بر اساس مطالعه اخیر دانشکده بهداشت دانشگاه کلمبیا، زنان بیشتر از مردان عوارض ترک سیگار Quit-Smoking را تجربه می کنند. این مطالعه شامل شرکتکنندگانی از 12 کشور با درآمد متوسط و پایین بود. حدود 60 درصد از سیگاریهای جهان در این شرایط زندگی میکنند.
درحالیکه بهطورقطعی مشخص نیست که چرا ترک سیگار برای زنان دشوارتر از مردان است، دانشمندان همچنان در حال تحقیق برای یافتن دلایل احتمالی هستند. در این مقاله به بیان عوامل احتمالی موثر بر مشکلات ترک سیگار برای زنان پرداخته ایم:
مهم ترین علت اعتیاد به سیگار
سیگار به دلیل وجود نیکوتین یک محصول اعتیادآور است. مصرف نیکوتین (از طریق سیگار معمولی یا قلیان و غیره) منجر به آزاد شدن ماده شیمیایی دوپامین در مغز انسان میشود. دوپامین یک نوع انتقالدهنده عصبی است. سیستم عصبی از این ماده برای ارسال پیام بین سلولهای عصبی استفاده میکند. درواقع دوپامین در ایجاد احساس لذت در بدن ما نقش اساسی دارد. نیکوتینی که از طریق سیگار وارد بدن میشود، گیرندههای خاصی را در مغز فعال میکنند و باعث آزاد شدن دوپامین میشوند. این پاسخ لذت به دوپامین بخش بزرگی از فرآیند اعتیاد به نیکوتین است.
زنان بیشتر از مردان عوارض ترک سیگار را تجربه میکنند.
زنان بیشتر از مردان به دنبال دریافت کمکهای پزشکی برای ترک سیگار هستند، اما درمان دارویی کمتری دریافت میکنند. درحالیکه درمانهای دارویی کمک بیشتری به مدیریت علائم ترک کمک میکند. همچنین زنان سیگاری بیشتر از مردان از سیگار کشیدن بهعنوان روشی برای کنترل وزن استفاده میکنند. معمولاً زنان وقتی تصمیم به ترک میگیرند، بیشتر نگران افزایش وزن بعد از ترک هستند.
زنان بیشتر تحت تأثیر هشدارهای بهداشتی که بر روی بستهبندی سیگار چاپ میشوند قرار میگیرند. همچنین توجه به این هشدارها مانع عود عوارض ترک سیگار در روزهای اول ترک میشود. بنابراین زنان بیشتر از مردان هشدارهای بهداشتی موجود روی بستهبندی را جدی میگیرند.
غلبه بر موانع ترک سیگار
بر اساس گزارش محققان گذراندن اولین روز ترک سیگار از اهمیت بسیاری برخوردار است. معمولاً افراد در اولین روز ترک، بدترین علائم و عوارض را تجربه خواهند کرد. درصورتیکه فرد اولین روز ترک را بدون بازگشت به سیگار پشت سر بگذارد از اعتمادبهنفس و عزم بیشتری در ادامه این مسیر برخوردار خواهد شد.
تعیین تاریخ ترک قبل از ترک سیگار
برخی از مردم تمایل دارند که برای عملی کردن تصمیمات خود از روز اول هفته اقدام کنند. برخی دیگر تعطیلات آخر هفته را زمان مناسبی برای شروع این کار میدانند زیرا در این زمان مسئولیتهای کمتری به عهدهدارند. گامهای مؤثری برای کسب آمادگی بیشتر برای ترک سیگار وجود دارد که احتمال موفقیت فرد را افزایش میدهد که شامل موارد زیر هستند:

تحقیق در مورد داروهایی که به ترک راحتتر سیگار کمک میکند
بر اساس گزارش محققان چندین روش درمانی و داروی مختلف برای جایگزینی نیکوتین وجود دارد. با پزشک در مورد گزینههایی که ممکن است برای شما مناسبتر باشد مشورت کنید. بعضی از سایتها و منابع اطلاعاتی آنلاین نیز وجود دارند که دستورالعملهای مفیدی برای ترک سیگار ارائه میکنند. برای این که داروهای ترک سیگار بهترین تأثیر را داشته باشند لازم است که دستورالعملها را به خوبی رعایت کنید.
عادت سیگار کشیدن را با ورزش و رژیم غذایی متعادل جایگزین کنید.
بر اساس گزارش محققان برخی افراد پس از ترک سیگار دچار اضافه وزن میشوند، اما فواید ترک سیگار برای سلامتی بسیار بیشتر از نگرانی برای چند کیلو اضافهوزن است. از این فرصت برای ایجاد تغییرات مفید دیگر استفاده کنید، بهعنوان مثال میتوانید رژیم غذایی سالمتری را دنبال کرده و هر هفته 150 دقیقه ورزش کنید.
همانطور که میدانید عادت به انجام ورزش منظم مزایای جسمی و روانی بسیاری دارد. ورزش نهتنها به کنترل وزن پس از ترک سیگار کمک میکند، بلکه به فرد انگیزه بیشتری برای ادامه ترک سیگار میدهد. فردی که ورزش میکند انرژی بیشتری خواهد داشت و در دوران ترک سیگار احساس بهتری را تجربه خواهد کرد.
با الگوهای سیگار کشیدن خود آشنا شوید.
سیگار کشیدن به مدت طولانی برای فرد به یک عادت تبدیل میشود. لازم است از عادات سالم تری جایگزین عادت ناسالم سیگارکشیدن شود به عنوان مثال، اگر همیشه هنگام نوشیدن قهوه سیگار می کشید، قهوه را با چای عوض کنید. اگر اول صبح سیگار می کشید، کمی بیشتر بخوابید. اگر بلافاصله بعد از غذاخوردن سیگار می کشید، به جای این کار پیاده روی کنید.
راههای مؤثری برای مدیریت تنش بیابید.
محققان به این نتیجه رسیدهاند که تنش یکی از محرکهای اصلی سیگار کشیدن است. زنانی که در دوران ترک سیگار هستند، معمولاً پس از قرارگیری در معرض تنش تمایل بیشتری به سیگار کشیدن نشان میدهند.
بنابراین لازم است از روشهای سالمتری برای مقابله با تنشها استفاده کنید. اقداماتی مانند مدیتیشن، ورزش روزانه و خاطرهنویسی بسیار مؤثر هستند. حضور افراد مشوق و شاد در اطراف فردی که در حال ترک سیگار است کمک شایانی به بهبود روحیه و اعتمادبهنفس او میکند. اگر فردی به حمایت روانی بیشتری نیاز دارد بهتر است به یک مشاور حرفهای مراجعه کند. ترکیب مشاوره و استفاده منظم از داروهای مجاز موفقترین راه برای ترک سیگار است.
شرکت مراقبتی پرستار آراد با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سالها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص بهصورت شبانهروزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل فرموده و مشاوره رایگان دریافت کنید.
هشدار! این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفاً به این مقاله امتیار دهید.