1. پرستار آراد
  2. مقالات
  3. روش های ترک سیگار در سالمندان و اثرات مثبت این اقدام بر سلامت جسم و روح سالمند
فواید ترک سیگار در سالمندان

روش های ترک سیگار در سالمندان و اثرات مثبت این اقدام بر سلامت جسم و روح سالمند

ترک سیگار در سالمندان quit smoking in the elderly  مسئله بسیار مهمی در حفظ سلامت سالمندان است. ممکن است شما نیز وقتی از یک سالمند می خواهید که سیگار کشید را ترک کند با چنین پاسخ هایی روبرو شوید.
“اما من 45 سال است که سیگار میکشم.”
“اما ضرر قبلا به بدن من رسیده است.”
“چرا نباید از سیگار کشیدن لذت ببرم؟ در سن من دیگر مهم نیست.”

روش های ترک سیگار در سالمندان
حقیقت این است که ترک سیگار در سالمندان  واقعا مهم است. سالمندانی که سیگار کشیدن را ترک می کنند نسبت به همسالان خود که به سیگار کشیدن ادامه می دهند از سلامتی و کیفیت زندگی بهتری برخوردارند.

تاثیرات مثبت ترک سیگار در سالمندان بر سلامتی

بسیاری از مردم نمی دانند که ترک سیگار فواید سریع و بلند مدتی دارد. پژوهشی بر روی بزگسالان بین 50 تا 74 سالی که قبلا هیچ سابقه حمله قلبی یا مغزی نداشتند برای مدت 9 سال انجام شد.

افراد سیگاری و یا افرادی که قبلا سیگار می کشیده اند دو برابر افرادی که سیگار نمیکشند دچار حمله قلبی، مغزی، و یا مرگ در اثر بیماری های قلبی می شوند. اما محققان دریافتند که خطرات ناشی از مصرف سیگار صرفنظر از سن، میزان سیگار کشیدن و یا مدت زمان سیگاری بودن، پس از ترک سیگار به طرز قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.

فواید ترک سیگار در سالمندان با گذشت زمان که بدن بهبود پیدا می کند افزایش می یابد.

با گذشت یک روز:
• گردش خون افزایش پیدا می یابد
• سطح مونوکسید کربن خون کاهش می یابد
• ضربان قلب و فشار خون کاهش می یابد

روش های ترک سیگار در سالمندان
با گذشت چند روز تا چند هفته:
• حس چشایی و بویایی بهبود می یابد
• ظرفیت ریه افزایش می یابد
• تنفس راحت تر می شود

با گذشت چند هفته تا 9 ماه:
• سطح انرژی افزایش می یابد
• ریه ها تمیزتر شده و بهتر عمل می کنند
• کمتر دچار سرماخوردگی و سایر عفونت های دستگاه تنفسی می شوند
• گرفتگی سینوس ها کمتر می شود
• تنگی نفس کاهش می یابد

مزایای طولانی مدت:

• خطر ابتلا به بیماری قلبی، حمله قلبی و سرطان ریه کاهش پیدا می کند ( خطر ابتلا در این افراد درنهایت به اندازه افرادی که هیچ گاه سیگار نکشیده اند کاهش پیدا می کند)
• خطر ابتلا به سرطان دهان، مری، حنجره، مثانه، لوزالمعده و کلیه کاهش پیدا می کند
• احتمال مرگ زودرس کاهش می یابد

نقش دکتر در ترک سیگار در سالمندان
فواید بیشترترک سیگار

ترک سیگار در سالمندان  دارای مزایای بیشتری برای سلامتی مانند کم شدن خطر ابتلا به بیماری شریان محیطی، سکته مغزی و بیماری مزمن ریوی( برونشیت، آمفیزم و آسم) است. ترک سیگار همچنین خطر ابتلا به آب مروارید، دژنراسیون ماکولا، مشکلات تیروئید، از دست دادن شنوایی، اختلال نعوذ، زوال عقل و پوکی استخوان را کاهش می دهد.

حتی اگر مبتلا به بیماری مزمنی هستید، ترک سیگار ممکن است به کاهش شدت علائم کمک کرده و سلامتی شما را برای مدت طولانی تری حفظ کند. هنوز هم فکر می کنید خیلی دیر است؟

کمک گرفتن از دکتر برای ترک سیگار در سالمندان

شما می گویید ” اما من 45 سال است که سیگار می کشم.” “در این سن هرگز قادر به ترک سیگار نخواهم بود.”
ممکن است که از شنیدن اینکه افراد مسن در ترک سیگار از جوانان موفق تر هستند شگفت زده شوید. بخصوص اگر آنها دارای مشکلات سلامتی که مرتبط با سیگار کشیدن است باشند این امر مصداق بیشتری پیدا می کند.

مطالعات نشان می دهد که افراد مسنی که از دکتر خود برای ترک سیگار کمک می گیرند در ترک سیگار موفق تر هستند. در ویزیت پزشکی بعدی فراموش نکنید سوال کنید که شما و پزشکتان چه کاری می توانید با هم انجام دهید که به ترک این عادت کمک کند.

آمادگی برای ترک سیگار

1. تمام دلایل ترک سیگار را برای خودتان لیست کنید و مرتب به لیست خود نگاه کنید.

2. از دکتر خود، متخصص ترک و یا برنامه ترک گروهی کمک بگیرید. درباره محصولات جایگزین نیکوتین (آدامس یا اسپری بینی) یا درمان دارویی در کنار برنامه تغییر رفتار با آنها بحث کنید.

3. یک هفته قبل از شروع ترک، یک یادداشت درباره زمان و مکان مصرف هر سیگار داشته باشید. احساس خود را در موقع مصرف یادداشت کنید (شاد، مضطرب، عصبانی، آرام، غمگین یا تنها). این مورد به شما کمک می کند که از الگوی سیگار کشیدن خود آگاهی بیشتری داشته باشید.

ترک ناگهانی سیگار در سالمندان
4. برای ترک سیگار در سالمندان  یک روش انتخاب کنید، مانند اینکه به تدریج مصرف خود را کم کنید و یا اینکه یکباره سیگار را کنار بگذارید. کنار گذاشتن یکباره بیشتر موثر مواقع می شود.

5. بر روی تقویم خود تاریخ ترک تعیین کنید.

استفاده از راهکارهای مفید

1. در روز ترک، تمام سیگارها و زیرسیگاری های خود را دور بریزید.

2. یادداشت های سیگار کشیدن خود را مرور کرده و الگوی سیگار کشیدن خود را پیدا کنید. اگر در مکان و زمان خاصی سیگار می کشید (مثلا در آشپزخانه بعد از خوردن غذا)، برنامه خود را تغییر دهید (بعد از خوردن غذا از سر میز بلند شوید). سایر موقعیت های پر خطر مانند استرس، افسردگی یا نزدیک بودن به افراد سیگاری را شناسایی کنید. برای هر شرایطی برنامه ای خاص داشته باشید.

3. برای خود لیستی از راه هایی که حواس شما را از تمایل به سیگار کشیدن منحرف می کند تهیه کنید. نمونه های آن می تواند تماس با دوستتان، پیاده روی، آدامس جویدن و یا حمام کردن باشد.

4. به ازای هر هفته سیگار نکشیدن به خود جایزه (غذا نباشد) بدهید. پولی که با نخریدن سیگار پس انداز می کنید را در یک شیشه بریزید و افزایش آن را مشاهده کنید.

5. یک دوست حامی (ترجیحا کسی که قبلا سیگاری بوده است) داشته باشید که در زمان هایی که شرایط سخت می شود با او تماس بگیرید.

6. برای جلوگیری از افزایش وزن غذاها و یا میان وعده های کم چربی با میزان بیشتری از میوه، سبزیجات و غلات مصرف کنید. آب زیاد بنوشید. روزانه ورزش کنید. اگر با مشکل افزایش وزن مواجه شدید با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.

7. علائم ترک سیگار در سالمندان باید در طی چند روز برطرف شوند. محصولات جایگزین نیکوتین و داروهایی مانند بوپروپیون می توانند به شما کمک کنند. سعی کنید بیشتر استراحت کرده و آرامش بیشتری داشته باشید.

کنترل استرس و ترک سیگار در سالمندان

یاد بگیریم چگونه استرس خود را کنترل کنیم

بسیاری از افراد گاهی سالها پس از ترک سیگار هنگامیکه با یک بحران مواجه می شوند به سیگار روی می آورند. از قبل برای مدیریت یک رویداد استرس زا مانند مرگ نزدیکان، طلاق، بازنشستگی، بیماری و غیره برنامه ریزی کنید. در این صورت غافلگیر نخواهید شد.

اکثر افرادی که موفق به ترک سیگار می شوند چند تجربه ترک ناموفق داشته اند. اگر دوباره شروع به سیگار کشیدن کردید اجازه ندهید که حس پشیمانی، گناه و یا شکست شما را آزار داده و کنترل کند. از مشکلات خود درس گرفته و دوباره به برنامه ترک سیگار در سالمندان برگردید. هیچ گاه دیر نیست!

شرکت مراقبتی مهر پرستار آراد با کادری باتجربه و آموزش دیده سال هاست که در ارائه خدمات مراقبتی و پرستاری در منزل انجام وظیفه می نماید. این مرکز به صورت شبانه روزی آماده ارائه خدمات به سالمندان، کودکان و بیماران گرامی می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست