تقویت حافظه در سالمندان improve-memory-in-seniors که ممکن است بیشتر با مشکلات حافظه روبرو باشند از اهمیت زیادی برخوردار است.یکی از ناامید کننده ترین تغییراتی که سالمندان با گذشت سالها با آن روبرو می شوند ، ضعیف شدن قدرت حافظه در آنها است. هنگامی که شخصی از ضعف حافظه رنج می برد ، ممکن استاین مشکل بر کیفیت زندگی او از جهات مختلف تأثیر بگذارد و باعث ناراحتی و افسردگی سالمند شود.
خوشبختانه روشهای زیادی وجود دارد که می تواند حافظه را بهبود ببخشد ، و در این مقاله به بررسی چند مورد از روش های تقویت حافظه در سالمندان خواهیم پرداخت:
ایجاد طبقه بندی در خانه
یکی از اولین اقداماتی که برای تقویت حافظه در سالمندان باید انجام شود اطمینان از این مسئله است که آنها در خانه ای زندگی نمایند که به خوبی سازماندهی و طبقه بندی شده باشد.
مرتب نمودن خانه بهترین گام برای ایجاد طبقه بندی است. همچنین استفاده از یک تقویم یا دفترچه یادداشت برای ثبت کارهایی که باید در خانه انجام شود نیز می توانند مفید باشد. قرار دادن کلید ها و وسایل مهم سالمند در مکان های مشخصی در خانه می تواندبه افزایش نظم در خانه کمک نماید.
گسترش و حفظ روابط اجتماعی
ارتباطات اجتماعی سبب کاهش استرس و افسردگی در سالمندان می گردد که هر دو می توانند تأثیرات منفی بر حافظه بگذارند. سالمندان با معاشرت بیشتر ، می توانند مغز خود را فعال نگه دارند و بنابراین پیشنهاد می گردد که مرتباً با دوستان و خانواده خود ملاقات نمایند یا به یک باشگاه جدید بپیوندند تا با افراد بیشتری ملاقات کنید.
یكی از نقش های پرستار سالمند، ایجاد ارتباط دوستانه باسالمند و مهیا نمودن شرایط مناسب برای همراهی با او در جهت کاهش احساس تنهایی و انزوا در سالمند است که منجربه تقویت حافظه در سالمندان می گردد.
افزایش فعالیتهای فکری
همانگونه که بدن سالمند با انجام فعالیتهای فیزیکی مناسب سلامت خود را حفظ می نماید با انجام فعالیت های فکری مناسب نیز می توان تا حد زیادی حافظه را تقویت نمود.
بنابراین برای تقویت حافظه در سالمندان می توان از فعالیتهای زیادی از جمله خواندن کتاب های جدید ، یادگیری زبان ، یادگیری یک ساز موسیقی ، حل معماها و جدول کلمات متقاطع و هرگونه فعالیت دیگر که شامل تقویت فرآیند تفکر است است را می توان استفاده نمود.
فعالیت های بدنی و ورزشی
علاوه بر فعالیتهای فکری انجام فعالیت های بدنی نیز برای تقویت حافظه بسیار مهم است. فعالیت های ورزشی می تواند با افزایش جریان خون به مغز سبب تقویت ذهن و حافظه گردد. انجام فعالیتهای بدنی منظم و ملایم که می تواند شامل پیاده روی یا شنا باشد ، برای همه سالمندان مناسب است.
یکی دیگر از مزایای ورزش این است که ورزش می تواند به کاهش استرس کمک نماید ، که همانگونه که بیان شده بود استرس می تواند تأثیر منفی بر حافظه سالمند بگذارد. انجام حرکات ورزشی ملایم و آرامبخش مانند یوگا نیز می تواند به ویژه در کاهش استرس مؤثر باشد.
نتایج حاصل از مطالعه انجام شده توسط مرکز بهداشت مغز در دانشگاه تگزاس در دالاس نشان داده است كه سالمندانی که مشغول انجام فعالیتهای بدنی از قبیل استفاده از دوچرخه ثابت یا تردمیل فقط 1 ساعت و به تعداد 3 بار در هفته به مدت دوازده هفته مشغول بوده اند تغییرات سودمند مانندی بهبود فشار خون و تقویت حافظه در سالمندان را تشان داده اند . تقویت حافظه در کمتر از 6 هفته به دلیل افزایش جریان خون به مناطقی از مغز مشاهده شده است.
فعالیت های بدنی با تولید اندورفین و بهبود اشتها باعث بهبود خلق و خوی سالمند می شود. همچنین ممکن است فرصتی برای تعامل اجتماعی فراهم آورد که حافظه را نیز بهبود می بخشد.
تغذیه مناسب و تقویت حافظه در سالمندان
رژیم غذایی مناسب همچنین در حفظ و گسترش حافظه سالمند نقش دارد. لازماست سالمند را به خوردن غذای سالم سرشار از میوه ، سبزیجات ، غلات ، ماهی و گوشت کم چربی تشویق کنید.
رژیم مدیترانه ای مخصوصاً برای مغز سالمند بسیار سودمند است. اگر پرستار سالمند مسئول آماده سازی غذای سالمند نیز می باشد بهتر است در خصوص رژیم غذایی مناسب برای حافظه سالمند با او صحبت و برنامه ربزی نمایید.
خواب کافی ومنظم
خستگی می تواند بر حافظه سالمند تأثیر بگذارد. خواب زمانی است که خاطرات روزانه در مغز تثبیت می شوند و مغز استراحت کافی می نماید ، بنابراین اطمینان حاصل کنید که سالمند به اندازه کافی خوابیده است . اگر سالمند خواب کافی نداشته باشد، باید به یافتن ریشه های بیخوابی او پرداخته شود و گاهی نیاز است که دراین خصوص از یک پزشک ماهر مشورت گرفته شود.
در حقیقت خوابیدن به اندازه کافی یک روش درمانی برای اختلال از دست دادن حافظه می باشد. براساس گزارشات بنیاد ملی خواب ، خواب در واقع باعث ایجاد تغییراتی در مغز می شود که باعث تقویت حافظه در سالمندان می گردد. همچنین خواب ارتباط بین سلولهای مغزی را تقویت کرده و در انتقال خاطرات از حافظه کوتاه مدت به طولانی مدت کمک می کند.
بین 6 تا 9 ساعت خواب برای اکثر سالمندان کافی است. بخش مهم دیگری که به حافظه سالمندان کمک می کند این است که خواب سالمند بدون اختلال و قطعی باشد . مطالعات نشان می دهد که اگر خواب یک فرد سالمند بیش از چند بار در شب قطع شود ، روز بعد سالمند نمی تواند تمرکز خود را به هنگام بیدار شدن حفظ نماید. به همین ترتیب ، با خواب آشفته ، خاطرات تازه سالمند که نیاز به تثبت در حافظه دارد دچار اختلال می گردد و به خاطر آرودن آنها برای سالمند مشکل خواهد بود.
مراجعه به پزشک:
اگر روند از دست دادن حافظه به طور جدی بر توانایی سالمند برای عملکرد صحیح تأثیر گذاشته باشد ، ممکن است لازم باشدکه سالمند نیاز به مشاوره با یک پزشک متخصص داشته باشد. پزشک با انجام معاینات جسمی و روانی می تواند از علائم هرگونه شرایط جدی تر آگاه گردد.
برخی از مشکلات مانند دیابت ، چاقی و فشار خون بالا می تواند باعث کاهش حافظه گردد. بیماری های مزمن مانند افسردگی و مشکلات تیروئید نیز می تواند بر حافظه تأثیر بگذارد و پزشک شما می تواند در کنترل این موارد کمک نماید.
ممکن است در بعضی از مواقع ضعیف شدن حافظه در نتیجه استفاده از یک دارو خاص اتفاق افتاده باشد ، بنابراین ممکن است نیاز به بررسی پزشک وجود داشته باشد.
شرکت مراقبتی مهر پرستار آراد آمادگی دارد تا با اعزام پرستار با تجربه و ماهر در زمینه مشکلات جسمی و روانی سالمندان ، به این عزیزان به صورت شبانه روزی خدمت رسانی نماید.