آموزش ریاضی بخش مهمی از مراحل یادگیری کودکان نوپا introduce maths to toddler است زیرا کودک در این سن مهارتهای حیاتی زندگی را میآموزد.
آموختن ریاضی به کودکان کمک می کند تا توانایی حل مشکل را در خود تقویت نمایند، آگاهی فضایی آنها توسعه یابد، روش استفاده ا اشکال مختلف را بیاموزند و آنها را درک نمایند. یک کودک نوپا کودکی تقریباً 12 تا 36 ماهه است، کودک در این سن در حال تجربه رشد سریع مهارت های ذهنی، عاطفی و اجتماعی است.
مهارت هایی مانند برداشتن اولین قدم، لبخند زدن برای اولین بار و تکان دادن دست برای خداحافظی را نقاط عطف رشد می نامند. نقاط عطف رشد، کارهایی هستند که اکثر کودکان تا یک سن خاص می توانند انجام دهند. کودکان در نحوه بازی، یادگیری، صحبت کردن، رفتار و حرکت (مانند خزیدن، راه رفتن یا پریدن) در سنین معین به نقاط عطف خاصی می رسند.
در دومین سال زندگی، کودک نوپا بیشتر از قبل تمایل به حرکت و جنبش دارد. به همین دلیل کودک نسبت به خود و محیط اطراف آگاهتر است. تمایل کودک نوپا به کشف اشیا و افراد جدید نیز در حال افزایش است. در این مرحله، کودک نوپا استقلال بیشتری از خود نشان خواهد داد بنابراین شروع به نشان دادن رفتارهای سرکشی می نماید و در همین زمان است که تصویر خود را عکس ها و آینه به خوبی میشناسد.
معمولا کودکان نوپا از رفتار دیگران به خصوص بزرگسالان و کودکان بزرگتر تقلید میکند. کودکان نوپا قادر خواهند بود نام افراد و اشیاء آشنا را تشخیص دهند، عبارات و جملات ساده بسازند و دستورالعمل های ساده را دنبال کنند.
این سن زمان مناسبی برای معرفي مهارت رياضي به کودک نوپا است. حتی بدون توجه به آگاهی از این مورد، ما همیشه از زبان ریاضی استفاده می کنیم. به عنوان مثال استفاده از کلمات مقایسه در مورد اندازه اشیاء، مانند “بزرگ” و “کوچک” تا شمارش تعداد وسایلی که برای یک وعده غذایی خانوادگی استفاده می شود همگی در رابطه با ریاضی است.
در این مقاله به بیان چند راهکار ساده و سرگرم کننده برای تشویق کودک نوپا به فکر کردن و صحبت در مورد مهارت های ریاضی پرداختهایم.
جلب توجه کودکان نوپا به اشکلال هندسی اطراف
با کودک در مورد اشکال هندسی که در اطراف خود می بینید صحبت کنید. به عنوان نمونه در حال قدم زدن با هم به یک سنگ گرد یا یک تابلوی مربع اشاره نمایید و به کودک بگویید: “ببین، در آن خانه یک مستطیل قرمز است!”
معرفی این مهارتهای اساسی به کودک کمک می کند تا با تقویت ادراک فضایی، شناخت هندسی اشکال، درک اندازه ها و جهات، بعداً در مدرسه مهارت های بهتری در یادگیری ریاضیات و به ویژه هندسه کسب نماید.
تشویق کودکان نوپا به شمردن اشیاء اعداد
برخی از اشیاء کوچک مانند صدف یا مهره را پیدا کنید و کودک را تشویق نمایید که با صدای بلند آنها را با هم بشمارید. به عنوان مثال بگوئید: «نگاه کن! ما یک، دو، سه، چهار، پنج مهره نارنجی داریم.»
همچنین می توانید اشیاء مختلف را به گروه های مختلف تقسیم بندی کنید. به عنوان مثال به کودک بگویید ” این سه سیب را در این سه ظرف بگذار”.
این کاریک راه عالی برای معرفی مفاهیم اعداد و عملیات (جمع، تفریق، ضرب و تقسیم) است. برای یادگیری نحوه شمارش فقط محدود به شمارش اعداد نیستید بلکه می توانید کودک را تشویق کنید که تعداد قدم هایی که برمی دارد را باصدای بلند بشمارد و دست بزند.
انجام بازی های مرتب سازی با کودکان نوپا
شناخت الگوها و روابط اجزاء مختلف در بازی ها می تواند در حقیقت پایه و اساس یادگیری معادلات ریاضی در آینده باشد. برای اینکه این مفاهیم را به شیوه ای کودکانه به کودک نوپا بیاموزید، سعی کنید یک بازی مرتب سازی با اشیاء در خانه خود انجام دهید.
به عنوان مثال به کودک بگویید “بیا عدس قرمز را در یک سبد و عدس سبز را در سبد دیگر قرار دهیم”. همچنین می توانید اشیاء را در یک الگو مرتب کنار هم قرار دهید به عنوان مثال به کودک بگویید” بیا یک کاردستی از عدس درست کنیم: در یک ردیف عدس قرمز و در ردیف دیگر عدس سبز را بچین”
همراه با کودکان نوپا از بازی در آشپزخانه لذت ببرید
آشپزی با کودکان نوپا فرصتی عالی برای کشف اندازه گیری و شمارش برای کودک است. در حین خلق شاهکار آشپزی خود مطمئن شوید که وظایف مناسب سن را به کودک واگذار می نمایید و از نزدیک بر کارهای کودک نظارت می کنید!
در مورد مقدار برنج مورد نیاز برای وعده غذایی خود با کودک صحبت کنید و نحوه اندازه گیری آن را به او نشان دهید. اگر یک میان وعده درست می کنید، مواد غذایی موجود در بشقاب را بشمارید: “یک، دو، سه، چهار عدد توت در غذای تو وجود دارد.”
با وسایل مختلف برج بسازید
انباشتن اشیاء به کودکان خردسال کمک می کند تا درباره تخمین اندازه و درک رابطه بین اشیاء با اندازه های مختلف به درک بهتری برسد. برای ساختن یک برج با هم، میتوانید از بلوکهای پلاستیکی، جعبهها و کارتنهای خالی یا سایر وسایل ایمن برای کودکان در خانه استفاده کنید.
از وسایلی استفاده کنید که به خوبی روی هم چیده میشوند. در مورد نحوه قرار گرفتن قطعات بر روی یکدیگر به کودکان نوپا توضیح دهید و اگر برج سقوط کرد برای او توضیح دهید که چرا این اتفاق افتاده است . پس از چیدن برج به کودک بگویید که” ببین چه برج بلندی ساخته ای!”
آشنایی کودکان نوپا با مفهوم مقایسه و تضاد
به اندازه اشیایی که در مقایسه با یکدیگر می بینید توجه کنید. بازار یا فروشگاه مواد غذایی مکان های خوبی برای انجام این کار در حضور کود ک است. به عنوان مثال به کودک بگویید “این سیب بسیار بزرگتر از آن سیب است.”
همچنین می توانید از کودکان نوپا بخواهید که به سمت ماشین کوچکتر اشاره کند و یا اشیاء با اندازه های مختلف را نشان دهد. این کار به کودک نوپا کمک می کند تا با مقایسه اندازه ها و شناخت تفاوت های آنها مهارت های مهم ادراک فضایی و اندازه گیری خود را پرورش دهد.
7 گام برای علاقه مند کردن کودکان بزرگتر به ریاضی:
تکنیک های مختلفی برای علاقه مند کردن کودک به درک بهتر ریاضیات وجود دارد که در این بخش به 7 مورد از مهم ترین آنها اشاره شده است:
- به عنوان والدین و الگوی کودک به ریاضیات علاقه نشان دهید تا کودک از این رفتار تقلید نماید
- به کودک کمک کنید تا هر روز در زندگی عادی خود از ریاضیات استفاده کند
- با استانداردهای یادگیری ریاضی و قواعد اصلی آن آشنا شوید
- تکالیف ریاضی فرزندتان را زیر نظر داشته باشید
- به جزئیات امور درسی کودک توجه کنید
- با کودک بازی های ریاضی را به صورت دسته جمعی انجام دهید
- کتاب هایی را بخوانید که قصه هایی درباره ریاضیات را در خود جای داده باشند
شرکت مراقبتی پرستار آراد با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.