بیماری کلیوی kidney disease اغلب یک “بیماری خاموش” نامیده می شود زیرا تا زمانی که پیشرفت قابل توجهی نداشته باشد علائمی ایجاد نمی کند.
کلیه ها نقش بسیار مهمی در سلامت کلی بدن دارند. آنها آنقدر مهم هستند که انسان با دو عدد کلیه متولد می شود،که اگر برای یکی از آنها اتفاقی افتاد بتوان با دیگری به زندگی ادامه داد .
احتمالاً تاکنون برنامه ریزی چندانی برای مراقبت از کلیه های خود نکرده اید. اما این اندام های حیاتی بسیار حساس هستند و نیاز به مراقبت ویژه دارند .
خوشبختانه کارهایی که می توانید برای سالم نگه داشتن کلیه های خود انجام دهید به سلامت کلی بدن نیز کمک می کند.
کلیه چیست؟
کلیه دو عضوی هستند که در شکم و در دو طرف ستون فقرات قرار دارند. آنها به اندازه یک مشت و به شکل لوبیا هستند.
کلیه ها مسئول تمیز کردن خون هستند. آنها خون را پردازش می کنند تا مایعات اضافی، مواد شیمیایی ناخواسته و مواد زائد را جدا کرده و به ادرار تبدیل کنند. در هر ساعت، کل خون 12 بار در کلیه ها گردش می کند، که در هر روز حدود 200 لیتر خون می شود!
کلیه ها روز و شب سخت کار می کنند تا بدن را سالم نگه دارند. آنها علاوه بر تمیز کردن خون، به تنظیم فشار خون، متعادل کردن میزان آب در بدن و مدیریت تولید ویتامین D در بدن کمک می کنند. اکثر مردم با دو کلیه به دنیا می آیند که 24 ساعته خون را تمیز می کنند.
5 کاری که می توانید برای مراقبت از کلیه های خود انجام دهید
مراقب علائم بیماری کلیوی باشید
فرد مبتلا به بیماری کلیوی عملکرد کلیه خود را به تدریج از دست می دهد. بیماری کلیوی گاهی اوقات “بیماری خاموش” نامیده می شود زیرا اغلب تا زمانی که بیماری به طور قابل توجهی پیشرفت نکرده باشد علائمی ایجاد نمی کند.
این وضعیت غیرمعمول نیست که افراد تا 90 درصد از عملکرد کلیه خود را قبل از تجربه علائم بیماری کلیوی از دست بدهند. مراقب علائم و نشانه های بیماری کلیوی باشید و اگر نگرانی دارید، به پزشک خود مراجعه کنید.
علائم کاهش عملکرد کلیه می تواند شامل موارد زیر باشد:
فشار خون بالا
تغییر در تعداد دفعات نیاز به توالت رفتن و میزان ادراری که تولید می کنید
تغییرات در ادرار – برای مثال ادرار کف آلود
خون در ادرار
افزایش پف در اطراف پاها، مچ پا یا چشم
درد در ناحیه کلیه (کمر)
خستگی و بیحالی
از دست دادن اشتها
مشکلات خواب
سردرد
مشکل در تمرکز
خارش
تنگی نفس
تهوع و استفراغ
بوی بد دهان و داشتن طعم فلزی در دهان
گرفتگی عضلات
احساس سوزن سوزن در انگشتان دست یا پا.
بسیاری از این علائم کاملاً عمومی یا مبهم هستند و ممکن است به بیماری ها یا مشکلات دیگری اشاره کنند. لازم است که با پزشک در مورد احساس خود صحبت کنید، تا احتمال بیماری کلیوی را رد کند.
متخصصان توصیه می کنند که اگر یک یا چند عامل خطر برای بیماری کلیوی دارید هر دو سال یکبار به پزشک خود برای بررسی سلامت کلیه مراجعه کنید.
سیگار را ترک کنید
احتمال ابتلا به بیماری کلیه و سرطان کلیه در افرادی که سیگار می کشند بیشتر است، بنابراین ترک سیگار هم اکنون گامی عالی برای سلامت کلیه در آینده است. ترک سیگار فواید زیادی برای کل بدن دارد
مراقب فشار خون خود باشید
فشار خون بالا یک عامل خطر برای ابتلا به بیماری کلیوی است، زیرا می تواند باعث آسیب به شریان ها و رگ های خونی داخل و اطراف کلیه ها شود
با پزشک عمومی خود در مورد آزمایش منظم فشار خون خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که در سطح سالمی است.
اگر فشار خون بالا دارید، پزشک ممکن است در مورد راههای کنترل آن صحبت کند، از جمله:
انجام فعالیت بدنی منظم، با هدف 30 دقیقه فعالیت متوسط در هر روز
قطع مصرف الکل
ترک سیگار
خوردن نمک کمتر
خوردن طیف وسیعی از غذاهای سالم و نوشیدن آب فراوان
و کاهش استرس
برخی از افراد مبتلا به فشار خون بالا برای مدیریت بیماری خود نیاز به مصرف دارو دارند.
دیابت را مدیریت کنید
با توجه به تحقیقات دانشمندان ، دیابت عامل اصلی بیماری کلیوی است. اگر دیابت فردی تشخیص داده شده است، لازم است با پزشک در مورد نحوه مدیریت بیماری و نظارت بر سلامت کلیه مشورت نماید .
با استفاده از مشورت با یک پزشک متخصص می توانید خطر ابتلا به دیابت خود را ارزیابی کنید و یاد بگیرید که چگونه خطر خود را کاهش دهید.
به مقدار کافی آب بنوشید
نوشیدن منظم آب در طول روز به عملکرد صحیح کلیه ها و سالم ماندن کمک می کند. آب بهترین انتخاب مایع برای نوشیدن در طول روز است. این مایع حاوی هیچ کیلوژول، نمک یا شکر نیست و یک راه طبیعی برای آبرسانی به بدن ست.
قرصها، کنسانترههای میوه، نوشابهها و نوشیدنیهای الکلی همگی میتوانند حاوی مقادیر زیادی نمک و شکر باشند، در حالی که نوشیدنیهای حاوی اسید فسفریک (که اغلب در نوشیدنیهای کولا و آبجو استفاده میشود) ممکن است باعث ایجاد سنگ کلیه شوند.
این نوشیدنی ها را برای مناسبت های خاص نگه دارید و به جای آن زمانی که در طول روز تشنه هستید به بدن خود آب برسانید.
به خاطر داشته باشید که احساس تشنگی اولین علامت بدن است که نشان می دهد بدن دچار کم آبی شده است .
نوشیدنی های کوچک و مکرر آب در طول روز بدن را هیدراته نگه می دارد. به یاد داشته باشید اگر در آب و هوای گرم، ورزش، شیردهی یا باردار هستید، لازم است آب بیشتر بنوشید.
مرکز مراقبتی پرستار آراد با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.
2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
همراه بیمار برای دیالیز در بیمارستان هم دارید؟
سلام. با تشکر از پیام شما. بله همراه بیمار در بیمارستان هم اعزام میکنیم. با شماره 02145351 تماس بگیرید همکاران ما راهنماییتون میکنند.