1. پرستار آراد
  2. مقالات
  3. آیا استرس می تواند باعث بروز یبوست شود؟
استرس و یبوست

آیا استرس می تواند باعث بروز یبوست شود؟

سطوح بالای استرس stress  می تواند باعث یا تشدید علائم گوارشی مانند حالت تهوع، درد معده و تغییرات در حرکات روده شود که می تواند شامل یبوست باشد.

علل استرس

محققان ارتباطات مختلفی را بین مغز و معده شناسایی کرده اند که ممکن است منجر به علائم یبوست شود. طیف وسیعی از درمان ها می توانند به تسکین یبوست ناشی از استرس کمک کنند.

در این مقاله، برخی از پیوندهای احتمالی بین استرس و یبوست را همراه با درمان‌های بالقوه پوشش می‌دهیم.

استرس و یبوست
هورمون استرس ممکن است باعث بروز یبوست شود. یبوست به این معنی است که فرد در دفع مدفوع مشکل دارد یا اغلب دفع مدفوع ندارد.

علائم یبوست در افراد مختلف متفاوت است و می تواند شامل موارد زیر باشد:

کمتر از سه بار دفع مدفوع در هفته
مدفوع خشک، سفت یا توده ای
حرکات روده ای که دفع آن دشوار یا دردناک است
احساس ناتوانی در تخلیه روده

دلایل استرس
عوامل زیادی می توانند باعث یبوست شوند. علل شایع یبوست کم آبی بدن، کمبود فعالیت بدنی و رژیم غذایی نامناسب – به عنوان مثال، عدم مصرف فیبر کافی است.

استرس همچنین می تواند منجر به یبوست شود. هنگامی که استرس روانی منجر به علائم جسمی می شود، به آنها مشکلات روان تنی می گویند. اثراتی که هورمون های استرس بر بدن می گذارند می تواند باعث یبوست شود.

علاوه بر این، زمانی که فردی استرس دارد، احتمال اینکه رژیم غذایی ناسالم داشته باشد، کمتر ورزش کند یا بخوابد یا نوشیدن آب را فراموش کند  بیشتر می شود. این عوامل می توانند منجر به یبوست شوند.

محققان چندین دلیل را شناسایی کرده اند که استرس می تواند باعث یبوست شود:

در موقعیت های استرس زا، غدد فوق کلیوی بدن هورمونی به نام اپی نفرین ترشح می کنند که در واکنش به اصطلاح جنگ یا گریز نقش دارد. این واکنش باعث می شود بدن جریان خون را از روده ها به سمت اندام های حیاتی مانند قلب، ریه ها و مغز منحرف کند. در نتیجه حرکت روده کند می شود و ممکن است یبوست رخ دهد.

در پاسخ به استرس، بدن فاکتور آزاد کننده کورتیکوتروفین (CRF) بیشتری را در روده آزاد می کند. این هورمون مستقیماً روی روده‌ها اثر می‌گذارد که می‌تواند سرعت آن را کند کرده و باعث التهاب شود. روده ها انواع مختلفی از گیرنده های CRF دارند که برخی از آنها فرآیندهای روده را سرعت می بخشند، در حالی که برخی دیگر آنها را کند می کنند.

استرس باعث افزایش نفوذپذیری روده می شود. این نفوذپذیری به ترکیبات التهابی اجازه می دهد تا وارد روده شوند، که می تواند منجر به احساس پری شکم یا نفخ شکم شود . این مشکل یک شکایت رایج در بین افرادی است که با یبوست دست و پنجه نرم می کنند.

علل استرس و یبوست
استرس ممکن است بر باکتری های سالم روده تأثیر بگذارد. تحقیقات این نظریه را تایید نکرده است، اما بسیاری از مردم بر این باورند که استرس ممکن است تعداد باکتری های سالم روده را در بدن کاهش دهد و در نتیجه سرعت هضم را کاهش دهد.

در حالی که محققان راه درازی را برای کشف ارتباط بین استرس و یبوست طی کرده اند، هنوز چیزهای بیشتری برای یادگیری وجود دارد. تحقیقات در مورد هورمون های استرس و اثرات آنها بر بدن ادامه دارد.

استرس و یبوست ممکن است بر کودکان نیز تأثیر بگذارد. در مطالعه‌ای بر روی کودکان مدرسه‌ای، محققان ارتباطی بین قرار گرفتن در معرض رویدادهای استرس‌زای زندگی و یبوست را کشف نمودند.

محققان دریافتند جوانانی که استرس های زندگی را تجربه کرده اند، مانند بیماری شدید، امتحان ناموفق یا از دست دادن شغل، بیشتر احتمال دارد دچار مشکل یبوست شوند.

درمان یبوست ناشی از استرس

برخی از بهترین راه‌ها برای از بین بردن یبوست عبارتند از:

بهبود رژیم غذایی، خوردن فیبر فراوان و هیدراته ماندن. ورزش منظم نیز می تواند به کاهش استرس کمک کند زیرا فعالیت بدنی باعث تحریک حرکت در روده می شود که به رفع یبوست کمک می کند. این اقدامات برای اصلاح سبک زندگی همچنین برای سلامت روان نیز مفید هستند و سطح استرس روزانه را کاهش می دهند.

الکل، سیگار و غذاهای سرشار از قند و چربی همگی می توانند خطر یبوست و استرس را افزایش دهند. اجتناب یا محدود کردن این موارد ممکن است هر دو مشکل را بهبود بخشد.

افراد می‌توانند از درمان‌های استاندارد یبوست برای یبوست مرتبط با استرس، از جمله ملین‌های ملایم، نرم‌کننده‌های مدفوع، یا داروهای تجویزی پزشکان استفاده کنند.

استرس و ورزش

با این حال، این درمان ها علت اصلی یبوست را برطرف نمی کنند. استفاده طولانی مدت از آنها می تواند توانایی بدن را برای دفع طبیعی مدفوع کاهش دهد.

گاهی اوقات، لازم است برای تشخیص و شناسایی علل اصلی استرس از درمان حرفه ای استفاده شود تا متعاقبا از یبوست نیز پیشگیری گردد. این درمان ها ممکن است به ویژه برای افرادی که سابقه مشکلات روانی  داشته اند مفید باشد. شایع ترین مشکلات روانی شامل افسردگی یا اضطراب است.

درگیر شدن در فعالیت های روزانه به کاهش استرس نیز کمک می کند. نمونه هایی از این فعالیت ها عبارتند از مدیتیشن، یوگا، نوشتن خاطرات روزانه، خواندن کتاب و گوش دادن به موسیقی های ملایم و آرام بخش.

علاوه بر این، لازم است در هنگام استفاده از دستشویی عجله نکنید. اگر فردی برای دفع زمان بیشتری بگذارد، کمتر در مورد استفاده از دستشویی احساس استرس می کند.

می توان با استفاده از اپلیکیشن های خاصی که برای کاهش استرس طراحی شده است میزان اضطراب را مدیریت نمود. این اپلیکیشن ها با برنامه های مدیتیشن هدفمند، ترغیب به خواب یا حرکات کششی طراحی شده توسط متخصصان می توانند به فرد کمک کنند تا  تمرکز و آرامش بیشتری داشته باشند.

استرس از راه های مختلفی می تواند منجر به یبوست شود. هورمون های استرس مستقیماً بر حرکات روده تأثیر می گذارند و بر فرآیندهای بدن تأثیر می گذارند.

علاوه بر این، افرادی که دچار یبوست می شوند  به احتمال زیاد رژیم غذایی نامناسبی دارند، آب کمی می نوشند و در هنگام استرس کمتر ورزش می کنند.

کاهش استرس با یوگا

اگر فردی به دلیل استرس با یبوست مکرر دست و پنجه نرم می کند، لازم است در این مورد با پزشک مشورت کند تا از طریق روش های موثر میزان استرس خود را کاهش دهد.

شرکت مراقبتی پرستار آراد با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.

کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.

لطفا به این مقاله امتیار دهید.

3.5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست