1. پرستار آراد
  2. مقالات
  3. فواید ید برای سلامتی و کاربردهای پزشکی آن
کمبود ید و عوارض آن

فواید ید برای سلامتی و کاربردهای پزشکی آن

ید Iodine یک ماده معدنی ضروری است ، به این معنی که بدن شما برای عملکرد صحیح به آن احتیاج دارد ولی نمی تواند آن را  تولید کند . ید مورد نیاز بدن ، از طریق غذا یا مصرف مکملها بدست می آید .

 این ماده معدنی در غذاها وجود دارد ، اما تشخیص مقدار آن دشوار است. در بسیاری موارد برای تامین ید مورد نیاز بدن باید از نمک حاوی ید استفاده کرد .

مابع تامین ید

نمک یددار منبع اصلی این ماده معدنی در بسیاری از کشورها  است. علاوه بر این ، ید یک عنصر کمیاب است ، به این معنی که درصد نسبتاً کمی از مواد تشکیل دهنده  بدن  را شامل می شود .

کمبود ید منجر به کاهش سطح هورمون تیروئید می شود ، که می تواند منجر به کم کاری تیروئید شود. این یک مشکل غیر معمول است ، اما ممکن است در نوزادان و کودکان رخ دهد.

کمبود ید در رژیم غذایی از مهمترین دلایل قابل پیشگیری از ناتوانی های شناختی و رشدی در بسیاری از نقاط جهان است. ید ممکن است علاوه بر تولید هورمون تیروئید در عملکردهای جسمی نیز نقش داشته باشد ،

فواید ید برای سلامتی

ید یکی از اجزای حیاتی هورمون های تیروئید است که مهمترین و شناخته شده ترین عملکرد این ماده معدنی است. غده تیروئید شما هورمونهای تیروئید  که شامل تیروکسین (T4) و تری یدوتیرونین (T3)  هستند را می سازد ، که هر دو حاوی یدید (نوعی ید) هستند

ید به سرعت در معده و روده کوچک جذب می شود. وارد جریان خون می شود و از اینجا گیرنده های ید (واقع در تیروئید) به آن متصل می شوند و آن را جذب می کنند.

T4 ، حاوی چهار مولکول یدید ، یک پیش ماده غیر فعال هورمون تیروئید T3 فعال است که حاوی سه مولکول یدید است. این بدان معناست که پس از تولید غده تیروئید T4 و آزادسازی آن در جریان خون ، سپس به T3 تبدیل می شود که با اکثر سلولهای بدن ارتباط برقرار می کند.هورمون فعال تیروئید T3 با تنظیم متابولیسم ، استفاده از انرژی ، رشد و ترمیم تقریباً در هر سلول و اندام بدن فعالیت می کند.

کمبود ید

مشهودترین پیامدهای کمبود ید شامل نقص در تولید هورمون تیروئید است که منجر به علائم بیماری تیروئید می شود. اگر سطح ید کمی داشته باشید ، علائم اختلال عملکرد تیروئید می تواند در عرض چند هفته ایجاد شود و شامل انواع مختلفی از شرایط باشد:

کم کاری تیروئید (عملکرد کم تیروئید)

 کمبود ید در بدن از تولید هورمون های تیروئید جلوگیری می کند. این می تواند علائم مختلفی از جمله افزایش وزن ، کاهش انرژی ، خواب آلودگی ، مشکل تمرکز ، افسردگی ، یبوست ، احساس سرما ، بی نظمی قاعدگی و مشکلات قند خون را ایجاد کند .

ید و کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید در دوران کودکی

کودکانی که کمبود ید دارند ممکن است همان اثرات بزرگسالان را داشته باشند و همچنین علائم دیگری را نیز  تجربه کنند. این عوارض می تواند  تدریجی رخ دهد از جمله کند شدن روند رشد  ، مشکلات خلقی ، مشکل تمرکز و مشکلات یادگیری .

گواتر

هنگامی که کمبود ید منجر به کاهش سطح هورمون تیروئید شود ، غده هیپوفیز باعث تولید بیش از حد هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) می شود تا سطح پایین هورمون تیروئید را جبران کند. TSH به طور معمول غده تیروئید را تحریک کرده و T4 و T3 را تولید و آزاد می کند. تولید بیش از اندازه هورمون  TSH  غده تیروئید را تحریک می کند. در پاسخ به این ، غده تیروئید بزرگ می شود ، اما با وجود ید کافی ، هنوز به طور سالم و مناسب کار نمی کند . این تغییر به عنوان گواتر شناخته می شود .

کم کاری تیروئید مادرزادی

کمبود ید در نوزادان با آزمایش غربالگری تشخیص داده می شود. این شرایط ممکن است باعث شود نوزادان در خوردن غذا مشکل  داشته باشند همچنین دچار ضعف عضلانی یا مشکلات قلبی باشند .

 گاهی اوقات ممکن است هیچ علائمی ایجاد نشود .اگرچه دلایل دیگری نیز وجود دارد ، نوزادان تازه متولد شده از مادرانی که در طول بارداری، ید ، کم مصرف کرده اند ، می توانند دچار کم کاری تیروئید مادرزادی شوند.

در صورت تشخیص به موقع و مصرف ید ، به اندازه کافی ، این مشکل بهبود می یابد ولی چناچه مورد بی توجهی قرار گیرند مشکلات جدی در روند رشد و یادگیری خواهند داشت .

گواتروژنها

در برخی شرایط ، اگر گواترژنها ( goitrogens ) در جذب ید در غده تیروئید تداخل ایجاد کنند ، ممکن است ید عملکرد مطلوبی نداشته باشد.

گواترژنها غذاها و مواد دیگری هستند که با جذب ید در غده تیروئید رقابت می کنند (این مواد ید را جذب می کنند ) و در نهایت از تولید مناسب هورمون های تیروئید جلوگیری می کنند.

برخی از گواتروژنها شامل کلم بروکلی ، کلم ، گل کلم ، کلم پیچ و توت فرنگی هستند. اگر عملکرد تیروئید شما نرمال است و مصرف ید در بدن شما  طبیعی طبیعی است ، نیازی نیست نگران این مواد غذایی باشید.

اثرات جانبی مصرف زیاد ید

به طور کلی ، مصرف متوسط ​​ید از طریق دریافت نمک ید دار یا از طریق مواد غذایی در رژیم شما نباید مشکلی ایجاد کند زیرا ید اضافی به راحتی از طریق ادرار دفع می شود . در موارد نادر ، سمیت ید می تواند در نتیجه مصرف دوزهای زیاد مکمل های ید رخ دهد.

با استفاده از مکمل هایی که حاوی دوزهای بالایی از ید هستند ، سطح این ماده در بدن بالا می رود . مصرف بیش از حد ید با گواتر ، پرکاری تیروئید ، تیروئیدیت و سرطان تیروئید همراه است.

.کودکانی که یک بطری کامل قرص ویتامین می خورند یا بزرگسالانی که نارسایی کلیوی دارند و از مکمل ها استفاده می کنند ، نمی توانند ید اضافی را به درستی دفع کنند و در این افراد عوارضی ظاهر می شود که شامل ناراحتی معده ، استفراغ و اسهال است .

آلرژی و حساسیت به ید

آلرژی و حساسیت به ید در بعضی از افرد رخ می دهد . آلرژی به ید به صورت : حساسیت پوستی ، آلرژی به ید بلعیده شده و حساسیت به ید تزریقی است .

آلرژی پوستی و ید

حساسیت پوستی : ید موضعی (مستقیماً روی پوست استفاده می شود) می تواند باعث قرمزی و درد پوست شود. این واکنش به طور کلی موقتی است و معمولاً طی چند ساعت خود به خود برطرف می شود .

آلرژی به ید خوراکی : آلرژی به ید خوراکی  تا حدودی بحث برانگیز است. در گذشته آلرژی به غذاهای دریایی ،  به ید نسبت داده می شد ، اما اکنون متخصصان معتقدند که آلرژی به غذاهای دریایی به دلیل  وجود عناصر دیگر رخ می دهد .

ید کنتراست : ماده حاجب تزریق شده برای مطالعات تصویربرداری اغلب حاوی ید است. غالباً ، افراد واکنشهای آلرژیک به تزریق ماده حاجب را تجربه می کنند. اینکه آیا ید در این واکنش نقش دارد مشخص نیست. محققین  پزشکی در حال حاضر معتقدند که ید دلیل واکنش های آلرژیک به ماده حاجب نیست ، اما سوالات در این زمینه همچنان وجود دارد .

مقدار و مناسب مصرف ید

برای تامین ید مورد نیاز ید را به نمک مصرفی اضافه می کنند . از آنجا که هورمونهای تیروئید به طور مداوم تولید می شوند ، همه کودکان و بزرگسالان باید به طور منظم ید مصرف کنند. زنان باردار برای حمایت از نوزاد در حال رشد به مقادیر بیشتری احتیاج دارند. انستیتوی پزشکی ایالات متحده پیشنهادی را برای میزان ید مصرفی روزانه فرد ارائه داده است

مقدار توصیه شده مصرف ید

90-130 میکروگرم در روز برای کودکان (بسته به سن)

150 میکروگرم در روز برای بزرگسالان (و نوجوانان 14-18)

220 میکروگرم در روز برای زنان باردار

اندازه گیری سطح ید در بدن

سطح ید دربدن از طریق آزمایش  خون اندازه گیری نمی شود ، برای این کار آزمایش ادرار انجام می شود ،غلظت طبیعی ید در  ادرار بین 100 تا 200 میکروگرم در لیتر است. مقادیر کمتر از 20 میکروگرم در لیترکمبود ید را نشان می دهد .

منابع تامین ید

منابع معمول برای تامین ید

نمک : نمک یددار به طور متوسط ​​حاوی 45 میکروگرم ید در هر گرم است. این غلظت ممکن است بسته به شرکت تولید کننده  متفاوت باشد.

غذا : ید ، در غذاهای دریایی ، شیر ، سبزیجات و میوه وجود دارد . ماهی و جلبک دریایی غذاهای غنی از ید هستند یک وعده ماهی حاوی حدود 90 میکروگرم ید و یک وعده جلبک دریایی حاوی حدود 200 میکروگرم ید است .

مکملها : بسته به نظر پزشک در بعضی موارد توصیه  می شود .

 شرکت مراقبتی پرستار آراد با داشتن کادری مجرب و حرفه ای و تجربیات ارزنده در زمینه خدمات پرستاری در منزل به صورت شبانه روزی آماده خدمت رسانی به شما عزیزان است .

 

این مقاله چه میزان برای شما مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست