1. پرستار آراد
  2. مقالات
  3. تعویض لباس در سالمند مبتلا به آلزایمر و توصیه هایی برای مراقب سالمند
تعویض لباس سالمند

تعویض لباس در سالمند مبتلا به آلزایمر و توصیه هایی برای مراقب سالمند

تعویض لباس در سالمند مبتلا به آلزایمر همیشه برای مراقبین یک چالش بزرگ به شمار می رود. سالمندان مبتلا به آلزایمر به دلیل ماهیت بیماری خود گاها رفتارهایی بروز می دهند که برای دیگران قابل درک نیست.

سالمندان مبتلا به آلزایمر گاها برای روزهای متمادی تمایل به تعویض لباس خود نشان نمی دهند و حتی علی رغم کثیف بودن مشهود لباس بر این باوراند که لباس ان ها تمیز است و نیازی به تعویض ندارند. گاهی لباس خواب را در طول روز نیز می پوشند.

تعویض لباس  در سالمند

چرا سالمندان از پوشیدن لباس امتناع می کنند؟

زمانی که مراقب سالمند از علت اجتناب سالمند از پوشیدن لباس آگاهی پیدا کند، می تواند رویکرد مناسبی برای برخورد با سالمند و مجاب کردن او پیدا کند.

از جمله دلایلی که باعث بروز این رفتار در زمان تعویض لباس در سالمند مبتلا به آلزایمر می شود عبارتند از :

آسیب قدرت حافظه و استدلال سالمند

سالمندان مبتلا به آلزایمر از گذر زمان اگاهی ندارند به همین دلیل متوجه نیستند که چه زمانی لباس های خود را تعویض کردند. فراموش می کنند که لباس ان ها کثیف شده و نیاز به تعویض دارد.

نیاز به کنترل

حتی در صورتی که قضاوت ان ها نادرست است باز هم اصرار دارند که خودشان در مورد امور شخصی خود تصمیم گیری کنند.

نیاز به امنیت و آرامش

ان ها در این حالت از لباسی که بر تن دارند کاملا راضی هستند و با آن احساس آرامش می کنند.

مخالفت با امور روزمره و متداول

ممکن است سالمند برای انتخاب لباس خود دچار مشکل شود و یا به دلیل درد و ناراحتی که متحمل می شود از تعویض لباس اجتناب می کند. همچنین خستگی نیز مانعی برای اجتناب از لباس پوشیدن می شود.

تعویض لباس سالمند

احساس ناراحتی و یا تحریک پذیری بیش از حد

سالمند از پوشیدن لباس هایی که به سختی باید به تن کند و یا لباس هایی که دارای رنگ های زننده هستند اجتناب می کند.

اختلال در حواس

سالمند به دلیل اختلال در بینایی و یا بویایی خود متوجه کثیف بودن لباس نمی شود. به همین دلیل از پوشیدن لباس جدید امتناع می کند.

افسردگی

از دیگر دلایل شایعی که سالمندان از تعویض لباس خود امتناع می کنند خلق پایین در این افراد است. در صورتی که قبلا فرد مدام به نظافت شخصی خود اهمیت می داد و هر روز استحمام می کرد اما در حال حاضر این عادات خود را کنار گذاشته است می توان به وجود اختلال افسردگی در این سالمندان مشکوک شد. در این صورت با مداخله روانپزشک این مشکل برطرف خواهد شد.

آیا تعویض لباس در سالمندان مبتلا به آلزایمر ضروری است؟

همه ی افراد عادت کرده اند که هر روز لباس خود را عوض کنند و یا قبل از خواب لباس خواب به تن کنند. اما در مورد سالمندان به ویژه افراد مبتلا به آلزایمر اگر مشکل پزشکی خاصی مانند بی اختیاری ادراری و یا هر مساله ای که نیاز به نظافت روزانه دارد وجود نداشته باشد نیاز به تعویض روزانه لباس نیست و می توان تا کثیف شدن لباس و یا امادگی پیدا کردن سالمند صبر کرد.

گاهی مساله زمانی است که مراقب سالمند اقدام به تعویض لباس سالمند مبتلا به آلزایمر می کند. ممکن است سالمند در آن لحظه خواب الود یا خسته باشد و یا به دلیل افت قند خون یا گرسنگی توان تعویض لباس نداشته باشد که در این صورت مراقب سالمند می تواند این کار را به زمان مناسب دیگری موکول کند.

تعویض لباس سالمند

مراقب سالمند باید به چه نکاتی در زمینه تعویض لباس توجه کند؟

تعویض لباس در سالمند مبتلا به آلزایمر را زمانی انجام دهد که سالمند در شرایط کاملا آرامی به سر می برد.

قبل از اقدام به تعویض لباس با سالمند صحبت کند و توجه او را به خود جلب کند.

به سالمند توضیح دهد که دقیقا در حال انجام دادن چه کاری است و سالمند نیز باید چگونه با او همکاری داشته باشد(میخوام پیرهنتو عوض کنم پس لطفا دستتو از آستینت بیرون بیار)

برای سالمند لباس گشاد و بدون دکمه و زیپ انتخاب کند.

به حریم شخصی سالمند احترام بگذارد.

به سلیقه سالمند احترام بگذارد و به او حق انتخاب بدهید.

جوانب احتیاط را در زمان تعویض لباس سالمند در نظر بگیرید تا سالمند دچار سانحه نشود. ترجیحا لباس های سالمند را در حالت نشسته و یا خوابیده تعویض کنید.

مراقب نیز باید برای تعویض لباس در سالمند مبتلا به آلزایمر در شرایط پایداری قرار بگیرد و محیط اطراف را نیز برای هر گونه حادثه احتمالی بررسی کند.

این مقاله چه میزان برای شما مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست