عزت نفس self-esteem به معنای نظر کلی فرد نسبت به خودش است و احساسی که نسبت به توانایی ها و محدودیت های خود دارد را نشان میدهد.
وقتی عزت نفس سالمی داشته باشید، نسبت به خودتان احساس خوبی دارید و خود را مستحق احترام دیگران می بینید. وقتی عزت نفس پایینی دارید، برای نظرات و ایده های خود ارزش چندانی قائل نیستید.
اما زمانی که عزت نفس پایین به یک مشکل طولانی مدت تبدیل شود، می تواند تأثیر مضری بر سلامت روان و زندگی روزمره فرد داشته باشد.
عزت نفس چیست؟
عزت نفس نظری است که ما نسبت به خود داریم. وقتی عزت نفس سالمی داریم، تمایل داریم نسبت به خود و به طور کلی زندگی احساس مثبت داشته باشیم. این امر باعث می شود بهتر بتوانیم با فراز و نشیب های زندگی مقابله کنیم.
زمانی که عزت نفس ما پایین است، تمایل داریم خود و زندگی خود را با دیدی منفی تر و انتقادی تر ببینیم. همچنین احساس میکنیم کمتر قادر به مقابله با چالشهایی هستیم که زندگی برایمان ایجاد میکند.
چه چیزی باعث کاهش عزت نفس می شود؟
عزت نفس پایین اغلب از دوران کودکی شروع می شود. معلمان، دوستان، خواهران و برادران، والدین و حتی رسانه های ما پیام های مثبت و منفی درباره وجودمان به مغز ما ارسال می کنند.
بنا به دلایلی، این پیام که شما به اندازه کافی خوب نیستید همان پیامی است که بیشتر در ذهن تاثیر می گذارد.در این شرایط فرد برای برآورده کردن نیاز های خود و انتظارات دیگران احساس ناتوانی خواهد نمود.
استرس و رویدادهای دشوار زندگی، مانند بیماری جدی یا مرگ یکی از عزیزان، می تواند تأثیر منفی بر عزت نفس داشته باشد. نوع شخصیت فرد نیز می تواند نقش مهمی در کاهش عزت نفس داشته باشد. برخی افراد بیشتر مستعد تفکر منفی هستند، در حالی که برخی دیگر استانداردهای غیرممکن بالایی را برای خود تعیین می کنند.
عزت نفس پایین چه تاثیری بر ما دارد؟
اگر عزت نفس یا اعتماد به نفس پایینی دارید، ممکن است خود را به دور از موقعیت های اجتماعی پنهان کنید، دست از تلاش برای امتحان کارهای جدید بردارید و از چیزهایی که برایتان چالش برانگیز است اجتناب کنید.
در کوتاه مدت، اجتناب از موقعیت های چالش برانگیز و دشوار ممکن است به شما احساس امنیت بدهد. اما در درازمدت، این کار می تواند نتیجه معکوس داشته باشد زیرا شک و ترس های بنیادی را در وجود شما تقویت می کند. عزت نفس پایین این قانون بی فایده را به شما می آموزد که تنها راه مقابله با استرس، اجتناب از کارهاست.
زندگی با عزت نفس پایین می تواند به سلامت روان شما آسیب برساند و منجر به مشکلاتی مانند افسردگی و اضطراب شود. همچنین ممکن است عادتهای غیر مفیدی مانند سیگار کشیدن و نوشیدن الکل را به عنوان راهی برای مقابله ایجاد کنید.
چگونه می توان از عزت نفس سالم برخوردار شد
برای تقویت عزت نفس، باید باورهای منفی خود را شناسایی کنید، سپس آنها را به چالش بکشید.ممکن است به خودتان بگویید که برای مثال برای یک شغل جدید «بیش از حد ناکارآمد » هستید، یا اینکه «هیچکس به شما اهمیت نمیدهد».
شروع به یادداشت این افکار منفی کنید و آنها را روی یک کاغذ یا در دفتر خاطرات بنویسید. از خود بپرسید چه زمانی برای اولین بار شروع به تصور کردن به این شکل کردید.
در مرحله بعد، شروع به نوشتن شواهدی کنید که این باورهای منفی را به چالش می کشد، مانند “من واقعاً در حل جدول کلمات متقاطع مهارت دارم” یا “خواهرم هر هفته برای مشورت با من تماس می گیرد”.
چیزهای مثبت دیگری را در مورد خود بنویسید، مانند “من متفکر هستم” یا “من یک آشپز عالی هستم” یا “من کسی هستم که دیگران به او اعتماد دارند”.همچنین چیزهای خوبی را که دیگران درباره شما می گویند بنویسید.
سعی کنید حداقل 5 چیز مثبت را در لیست خود داشته باشید و مرتباً به آن اضافه کنید. سپس لیست خود را در جایی قرار دهید که بتوانید آن را ببینید. به این ترتیب، می توانید مدام به خود یادآوری کنید که در موارد زیادی عالی هستید.
ممکن است در حال حاضر به دلیل اتفاقاتی که در زمان رشد و کودکی شما رخ داده است اعتماد به نفس پایینی داشته باشید، اما ما می توانیم در هر سنی رشد کرده و راه های جدیدی برای روش نگرش به خود ایجاد کنیم.
راه های دیگر برای بهبود عزت نفس پایین
در اینجا چند تکنیک ساده دیگر وجود دارد که ممکن است به شما کمک کند احساس بهتری نسبت به خودتان داشته باشید.
تشخیص دهید که در چه چیزی مهارت دارید
همه ما در انجام کارهایی خاصی مهارت داریم، خواه آشپزی، آواز خواندن، انجام پازل یا روابط دوستانه با دیگران . ما همچنین تمایل داریم از انجام کارهایی که در آنها مهارت داریم لذت ببریم، که می تواند به تقویت روحیه کمک کند.
روابط مثبت ایجاد کنید
اگر متوجه شدید که افراد خاصی تمایل دارند شما را پایین بیاورند، سعی کنید زمان کمتری را با آنها بگذرانید یا به آنها بگویید که در مورد گفتار یا اعمال آنها چه احساسی دارید. سعی کنید با افرادی که مثبت هستند و از شما قدردانی می کنند رابطه برقرار کنید.
با خودت مهربان باش
مهربان بودن با خود به معنای مهربانی با خود در مواقعی است که احساس می کنید از خود بیشتر انتقاد می کنید. فکر کنید در موقعیتی مشابه به دوستتان چه می گویید. ما اغلب به دیگران توصیه های بسیار بهتری نسبت به خودمان می دهیم.
یاد بگیرید که قاطع باشید
قاطعیت یعنی احترام گذاشتن به عقاید و نیازهای دیگران و متقابلا داشتن همین انتظار از آنها. یک ترفند برای این کار این است که به افراد دیگری نگاه کنید که قاطعانه عمل می کنند و از آنچه انجام می دهند کپی برداری کنید.
قاطع بودن یه این معنا نیست که وانمود کنید کسی هستید که نیستید. این به این معنی است که نکاتی را از افرادی که تحسینشان می کنید دریافت می کند و اجازه می دهد که خود واقعی شما ظاهر شود.
شروع کنید به “نه” گفتن
افراد با عزت نفس پایین اغلب احساس می کنند که باید به دیگران بله بگویند، حتی زمانی که واقعاً نمی خواهند. خطر بله گفتن بی جا این است که شما بیش از حد بار سنگین مسئولیت به عهده گرفته، رنجیده، عصبانی و افسرده می شوید.
در بیشتر موارد، نه گفتن باعث ناراحتی و از دست رفتن روابط سالم نمی شود. ادامه نه گفتن به روش های مختلف، تا زمانی که طرف مقابل پیام درست را دریافت کند، می تواند مفید باشد.
برای خود چالش بگذارید
همه ما گاهی اوقات از انجام دادن کارها عصبی یا ترس داریم. اما افراد با عزت نفس سالم اجازه نمی دهند این احساسات آنها را در تلاش برای کارهای جدید یا چالش ها متوقف کند.
برای خود هدفی تعیین کنید، مانند شرکت در یک کلاس ورزشی یا رفتن به یک موقعیت اجتماعی. دستیابی به این اهداف به افزایش عزت نفس شما کمک می کند.
شرکت مراقبتی پرستار آراد با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.