1. پرستار آراد
  2. مقالات
  3. هر آنچه لازم است درباره فواید واکسیناسیون بدانید
فواید واکسیناسیون

هر آنچه لازم است درباره فواید واکسیناسیون بدانید

واکسیناسیون  vaccination یک راه ساده ، ایمن و موثر برای محافظت از بدن در برابر بیماریهای مضر قبل از تماس با آنها است. واکسن از سیستم دفاعی بدن برای ایجاد مقاومت در برابر عفونت های خاص استفاده می کند و سیستم ایمنی بدن را قوی تر می کند.

مزایای واکسیناسیون

واکسن ها ، درست مانند زمانی که بدن در معرض بیماری قرار می گیرد سیستم ایمنی بدن را برای ایجاد آنتی بادی تحریک می کنند. با این حال ، از آنجا که واکسن ها فقط شامل انواع کشته یا ضعیف میکروب ها هستند ،این واکسن باعث بروز بیماری نمی شود و بدن را در معرض عوارض جدی آن قرار نمی دهد.

اکثر واکسن ها به صورت تزریقی انجام می شوند ، اما برخی از آنها به صورت خوراکی (از طریق دهان) یا اسپری به بینی هستند .

واکسن چگونه کار می کند؟

واکسن ها با همکاری با سیستم دفاعی طبیعی بدن باعث ایجاد محافظت و ایمنی در برابر میکروب ها می شوند و خطر ابتلا به بیماری ها را کاهش می دهند. هنگامی که واکسن دریافت می کنید ، سیستم ایمنی بدن به این روش به آن عکس العمل می دهد:

  • میکروب مهاجم مانند ویروس یا باکتری را تشخیص می دهد.
  • آنتی بادی تولید می کند. آنتی بادی ها پروتئین هایی هستند که به طور طبیعی توسط سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با بیماری ها تولید می شوند.
  • این بیماری و نحوه مبارزه با آن را به خاطر می سپرد . اگر در آینده در معرض میکروب قرار بگیرید ، سیستم ایمنی بدن می تواند قبل از اینکه بیمار شوید آن را به سرعت از بین ببرد.
  • بنابراین واکسن راهی ایمن و هوشمندانه برای ایجاد پاسخ ایمنی در بدن ، بدون ایجاد بیماری است.

سیستم های ایمنی بدن به گونه ای طراحی شده است که مقابله با میکروب ها را به خاطر بسپارد. به همین دلیل، هنگامی که در معرض یک یا چند دوز واکسیناسیون  قرار می گیریم ، معمولاً سال ها ، دهه ها یا حتی یک عمر در برابر بیماری ایمن می شویم .

این همان چیزی است که واکسیناسیون را بسیار موثر می کند. واکسن ها به جای درمان بیماری بعد از وقوع آن ، در وهله اول مانع از بیماری می شوند.

کارت واکسیناسیون

چه موقع باید واکسن بزنم؟

واکسن ها در طول زندگی و در سنین مختلف ، از تولد تا کودکی ، در سنین نوجوانی و تا کهنسالی از بدن ما در برابر بیماری ها محافظت می کنند.

در بیشتر کشورها یک کارت واکسیناسیون به فرد داده می شود که در آن ثبت می گردد که فرد چه واکسن هایی دریافت نموده است و چه زمانی واکسن های بعدی یا دوزهای تقویت کننده را باید دریافت نماید .

اگر واکسیناسیون را به تعویق بیندازید ، در معرض خطر بیماری شدید قرار می گیرید . اگر منتظر بمانید تا در صورت شیوع یک بیماری نسبت به تزریق واکسن اقدام نمایید ممکن است زمان کافی برای دریافت واکسن و همه دوزهای توصیه شده وجود نداشته باشد.

اگر واکسیناسیون توصیه شده برای خود یا فرزند خود را از دست داده اید ، در این مورد با پزشک مشورت کنید.

اهمیت واکسیناسیون

چرا باید واکسن بزنم؟

بدون واکسن ، بدن در معرض بیماری جدی و ناتوانی ناشی از بیماری هایی مانند سرخک ، مننژیت ، ذات الریه ، کزاز و فلج اطفال قرار دارد .
بسیاری از این بیماری ها می توانند زندگی را تهدید کنند. WHO تخمین می زند که واکسن های کودکان به تنهایی سالانه بیش از 4 میلیون نفر را از مرگ نجات می دهند.

اگرچه ممکن است برخی از بیماریها نادر شده باشند ، اما میکروبهای ایجاد کننده آنها در برخی یا همه نقاط جهان به گردش خود ادامه می دهند.
در دنیای امروز ، بیماریهای عفونی به راحتی می توانند از مرزها عبور کرده و هر کسی که تحت حفاظت قرار نمی گیرد را آلوده کند.

دو دلیل کلیدی برای واکسیناسیون در ابتدا محافظت از خود و سپس محافظت از اطرافیان است. از آنجا که همه نمی توانند واکسینه شوند-از جمله نوزادان بسیار کوچک که ممکن است بیمار باشند یا آلرژی خاصی داشته باشند ایمنی آنها به واکسیناسیون دیگران وابسته است.

واکسیناسیون از چه بیماری هایی جلوگیری می کنند؟

واکسن ها در برابر بسیاری از بیماری ها از بدن محافظت می کنند ، از جمله:
سرطان دهانه رحم
وبا
کووید -19
دیفتری
بیماری ویروس ابولا
هپاتیت B
آنفولانزا
آنسفالیت ژاپنی
سرخک
مننژیت
اوریون
سیاه سرفه
پنومونی
فلج اطفال
هاری
روتاویروس
سرخجه
کزاز
حصبه
واریسلا
تب زرد

برخی از واکسن ها در حال تولید یا در حال آزمایش هستند ، از جمله واکسن هایی که در برابر ویروس زیکا یا مالاریا ایمنی ایجاد می کنند هنوز به طور گسترده در سطح جهان در دسترس نیستند.

عوارض واکسیناسیون

ممکن است همه این واکسن ها در یک کشور مورد نیاز نباشد. برخی از آنها فقط قبل از سفر ، در مناطق پرخطر یا افرادی که مشاغل پرخطر دارند ، تزریق می شود.

چه کسی می تواند واکسینه شود؟

تقریباً همه می توانند واکسینه شوند. با این حال ، به دلیل برخی بیماری ها ، برخی از افراد نباید واکسن های خاصی را دریافت کنند یا باید قبل از دریافت آنها با پزشک مشورت نمایند . این شرایط می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • بیماریها یا درمانهای مزمن (مانند شیمی درمانی) که بر سیستم ایمنی تأثیر می گذارد.
  • آلرژی شدید به مواد واکسن ، که بسیار نادر است.
  • در صورت داشتن بیماری شدید و تب بالا در روز واکسیناسیون.

این عوامل اغلب برای هر واکسن متفاوت است. اگر مطمئن نیستید که آماده دریافت واکسن خاصی هستید با پزشک مشورت کنید.

آیا رابطه ای بین واکسیناسیون و اوتیسم وجود دارد؟

هیچ شواهدی مبنی بر ارتباط بین واکسن ها و اوتیسم یا اختلالات اوتیسم وجود ندارد. این امر در بسیاری از مطالعات بررسی شده است و در جمعیت های بسیار بزرگ مورد مطالعه قرار گرفته است.

آیا واکسن ها بی خطر هستند؟

واکسیناسیون ایمن است و عوارض جانبی ناشی از واکسن معمولاً جزئی و موقتی است ، مانند درد دست یا تب خفیف. عوارض جانبی جدی تری وجود دارد ، اما بسیار نادر است.

هر واکسن مجاز قبل از تأیید برای استفاده در مراحل مختلف تحت آزمایشات دقیق قرار می گیرد و پس از تزریق به طور منظم مجددا مورد ارزیابی قرار می گیرد.

تزریق واکسیناسیون
به خاطر داشته باشید ، احتمال اینکه به دلیل بیماری قابل پیشگیری به طور جدی آسیب ببینید بسیار بیشتر از واکسن است. به عنوان مثال ، کزاز می تواند باعث درد شدید ، اسپاسم عضلانی (قفسه سینه) و لخته شدن خون شود ، سرخک می تواند باعث انسفالیت (عفونت مغز) و کوری شود.

بسیاری از بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن می توانند جلوی مرگ بیمار را بگیرند . مزایای واکسیناسیون بسیار بیشتر از خطرات آن است و بسیاری از بیماری ها و مرگ ها بدون واکسن رخ می دهد.

شرکت مراقبتی پرستار آراد  با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.

کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.

این مقاله چه میزان برای شما مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست