1. پرستار آراد
  2. مقالات
  3. مراقبت از کودک نابینا و هر آنچه والدین و پرستار کودک باید در این مورد بدانند
روش مراقبت از کودک نابینا

مراقبت از کودک نابینا و هر آنچه والدین و پرستار کودک باید در این مورد بدانند

مراقبت از کودک نابینا take care of  blind child یکی از مهم ترین چالش هایی است که والدین یک کودک نابینا با آن روبرو هستند . نابینا بودن یا کم بینایی کودک  برای بسیاری از  خانواده ها تجربه ای بسیار افسرده کننده است. هنگامی که کودک نمی تواند به خوبی ببیند ، یا به صورت کلی حس بینایی نداشته باشد قطعا سوالات زیادی برای بسیاری از والدین و مراقبان کودک پیش می آید.

روش مراقبت از کودک نابینا

 

در این مقاله سعی شده است که به برخی از سوالاتی که ممکن است برای خانواده و مراقبان کودک نابینا مطرح شود پاسخ داده شود :

 اختلال بینایی: انواع و دلایل

همه افراد نابینا دچار نابینایی مطلق نیستند. برخی از نابینایان هنوز هم می توانند سایه و نور را به میزان محدودی درک کنند. اختلال بینایی و نابینایی می تواند از بدو تولد به همراه فرد باشد یا در طول زندگی ایجاد شود. این اختلالات می توانند در یک چشم و همچنین در هر دو چشم وجود داشته باشند.

شایعترین دلایل نابینایی مادرزادی عبارتند از:

  • عفونت های مادر در دوران بارداری به عنوان مثال ، سرخچه
  • مشکلات ژنتیکی که باعث ناهنجاری می شوند
  • ضربه به هنگام تولد به عنوان مثال کمبود اکسیژن ، خونریزی مغزی ، آسیب مغزی
  • نوزادان نارس و رتینوپاتی زودرس

 

 شرایط زیر می تواند منجر به نابینایی ناگهانی شود:

  • خونریزی مغزی
  • جداشدگی شبکیه
  • انسداد عروق یا
  • جراحت

بسته به علت ایجاد کننده این اختلال ، ممکن است امکان جلوگیری از نابینایی وجود داشته باشد.  گاهی اوقات اقدام به موقع جهت درمان اختلالات بینایی ممکن است جلوی نابینا شدن کودک را بگیرد.

نحوه مراقبت از کودک نابینا

آموزش های اولیه برای کودکان نابینا و کم بینا

کودکان نابینا و کم بینا محیط اطراف خود را متفاوت از افراد بینا درک می کنند. این کودکان به جای درک بصری از اطراف ، عمدتا اطلاعات مربوط به محیط اطراف خود را از طریق شنیدن و لمس  کردن به دست می آورند.

بنابراین حس چشایی و بویایی نقش مهمی  در زندگی این کودکان دارد. معمولا وقتی که یک حس در کودک از بین می رود بقیه حواس او تقویت می گردد.

پیشرفت در بخش زبانی و حرکتی برای کودکان نابینا و کم بینا  ممکن است نسبت به سن آنها تاخیر داشته باشد و بنابراین باید به طور خاص مورد تشویق و پرورش قرار گیرد تا تأخیر عمده ای در این بخش ها ایجاد نشود.

همانطور که والدین یک کودک بینا  مرتباً در حال توضیح در مورد آنچه که کودک با چشم های خود دیده است  می باشند ، وظیفه والدین یک کودک نابینا نیز  این است که هر آنچه که کودک می شنود را برای او شرح دهند  تا کودک با اصوات اطراف خود آشنا گردد.

اصوات منبع مهم اطلاعاتی کودک نابینا از محیط اطراف او می باشد.

برای کودکان کم بینا و نابینا اغلب برنامه های تربیتی ویژه ای جهت تشخیص محرک های محیطی پیش بینی می گردد.

در مراکز آموزشی نابینایان و موسسات مشابه ، اقدامات اولیه ای به کودکان نابینا ارائه می شود که کودک نابینا یا کم بینا را از بدو تولد تا ابتدای سال های تحصیل همراهی می کند.

تیم  آموزشی  کودک نابینا  متشکل از مربیان ویژه آموزش دیده ، معلمان  ، معلمان اجتماعی ، درمانگران (گفتاردرمانگر ، فیزیوتراپیست ، ارگوتراپیست) ، روانشناس و ارتوپتیست هستند.

انجمن های نابینایان همچنین اطلاعات مفیدی جهت راهنمایی والدین ، نحوه مراقبت از کودک نابینا ،بهترین فعالیت ها برای  اوقات فراغت کودکان نابینا  ،  آموزشهای مکمل مدرسه و  سایت های مرتبط را برای والدین و کودکان نابینا ارائه می دهد.

ممکن است کودک در مدارس مخصوص نابینایان مشغول به تحصیل گردد اما لزوما این  اجبار وجود ندارد و در صورت آمادگی کودک نابینا می تواند در مدارس معمولی نیز مشغول به تحصیل گردد. در دوره شیوع روزافزون کودکان با نیازهای ویژه ، برخی از مدارس عادی نیز دانش آموزان نابینا و کم بینا را تحت آموزش قرار می دهد.

مراقبت و آموزش کودک نابینا

نکاتی برای مراقبت از کودک نابینا یا کم بینا

والدین باید کودک را به صحبت  و برقراری ارتباط  تشویق نمایند . عباراتی را بیان کنید و اجازه دهید که کودک حالت چهره شما را با لمس کردن درک نماید و از این رفتار تقلید نماید.

 

بهتر است والدین سعی نمایند که کودک  نابینا را اکثر اوقات  روی شکم قرار دهند تا کودک سریعتر  مجبور به یادگیری خزیدن و سایر روشهای حرکتی گردد . برای حرکت مستقلانه، معمولا باید با استفاده از منابع صوتی کودک را تحریک به حرکت نمود و او را به کشف منبع صوتی ترغیب نمود.

اجاره دهید که کودک نابینا تا حد ممکن بو های مختلف ، مزه و شنیدن  را درک کند. اینکار ادراکات حسی را تحریک می کند و سبب رشد و گسترش آنها می شود.

همچنین باید سعی کنید کودک خود را تا حد ممکن راهنمایی کنید تا او را از صدمات احتمالی داخل منزل حفظ نمایید.

 

بازی هایی که به کارهای دستی نیاز دارند برای ارتقا مهارت های حرکتی کودک نابینا مفید و  مهم هستند. بافتنی ، لگو و سنگ های مغناطیسی از محبوب ترین ها برای  هستند. از روش های مراقبت از کودک نابینا همراهی او در بازی ها  است .

با کودک خود در زمین های بازی گردش و جستجو کنید ، یا ورزش هایی مانند شنا ، جودو یا اسب سواری ، بازی های گروهی را با استفاده از تفنگ های اسباب بازی امتحان کنید.

قبل از اینکه کودک نابینا را  لمس  نمایید بهتر است او را صدا بزنید تا از حضور شما آگاه گردد. در حقیقت بهتر است همواره با کودک خود صحبت و گفتگو نمایید.

مراقبت از کودک نابینا در منزل

نکات کلیدی در مراقبت از کودک نابینا

  • نابینایی یا اختلال بینایی ممکن است مادرزادی یا اکتسابی باشد و به طور ناگهانی در کودک ایجاد شود.
  • درمان به شدت به علت و میزان نابینایی یا اختلال بینایی بستگی دارد
  • کودکان نابینا یا کم بینا می توانند می توانند با آموزش بر سایر حواس خود مسلط شوند
  • استراتژی و آموزشهای مختلفی برای پشتیبانی و هدایت کودکان نابینا و کم بینا وجود دارد تا به نحو بهتری در محیط پیرامون خود زندگی نمایند
  • تحصیل در مدرسه نابینایان می تواند مفید باشد ، اما در بسیاری از مدارس دیگر الزامی نیست
  • با آموزش خط بریل که مخصوص نابینایان است تحصیل کودک به راحتی انجام می پذیرد.
  • سعی نکنید که هرگونه خطری را از فرزند خود دور کنید ، اما لازم است به او اعتماد کنید.

شرکت مراقبتی مهر پرستار آراد با کادری با تجربه و آموزش دیده سال هاست که در زمینه خدمات به سالمندان ، کودکان و بیماران در منزل ارائه خدمت می نماید. با کارشناسان این مرکز در تماس باشید تا در اسرع وقت نسبت به اعزام پرستار برا ساس نیاز شما اقدام گردد.

این مقاله چه میزان برای شما مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست