درمان بیش فعالی Treatment of ADHD یکی از چالش برانگیز ترین مسائل برای والدینی است که دارای کودک بیش فعال هستند.
زمانی که کودکی با تشخیص بیش فعالی ( ADHD) تحت نظر متخصصان روانپزشکی قرار می گیرند، والدین معمولا با چالش های جدیدی در درمان مواجه می شوند. در درمان ADHD، راه های درمانی و گزینه های متعددی پیشروی والدین است که می تواند در روند بهبودی و درمان بیش فعالی در کودک را تحت الشعاع قرار می دهد.
انواع گزینه های درمان بیش فعالی عبارتند از :
۱.رفتار درمانی که شامل آموزش والدین و برگزاری دوره های مختلف درمان برای کودکان
۲.دارو درمانی
درمان پیشنهادی بیش فعالی :
برای کودکان کمتر از 6 سال، آکادمی کودکان آمریکا پیشنهاد می دهد که به عنوان خط اول درمان و پیش از شروع دارودرمانی، به والدین آموزش داده می شود و تا نحوه وچگونگی رویارویی با مشکل بیش فعالی و درمان بیش فعالی را بیاموزند.
در کودکان 6 سال به بالا، درمان بیش فعالی پیشنهاد شده شامل دارودرمانی و رفتار درمانی به صورت همزمان است.والدین می آموزند که کودکان را تا سن 12 سالگی حمایت کرده و تا حد امکان، با کودکان سازش پیدا کنند.
نکته مهم این است که مدرسه می تواند بخشی از درمان بیش فعالی باشد، به طوری که آکادمی کودکان آمریکا، پیشنهاد می کند که کلاس های رفتار درمانی همزمان با کلاس های مدرسه و به صورت موازی در پیش گرفته شود. درمان موثر و مناسب، ارزیابی درمان است و بررسی این موضوع که درمان بیش فعالی و مدت زمان درمان آن، بخ بهبود شرایط کودک، کمک می کند.
رفتار درمانی شامل آموزش به والدین :
بیش فعالی، تنها زندگی کودک را در در مدرسه و محیط اطراف دستخوش تغییر نمی دهد، بلکه ارتباط کودک را با خانواده و سایر کودکان را هم تحت الشعاع قرار خواهد داد. این حقیقت ، که رفتار کودکان بیش فعال، گاهی اوقات می تواند بسیار آزاردهنده است و اطرافیان را ناراحت کند.
رفتاردرمانی گزینه ای است که در درمان بیش فعالی و کنترل رفتارهای آزاردهنده، گزینه کمکی است.پیشنهاد می شود که رفتاردرمانی به محض تشخیص بیماری آغاز می شود.
کودکان بیش فعال، با رفتاردرمانی و استفاده از رفتارهای تشویقی مانند جایزه گرفتن از سمت والدین و پرستارخود، به تدریج، رفتار خود را اصلاح خواهد کرد.
رفتاردرمانی در درمان بیش فعالی، شامل :
• آموزش والدین در کنترل رفتارهای مرتبط با کودک
• رفتار درمانی با کودکان
• رفتاردرمانی کودکان در کلاس های حمایتی
در کودکان بالای 6 سال، به توصیه انجمن کودکان آمریکا، ترکیب روش های درمانی رفتار درمانی به طور همزمان با دارو درمانی توصیه می شود.
انواع مختلفی، از رفتاردرمانی جهت کودکان بالای 6 سال وجود دارد، که عبارتند از:
آموزش والدین در مدیریت رفتار
آموزش نحوه مداخلات رفتاری در کلاس به والدین و کودکان به صورت جداگانه و همزمان
آموزش مداخلات همسالان
آموزش مهارت های سازمانی
این روشها اغلب بسته به نیازهای کودک و خانواده و در صورت استفاده درکنار یکدیگر بسیار موثرتر است. دارو درمانی به کودکان کمک می کند تا علائم بیش فعالی خود را در زندگی روزمره خود کنترل کنند و می توانند به آنها در کنترل رفتارهایی که باعث مشکل در خانواده، دوستان ومدرسه می شود.
دو دسته مختلف دارو، که توسط FDA-Approved (سازمان غذا و دارو آمریکا) جهت کودکان 6 سال بالا، مورد تایید قرار گرفته است، عبارتند از:
1.داروهای محرک (Stimulator) :
از شناخته ترین و پرمصرف ترین داروهای مورد استفاده در درمان بیش فعالی است که هنگام مصرف این داروها، کودک علائم کمتری دارد، مورد استفاده قرار می گیرد.
2.داروهای غیرمحرک برای درمان بیش فعالی( Inhibitors) :
این داروها در درمان بیش فعالی، در سال 2003 مورد تاییدیه FDA-Approved قرار گرفت.
این داروها می تواند به صورت های مختلف بر روی کودکان تاثیر بگذارند وعوارضی مانند کاهش اشتها و اختلال خواب را در کودکان، به همراه دارد و به همین دلیل، لازم است که توسط پزشکان متحصص و ارائه کنندگان خدمات بهداشتی، دوز متناسب و متعادلی را برای کودکان تجویز کنند که حداقل عوارض جانبی و حداکثر فواید را داشته باشد.
نکات کمکی برای پدران و مادران دردرمان بیش فعالی :
۱.یک برنامه منظم و روتین را ایجاد کند :
سعی کنید هر روز برنامه مشخصی را دنبال کنید و تمام این برنامه ها را در زندگی روزمره خود پیاده نمایید و برنامه کودک و خود را به صورت همزمان و متقابل به پیش ببرید، از ساعات خواب و بیداری گرفته تا زمان تماشای تلویزیون، آشپزی و انجام کارهای منزل را با یگ روتین مناسب انجام دهید.
۲.کودکان را به مرتب بودن عادت دهید :
کودک خود را تشویق کنید تا وسایل مدرسه مانند کوله پشتی، لباس ها و اسباب بازی هایش را در یک فضای مرنب مانند کمد و قفسه ها قرار دهید تا بتوانید، آن ها را سریع تر پیدا کند.
۳.از بین بردن عوامل آسیب رسان و عواملی که سبب اختلال در تمرکز کودک می شود :
برای نمونه زمانی که فرزندتان در حال انجام تکالیفش است، تلویزیون را خاموش کنید و تا حد امکان، سروصدای محیط را کاهش دهید. برخی کودکان بیش فعال، با راه رفتن یا موسیقی آرام و بدون کلام یادگیری بهتری دارند، پس با همکاری خود کودک، روش یادگیری او را انتخاب کنید.
۴.واضح و سریع با کودک، صحبت کنید :
کودک بیش فعال نیاز دارند تا با او صریح و بدون استفاده از نیش و کنایه یا سرکوفت صحبت کنید. هنگام صحبت کودک، برای کمک به روند درمان بیش فعالی، با تمام وجود به کودک نشان دهید که به او گوش می کنید.
۵.برای تقویت حس مسئولیت پذیری، انجام کارهای کوچک را به وی بسپارید :
در ابتدا لازم است تا برای تقویت اعتماد به نفس کودک در درمان بیش فعالی، کارها و وظایف کوچک را به وی بسپارید، تا ضمن حفظ اعتماد به نفس او، مسئولیت پذیری را به وی یاد بدهید.
۶.درمان بیش فعالی با امکان انتخاب را به کودک بدهید :
جهت تقویت قدرت تصمیم گیری همیشه با وی در مورد انتخاب لباس، انتخاب تغذیه یا انتخاب دفتر مدرسه تصمیم بگیرید، البته گزینه هایی که پیش روی کودک، قرار می دهید، متعدد و متنوع نباشد که موجب به هم خوردن تمرکز کودک و ناراحتی وی شود.
۷.فرصت های مناسب را برای کودک ایجاد کنید :
مطمئن باشید که اهداف واقع بینانه را برای تربیت کودک خود به کار ببرید. به جای سرزنش، فریاد زدن یا تحقیر کردن کودک، از روش ها و دستورالعمل های موثر استفاده نمایید. این شرایط برای هر دوی شما، کودک و والدین دشوار است، اما باید بر، خود مسلط شوید تا بتوانیداین مسیر را به سرانجام برسانید.
۸.تشویق کردن را فراموش نکنید :
کودکان بیش فعال، ممکن است استعداد و علاقه خود را در زمینه ورزش، هنر و موسیقی نشان دهند. آن ها را تشویق کنید و در این راه، از آموزش ها، روش های تقویتی و و راهنمایی های لازم استفاده کنید. وجود علاقه مشترک، در ورزش، موسیقی و زبان های مختلف، می تواند به نزدیک شدن شما کمک کند.
۹.درمان بیش فعالی با انتخاب سبک زندگی سالم :
انتخاب رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی کافی و خواب مناسب، بهبهبود علائم و درمان بیش فعالی کمک خواهد کرد.
۱۰.دوست و پشتیبان کودک باشید :
کودک بیش فعال، به مرور می تواند تفاوت خود را با سایر کودکان هم سن و سالش درک کند، لذا مهم است که بدانید شمادر کنار وی هستید و در هر شرایطی او را دوست دارید ک از وی مراقبت می کنید.
شرکت مراقبتی مهر پرستار آراد ، متشکل از کادر حرفه ای پرستار سالمند و پرستار کودک و پرستار بیمار است که با دارا بودن مجوز از وزارت بهداشت، سال هاست که در عرصه ارائه حدمات مراقبت و پرستاری درمنزل ارائه خدمت می نماید. لطفا جهت دریافت راهنمایی در نوع و نحوه ارائه خدمات مراقبتی با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید .
2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام
فرزند من بیش فعالی داره
من از شما پرستار کودک گرفتم واقعا راحت شدم ممنونم واقعا ازتون
سلام خانم زهره
ممنون از شما خوشحالیم راضی بودید