1. پرستار آراد
  2. مقالات
  3. از وحشت شبانه در کودکان و روش های مراقبت و درمان آن چه می دانید؟
پیشگیری از وحشت شبانه کودک

از وحشت شبانه در کودکان و روش های مراقبت و درمان آن چه می دانید؟

وحشت شبانه در کودکان night terrors in children شرایطی است که کودک در حالی که در خواب عمیق شبانه قرار دارد  به صورت ناکهانی دچار ترس و وحشت می شود. وحشت های شبانه به کودک آسیب نمی رساند ، و ممکن است حتی فردا صبح کودک آن را به یاد نیاورد.

درمان وحشت شبانه کودک

 

وحشت شبانه در کودکان چیست؟

وحشت شبانه حالتی است که  کودک هنگام خواب عمیق،  ناگهان دچار اضطراب می شود و بیدار شدن از این خواب عمیق برای او مشکل باشد.اگر فرزند شما دچار وحشت شبانه می شود ، ممکن است  علایمی را نشان دهد که به ترس و اضطراب شدیدی مشابه است . طپش قلب ، تند نفس کشیدن و عرق کردن ممکن است اتفاق بیفتد . همچنین گاهی ممکن است  کودک بیدار شود و شروع به گریه نماید و یا از رخت خواب بیرون آمده و از اتاق خواب خود دور شود.

لیست زیر علایمی است که نشان دهنده وحشت شب در کودک است:

ناگهان ازخواب بپرد و در تخت خواب بنشیند و بایستد
فریاد بزنید و احساس پریشانی نماید
تنفس سریع و ضربان قلب  سریع تری داشته باشد
عرق کردن
کوبیدن دست و پا به تخت
حالت ناراحت و ترسان

پرتاب اشیا به اطراف و آسیب زدن به خود و دیگران

نکته قابل توجه این است که اکثرا این مشکل در زمان خواب کودک بوجود می آید و علیرغم اینکه والدین سعی دارند با صحبت او را آرام نمایند کودک در خواب است و صدای آنها را نمی شنود .

وحشت های شبانه به صورت  ناگهانی اتفاق می افتند و اغلب با صدای گریه یا فریاد شروع می شوند. این حمله ها معمولاً با گذشت  10 تا 15 دقیقه حل و فصل می شوند ، اما  گاهی می توانند بیشتر از این مدت دوام بیاورند.

این حملات معمولاً بیش از یک بار در  شب اتفاق نمی افتند. بعضی اوقات این مشکل هر شب اتفاق می افتد و سپس برای چند هفته از بین می روند. ممکن است ، وحشت های شبانه کودک برای والدین  ترسناک به نظر برسند ، اما لازم است بدانید که این مشکل به فرزند شما آسیب نمی رساند.

والدین و وحشت شبانه کودک

اگر کودک شما دچار وحشت شبانه است چه کار های باید انجام دهید؟

  • از بیدار کردن کودک در هنگام وحشت شبانه خودداری کنید. کودکی که در شب وحشت دارد تنها در صورت بیدار کردن او گیج و گسسته خواهد شد. اگر او را از خواب بگذرانید ، ترس و وحشت در شب با سرعت بیشتری تمام می شود و فرزند شما به یاد نخواهد آورد که این اتفاق افتاده است.
  • منتظر بمانید تا فرزندتان آرامش پیدا کند. سپس او را به برگشتن به رخت خواب تشویق نمایید . در این مرحله کودک به راحتی به  خواب می رود .
  • یک روال منظم از خواب روزانه از حمام ، داستان و تخت خواب استفاده کنید. این ممکن است به کودک شما کمک کند که احساس خواب کند و به او کمک کند خواب بیشتری داشته باشد. کمبود خواب می تواند باعث ایجاد وحشت در شب در برخی از کودکان شود.
  • اگر کودک هر شب در ساعت مشخصی وحشت شبانه را تجربه می نماید  ، سعی کنید او را از حدود نیم ساعت قبل از زمان معمول  بیدار کنید و او را مجددا بخوابانید .  اینکار برای برخی از کودکان مفید واقع می شود.
  • به والدین توصیه میگردد که نگران وحشت شبانه کودک نباشید. این شرایط به این دلیل نیست که کودک شما مشکلی جدی دارد.

وحشت شبانه در كودكان 2 تا 12 سال طبیعی است و شایع ترین آنها بین سنین 2 تا 4 سال است. در بیشتر کودکان در زمان رسیدن به سن بلوغ  وحشت شبانه بیشتری را تجربه مینمایند.

چه موقع لازم است برای وحشت شبانه کمک بگیریم؟

اگر کودک شما در کنار مشکلات تنفسی مانند خروپف دچار وحشت شبانه است ، در مورد بررسی گوش ، بینی و گلوی او با پزشک معالج خود صحبت کنید. این می تواند به نگه داشتن دفتر خاطرات خواب که توصیف می کند کودک شما در کجا و در کجا می خوابد ، و اینکه چند بار او وحشت شبانه دارد ، کمک کند.

یکی از اقدامات مناسبی که والدین می توانند انجام دهند تهیه یک دفتر ثبت وحشت خواب است که در آن تعداد و زمان هایی که کودک دچار این مشکل می گردد را ثبت نمایند .  این اطلاعات را با پزشک عمومی خود به اشتراک بگذارید تا اگر نگران این موضوع هستید که فرزند شما از خواب کافی برخوردار نیست ، و یا تعداد وحشت های شبانه او  مکرر و شدید است ، مداخلات پزشکی انجام پذیرد.

عوارض وحشت شبانه کودک

چه عواملی باعث ایجاد وحشت شبانه در کودکان می شود؟

یکی از دلایل عمده وحشت شبانه در کودکان نداشتن خواب با کیفیت خوب است. همچنین ، اگر حال عمومی کودکان خوب نباشند ، احتمالاً حمله وحشت در شب را تجربه می نمایند.  تب و برخی داروهای خاص می توانند احتمال ایجاد وحشت در شب را افزایش دهند.

وحشت های شبانه می تواند گاهی اوقات به دلیل زمینه های ارثی در خانواده ها باشد. اگر شخص دیگری در خانواده این مشکل را داشته باشد احتمال اینکه کودک نیزدچار این مشکل شود بیشتر می گردد.

وحشت شبانه در این کودکان بیشتر دیده می گردد:
بیش از حد خسته و یا تحت استرس و نگرانی
مصرف داروی جدید
خوابیدن در یک محیط جدید ودور از خانه
عدم خواب کافی
خوردن کافئین زیاد

گاهی دیدن فیلم های ترسناک و وحشتناک برای کودکان می تواند منجر به بروز وحشت شبانه کودک گردد.

آیا وحشت شبانه کودک و کابوس ها مشابه هستند؟

وحشت های شبانه با کابوس ها متفاوت است. کودکان معمولاً بعد از کابوس بیدار و مضطرب هستند ، اما در وحشت شبانه کودک در حالت خواب باقی می ماند و در هنگام بیدار شدن چیزی از خواب خود را به یاد نمی آورند. چشمان کودک در حالت قرار گیری در وحشت شبانه باز است اما هوشیار نیست و قادر به یاد آوردن هیچ یک از اتفاقات نمی باشد.

وحشت های شبانه در اولین ساعات خواب و هنگامی که خواب عمیق می شود اتفاق می افتد. اما کابوس ها معمولا در نیمه دوم خواب پیش می آیند که کودک در خواب سبک قرار دارد ودر حال رویا دیدن است. شیوع کابوس بیشتر از وحشت شبانه است.

میزان شیوع در دختران و پسران برابر است اما گاهی در پسران بیشتر دیده می شودو حدود 6 درصد از کودکان درگیر این مشکل هستند.

اضطراب و وحشت شبانه کودک

چه عواملی ممکن است علایم شبیه به وحشت شبانه  داشته باشد؟

برخی از مشکلات پزشکی ممکن است علایمی مشابه با وحشت شبانه داشته باشد.گاهی  تشنج یا سایر مشکلات جدی پزشکی ممکن است با این مشکل اشتباه گرفته شود.

گاهی استرس تا حد زیادی ممکن است باعث بروز بی خوابی و اضطراب در شب گردد. با پزشک کودک خود مشورت نمایید و در مورد تمام مسایلی که ممکن است علایم مشابه با این بیماری داشته باشد اطمینان حاصل کنید .اغلب کودکانی که وحشت شبانه دارند سابقه صحبت کردن در خواب و راه رفتن در خواب را نیز دارند. در بالغین شیوع وحشت شبانه خیلی کمتر و حدود 2.2 درصد است و این بیماری نیز جزء ژنتیکی و فامیلی قوی دارد.

مطمین باشید که کودک به زودی از این مشکل عبور خواهد کرد و تا آن زمان بهترین روش استفاده از روش های پیشگیری می باشد.

شرکت مراقبتی مهر پرستار آراد  با داشتن کادری با تجربه و آگاه به صورت شبانه روزی آماده ارائه خدمات به کودکان و خانواده های آن عزیزان هستند.  حضوردایمی یک پرستار با تجربه و آگاه در کنار کودکی که دچار مشکلات خواب می باشد تا حد زیادی می تواند به بهبود وضعیت کودک کمک نماید.

3.7/5 - (8 امتیاز)

7 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • ندا مرادی
    2021/05/02 08:29

    پسردوساله من علایم هراس شبانه رو داره حدود یک ماه هست از خواب بیدار میشه جیغ و داد و گریه.اصلن نمیتونیم ارومش کنیم هر واکنشی از ما بدترش میکنه.اما ی سوال همه جا نوشته شده هراس شبانه اوایل شب اتفاق میافته پسر منم ۴و نیم صبح ب بعد جیغ داد میکنه

    پاسخ
    • محبوبه
      2023/02/24 06:35

      باسلام پسر من دو سال و نیم سن داره حدودا یک ماهه این اتفاق براش میفته یکدفعه از خواب بیدار میشه و شروع میکنه به فریاد زدن و گریه کردن و آسیب به خودش و پرتاب اشیا، تقریبا ساعت ۴ و نیم صبح به بعد اینطوری میشه متاسفانه منم عصبی میکنه نمیدونم باید چکار کنم لطفا کمکم کنید خیلی نگرانشم باتشکر

      پاسخ
    • پریسا محمدی
      2023/06/14 04:20

      سلام الان ک این پیام رو میزارم پسرم رو به سختی آروم کردیم و خوابید پسر من 8سال داره هر چند وقت یه بار این مشکل براش پیش میاد و باور کنید خودمان بیشتر وحشت زده میشیم .یه ساعت یا چند ساعت بعد از به خواب رفتن از خواب بیدار میشه که این مشکل براش پیش میاد . و ترس بسیار شدیدی همراه با صدا کردن مامان مامان داره و چشمان باز داره حتی گاهی من میگم پسرم آروم باش خواب میبینی اینجا خونمونه میگه باشه باشه ولی هنوز از یه موجود میترسه میگه شما هم میبینین هر بار بعد از آروم شدنش کلی استرس میگیرم لطفا راهنمایی مون کنین ممنون

      پاسخ
      • کارشناس پرستاری
        2023/06/14 10:24

        سلام. با شماره 02145351 تماس بگیرید روانشناس مرکز شما را راهنمایی خواهند کرد.

        پاسخ
  • مسعود حسینی
    2023/03/15 00:00

    سلام پسر من 8سالشه در ماه سه چهار بار این مشکل براش پیش میاد و باور کنید وقتی این صحنه را میبینیم خودمان بیشتر وحشت زده میشیم .لطفا راهنمایی کنید ببینیم مشکل پسرمان چی .کافیه یه ساعت بعد از به خواب رفتن به هر علتی از خواب بیدار بشه که این مشکل براش پیش میاد . و ترس بسیار شدیدی همراه با صدا کردن بابا بابا و چشمان باز و شنیدن صدای ما تا ده دقیقه عذاب کشیدن .و بعداً بیدار شدن .ممنون

    پاسخ
  • با سلام دختر من الان ۶ سالشه و متاسفانه وحشت خواب داره و بعضی شبها حتی ۲ ال ۳ بار هم بیدا میشه و مامان مامان صدا میکنه و بعدش می‌خوابه یا وقتی خوابیده بخوام بیدارش کنم به شدت هراسان میشه و می‌ترسه
    همجنین شب ادراری هم داره

    پاسخ
    • کارشناس پرستاری
      2023/07/04 09:34

      سلام. می‌توانید با شماره 02145351 تماس بگیرید و با روانشناس مرکز صحبت کنید.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست