1. پرستار آراد
  2. مقالات
  3. مقالات بیماری ها
  4. سندرم غروب آفتاب در سالمندان چه دلایلی دارد و راه های کنترل ودرمان آن کدامند؟
علایم سندروم غروب آفتاب در سالمندان

سندرم غروب آفتاب در سالمندان چه دلایلی دارد و راه های کنترل ودرمان آن کدامند؟

سندرم غروب آفتاب در سالمندان sundown-syndrome in seniors  یکی از بیماری های  سالمندان آن که دارای علایم و پیچیدگی های خاص خود است. برای بسیاری از افراد سالخورده که از بیماری آلزایمر یا اشکال دیگر زوال عقل رنج می برند ، زمان  پایان روز و غروب خورشید،می تواند زمان کاهش حافظه ، سردرگمی ، آشفتگی و حتی عصبانیت باشد.

این تغییر رفتاری به عنوان سندرم  غروب آفتاب شناخته می شود. پزشکان مطمئن نیستند که چه عواملی باعث سندروم غروب آفتاب می شود ، اما برخی از عوامل محرک برای جلوگیری از این بیماری و راه های مدیریت علائم وجود دارد که در این مقاله به آنها اشاره می نماییم:

دلایل سندروم غروب آفتاب در سالمندان

سندروم غروب آفتاب در سالمندان چیست؟

تعریف واضحی از سندروم غروب آفتاب وجود ندارد. به طور کلی ، این سندروم طیف وسیعی از رفتارهای غیرمعمول است که غالباً شامل اضطراب ، سردرگمی و بیقراری که هنگام تبدیل شدن  نور روز به تاریکی رخ می دهد. این حالات معمولاً در اوایل عصر دیده می شود اما گاهی اوقات می تواند در اوایل صبح نیز اتفاق بیفتد.

این سندروم در درجه اول افراد مبتلا به آلزایمر یا انواع دیگری از بیماری های زوال عقل را تحت تأثیر قرار می دهد. در حقیقت ، طبق گفته انجمن آلزایمر ،از  هر پنج نفر فرد مبتلا به آلزایمر، یک نفر سندروم غروب آفتاب را تجربه خواهد کرد. اما ممکن است سالمندانی که از عمل جراحی در بیمارستانها یا محیطهای ناآشنا بهبود می یابند ، گاهی اوقات سندروم غروب آفتاب را نیز تجربه کنند.

تفاوت علائم و رفتارهای افراد مبتلا

علائم و رفتارهای سندروم غروب آفتاب برای هر شخص منحصر به فرد است. در حالی که ممکن است یک نفر چندین نشانه را به طور همزمان داشته باشد، در شخص دیگر ممکن است فقط یکی از آن علائم بروز کند.

علائم اولیه سندروم غروب آفتاب در سالمندان چیست؟

در ابتدا ، علائم سندروم غروب آفتاب می تواند  ناچیز بوده و به راحتی نادیده گرفته شود. همچنین این علائم ممکن است متناقض باشند – یک شب سالمند ممکن است به شدت سردرگم باشد یا گریه می کند ، در حالی که عصر روز بعد کمی تحریک پذیر به نظر آید. از آنجا که علائم جزئی و متفاوت هستند ، ممکن است شما فوراً متوجه یک الگوی ثابت نشوید.

علایم سندروم غروب آفتاب در سالمندان

در اینجا برخی از رایج ترین علائم سندروم غروب آفتاب در سالمندان وجود دارد:
  • تغییر سریع خلق و خوی
  • -اضطراب
  • خشم
  • گریه
  • قدم زدن
  • ترس
  • افسردگی
  • بی قراری
  • سرسختی
  • تکرار کردن سوالات برای دیگران و قطع کردن حرف های شخصی که در حال پاسخگویی به او است.
برای برخی از افراد، علائم سندرم غروب آفتاب در سالمندان شدیدتر است که عبارتند از:
  • توهم پنهان کردن وسایل توسط دیگران- احساس پارانوئید- اعمال خشونت -سرگردانی

آیا سندرم غروب آفتاب در سالمندان موقت است؟ چه چیزی باعث بروز آن می شود؟

سندروم غروب آفتاب در سالمندان موقتی است.به طور کلی در طی یک دوره زمانی خاص (معمولاً در اواخر بعد از ظهر یا عصر) رخ می دهد و سپس از بین میرود. همانطور که گفته شد ،به وجود آمدن این سندروم بصورت کوتاه مدت در افراد مسن که کاملاً سالم نیستند در هنگام بهبودی از جراحی هایی که در آن بیهوشی انجام شده است ، یا در طولانی مدت در بیمارستان بستری شده اند ، امر عجیبی نیست.

معمولا این روان پریشی ها موقتی هستند. فقط وقتی  که یک الگوی مداوم در رفتارهای شخص مبتلا به این سندروم تکرار شود  ممکن است نشان دهنده این مطلب باشد که سندرم در حال پیشرفت است. در حالی که علت به وجود آمدن این بیماری ناشناخته است ، محققان چندین عامل احتمالی را پیشنهاد می کنند:

جلوگیری از سندروم غروب آفتاب در سالمندان

فعالیت روزانه

انجام کارها در اواخر روز ممکن است منجر به اضطراب و سردرگمی شود.

خستگی و سندروم غروب آفتاب در سالمندان:

خستگی روزانه یا فقدان کارهایی که باید بعد از ساعت شام انجام شود نیز ممکن است موثر باشد.

نور کم

با کم شدن نور خورشید ، ممکن است از کیفیت نور موجود کاسته شود و سایه ها افزایش یابند ،این موضوع باعث می شود دید فرد به چالش کشیده شود.

عدم تعادل هورمون های داخلی

برخی محققان حتی فکر می کنند عدم تعادل هورمونی یا اختلال احتمالی در ساعت بیولوژیکی داخلی که شناخت بین ساعات بیدار شدن و خواب را تنظیم می کند ممکن است یکی از  دلایل  اصلی سندرم غروب آفتاب در سالمندان باشد.

زمستان

در بعضی موارد ، شروع روزهای کوتاه تر زمستان ، غروب آفتاب را تسریع و تقویت می کند. این نشان می دهد که این سندرم ممکن است ارتباطی با اختلال عاطفی فصلی داشته باشد که نوعی  افسردگی شایع همراه با افت ساعات پرنور روز  است.

نحوه مدیریت سندرم غروب آفتاب در سالمندان

اگرچه هیچ روش درمانی که برای همه افراد مناسب باشد وجود ندارد ، تعداد معدودی از داروهای درمانی وجود دارند که می توانند علائم سندروم غروب آفتاب در سالمندان را به حداقل برسانند:

ایجاد برنامه روزانه

داشتن برنامه روزانه می تواند با به حداقل رساندن کارهای غافلگیرانه و ناگهانی ، به افراد کمک کند تا احساس امنیت کنند. بدون در نظر گرفتن برنامه روزانه ای که متناسب با نیاز ها و فعالیت های منظم فرد باشد ، آنها در حالت ترس و سردرگمی مداوم باقی می مانند.

سعی کنید بیش از دو فعالیت اصلی در روز در نظر نگیرید ، زیرا چندین رویداد هم زمان می توانند احساس طاقت فرسا بودن فعالیت ها را در فرد ایجاد کند. تا آنجا که ممکن است ، از چرت زدن فرد جلوگیری کنید ، به خصوص اگر سالمند شما در خواب شب مشکل دارد.

نظارت بر رژیم غذایی

به دنبال الگوهای رفتاری مرتبط با غذاهای خاص باشید. از دادن غذا یا نوشیدنی های حاوی کافئین یا مقادیر زیادی قند به خصوص در اواخر روز خودداری کنید زیرا این امر می تواند خواب را مختل کند.  از مصرف نوشیدنی های الکلی خود داری نمایید زیرا  باعث ایجاد سردرگمی در فرد مبتلا به  سندرم غروب آفتاب در سالمندان میشود.

درمان سندروم غروب آفتاب در سالمندان

کنترل سر و صدا :

برای کاهش سر وصدا در خانه خاموش کردن تلویزیون ، رادیو و سایر وسایل سرگرم کننده در اواخر بعد از ظهر یا اوایل عصر می تواند کمک کننده باشد. از مراجعه مهمانان در ساعات عصر خودداری کنید. از انجام فعالیت های پر سروصدا خودداری شود و یا تا حد امکان از اتاق خواب فرد مبتلا دور شود. درعوض ، سعی کنید آهنگ های ملایم و آرام بخش پخش کنید.

نور:

با نزدیک شدن به عصر ، اتاق ها را به خوبی روشن نگه دارید تا سالمند شما دید بهتری داشته باشد. گاهی وجود سایه ها و از بین رفتن رنگها  باعث می گردد که محیط اطراف بطور ناگهانی برای سالمند تغییر کند. چراغ های خواب نیز می توانند در صورت نیاز در میانه شب استرس سالمند شما را کاهش دهند.

سعی کنید حواس سالمند را   با یک میان وعده ، شی یا فعالیت مورد علاقه اش منحرف کنید. به عنوان مثال ، یک نوشیدنی پیشنهاد دهید ، یک کار ساده مانند تا کردن حوله ها را پیشنهاد کنید ، یا یک برنامه تلویزیونی آشنا را انتخاب کنید

اوایل عصر را به ساعاتی آرام تبدیل کنید. گاهی بهتر است از موسیقی آرامش بخش استفاده نمایید.

پرده ها را هنگام غروب ببندید تا سایه ها و توهمی که ممکن است ایجاد کنند به حداقل برسد. چراغ ها را روشن کنید تا به حداقل رساندن میزان سایه های اطراف سالمند مبتلا به سندرم غروب آفتاب  کمک کنید.

بهتر است درصورت داشتن مشغله در این ساعات یک مراقب یا پرستار حرفه ای سالمند را برای مراقبت و در کنار او بودن انتخاب کنید .

مراقبت از شخصی که مبتلا به سندرم غروب آفتاب در سالمندان است ، می تواند باعث اختلال در خواب ،ایجاد استرس و افزایش احتمال فرسودگی پرستار شود.

اگر نگران هستید که سالمند شما ممکن است مبتلا به سندروم غروب آفتاب باشد ، با پزشک خود صحبت کنید.

با  حضور پرستاران سالمند حرفه ای شرکت مراقبتی مهر پرستار آراد در کنار سالمندتان می توانید از سلامت و آرامش او به صورت شبانه روزی اطمینان حاصل نمایید.

 

این مقاله چه میزان برای شما مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست