شکافته ایجاد می کند.

وقتی ترمیم انجام شد ، پوسته سطحی خشک می شود و می افتد و پوست ترمیم شده از زیر نمایان می شود و اغلب جای زخم به جا می ماند .در این مرحله ، زخم تقریباً 80-90٪ قدرت پوست طبیعی قبلی را خواهد داشت. چند ماه طول می کشد تا جای زخم به 100٪ قدرت پوست طبیعی برگردد.

اسکارها یا جای زخم ها با پوست طبیعی متفاوت به نظر می رسند. دلیل آن این است که پوست از دو پروتئین تشکیل شده است: الاستین که به پوست انعطاف پذیری می بخشد و کلاژن که به آن استحکام می بخشد.

بدن نمی تواند الاستین جدید ایجاد کند ، بنابراین اسکارها کاملاً از کلاژن ساخته می شوند. و به این دلیل نسبت به پوست اطراف کم تر نرم و  انعطاف پذیر است.

مراقبت از زخم در کودکان

  مراقبت از زخم در کودکان در منزل ( زخم های جدی )

زخم های جدی به صورت یک شبه خوب نمی شوند. هفته ها طول می کشد تا بدن بافت جدید ایجاد کند. بنابراین مراقبت  بهینه در منزل از زخم ها برای جلوگیری از عفونت و به حداقل رساندن ماندن جای زخم مهم است.

پزشک به شما دستورالعمل هایی در مورد مراقبت از زخم در کودکان  ارائه می دهد. که به شرح زیر می باشد :

زخم را با پانسمان تمیز پوشانده تا جایی که مایعی از آن تخلیه نشود. پزشک یا پرستار در مورد نحوه تغییر و تعویض پانسمان و هر چند وقت یکبار به شما دستورالعمل هایی می دهند.

برای دوش گرفتن ، حدود 2-4 روز بعد از جراحی صبر کنید. از آنجا که هر نوع جراحی متفاوت است ، از پرستار یا پزشک خود بپرسید که قبل از اینکه کودک دوباره بتواند دوش بگیرد ، چه کاری باید انجام دهد.

تا زمان مراجعه بعدی به پزشک برای  مراقبت از زخم در کودکان  از غوطه ور شدن در وان یا شنا خودداری کنید. آلودگی موجود در آب می تواند به داخل زخم نفوذ کرده و آن را آلوده کند. همچنین ، در صورت خیس شدن بیش از حد زخم ، احتمال جدا شدن لایه های رویی آن وجود دارد.

سعی کنید حیوانات خانگی را از زخم دور نگه دارید

از خراشیدن پوسته های روی زخم ها خودداری کنید. ممکن است با بهبودی زخم پوست زیر ، خارش ایجاد شود اما خاراندن یا خراشیدن می تواند پوست جدید را از زیر پاره کند. ترمیم زخم بیشتر طول می کشد و ممکن است اثر زخمی که بر جای می گذارد نیز بدتر باشد.

التیام و مراقبت از زخم در کودکان

بدن ما برای بهبود به ویتامین ها و مواد معدنی نیاز دارد . در حالی که زخم در حال بهبودی است  ، به کودک خود غذاهای سالم – به ویژه مقدار زیادی میوه و سبزیجات غنی از ویتامین و پروتئین های بدون چربی – دهید.

کودک باید مقدار زیادی آب بنوشد و غذاهای سرشار از فیبر مانند غلات کامل بخورد تا از یبوست جلوگیری کند. (یبوست می تواند از عوارض جانبی داروهای ضد درد باشد).

زخم ممکن است به سرعت بهبود یابد ، اما ترمیم جای زخم ها بیشتر طول می کشد. در مورد جای زخم های عمیق ، پزشک ممکن است ماساژ ناحیه را با لوسیون یا ژل هیا خاص توصیه کند. انجام این کار به کلاژن کمک می کند تا با الاستین در پوست اطراف مخلوط شود و  اثرات برخی از زخم ها کاهش یابد.

چه موقع باید در مورد مراقبت از زخم در کودکان با دکتر تماس بگیرم؟

اگر زخم عمیق یا جدی ای دچار عفونت شود  ، می تواند باعث بروز یک مشکل جدی شود. در موارد زیر فوراً با پزشک یا جراح خود تماس بگیرید:

کودک شما تب یا تورم غدد (یا هر دو) دارد.

کودک شما حتی با داروی ضد درد نیز احساس درد می نماید.

ناحیه اطراف زخم بیشتر متورم شده است

ناحیه ای از قرمزی در اطراف زخم یا رگه های قرمز روی پوست اطراف زخم وجود دارد.

خروج خون یا چرک از زخم

کودک شما علائمی از کمبود آب دارد مانند پوست سیاه ، خشکی دهان یا گودی چشم.

خبر خوب در مورد ترمیم زخم این است که بدن جوان و کودک سریعتر بهبود می یابد. به کودک خود کمک کنید تا از زخم به خوبی مراقبت کند و توصیه های پزشک را دنبال کند. طولی نخواهد کشید که زخم بهبود خواهد یافت.

شرکت مراقبتی مهرپرستار آراد با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و کادر متخصص آماده ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل است .

این مقاله چه میزان برای شما مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست