آب مهمترین مایعی است که باعث سلامتی بدن می شود اما نوشیدن بیش از حد آب می تواند منجر به مسمومیت با آب Hyponatremia شود. بدن انسان عمدتاً از آب تشکیل شده است وحیات بدن بستگی به آن دارد. اما مهم نیست که غذاها یا نوشیدنیها چقدر سالم باشند، «اعتدال کلید سلامتی و شادابی بدن است».
به عنوان مثال، آب مهم ترین مایعی است که بدن برای عملکرد سالم به آن نیاز اساسی دارد. با این حال، اگر آب بیش از حد نوشیده شود، می تواند بدترین دشمن سلامتی فرد باشد.
نوشیدن بیش از حد آب می تواند منجر به بروز مشکلی شود که اکثر کارشناسان بهداشت آن را مسمومیت با آب یا هیپوناترمی می نامند که در موارد شدید می تواند کشنده باشد.
مسمومیت با آب چیست؟
بدن انسان عمدتاً از آب تشکیل شده است و عملکرد صحیح بدن به آب وابستگی دارد. نوشیدن مقادیر کافی آب ممکن است به تنظیم دمای بدن، دفع تمام سموم، جلوگیری از یبوست و انجام تمام عملکردهای اصلی بدن کمک کند.
از سوی دیگر، مصرف بیش از حد آب که به عنوان هیدراتاسیون بیش از حد نیز شناخته می شود، می تواند به همان اندازه نگران کننده باشد. مسمومیت با آب زمانی اتفاق می افتد که مقدار نمک و سایر الکترولیت ها در بدن بیش از حد رقیق شود. در بدترین حالت ممکن است سطح سدیم به طور خطرناکی پایین بیاید.
بدن انسان عمدتاً از آب تشکیل شده و عملکرد صحیح آن به آب بستگی دارد. سدیم یک ماده مغذی مهم است که برای تعادل مایعات داخل و اطراف سلول های بدن مورد نیاز است.
هیپوناترمی وضعیتی است که در آن سطح سدیم در خون کمتر از حد طبیعی است. در بسیاری از موارد، آب بیش از حد در بدن، سدیم را رقیق می کند و باعث ایجاد این بیماری می شود.
نوشیدن بیش از حد آب ممکن است باعث عدم تعادل شود و مایع از خون به داخل سلولهای بدن حرکت کند و بیشتر از حد معمول آنها را متورم کند.
اثر مسمومیت با آب بر کلیه ها و قلب
طبق گفته دانشمندان مصرف آب بیش از حد معمول باعث افزایش حجم کل خون می شود. حجم زیاد خون کلیه های فرد را تحت فشار قرار می دهد تا به شدت کار کنند تا آب اضافی از سیستم گردش خون خارج شود.
در این شرایط به غیر از مسمومیت با آب چه اتفاقی برای بدن می افتد؟ آب اضافی ممکن است بر قلب فشار بیاورد. مصرف بیش از حد آب ممکن است به معنای افزایش حجم خون در بدن باشد.
دراین شرایط افزایش حجم خون ممکن است باعث فشار غیر ضروری بر رگ های خونی و قلب شود و منجر به مشکلات قلبی خاص گردد. ممکن است باعث متورم شدن سلول ها شود.
مصرف بیش از حد آب ممکن است منجر به رقیق شدن خون شود، به همین دلیل است که غلظت الکترولیت ها در خون کمتر از سلول ها می شود. برای اطمینان از تعادل در غلظت الکترولیتها در خون و سلولها، آب تمایل دارد به داخل سلولها جریان یابد و منجر به تورم در سلولهای بدن شود.
مصرف بیش از حد آب ممکن است منجر به رقیق شدن خون شود. ممکن است سطوح پتاسیم را کاهش دهد. پتاسیم یک ماده معدنی مهم مورد نیاز بدن است.
با این حال، آب اضافی در سیستم بدن ممکن است باعث کاهش شدید محتوای پتاسیم شود. این امر ممکن است باعث مشکلاتی مانند تحریک، درد قفسه سینه، گرفتگی عضلات و غیره شود.
اثر مسمومیت با آب بر معده
نوشیدن بیش از حد آب می تواند منجر به عدم تعادل در الکترولیت ها در بدن شود. این امر بیشتر منجر به تحریک در معده می شود، که همچنین مرحله اولیه ایجاد هیپوناترمی است.
تکرر ادرار و مسمومیت با آب
وجود آب اضافی در بدن منجر به دفع مکرر ادرار می شود. بدن مکانیسم جذب خود را دارد. نوشیدن بیش از حد آب ممکن است باعث ناتوانی بدن در جذب مایعات شود، به همین دلیل است که فرد ممکن است به صورت مکرر نیاز به مراجعه به دستشویی را احساس نماید.
به طور ایده آل در روز چقدر آب بنوشید؟
اکثر کارشناسان بهداشت پیشنهاد می کنند که هر زمان که احساس تشنگی کردید، آب بنوشید. و بی جهت معده را با آب انباشته نکنید. برای بررسی اینکه آیا بدن به آب نیاز دارد یا خیر، باید مراقب رنگ ادرار خود باشید. اگر رنگ آن زرد تیره باشد، بدن به آب نیاز دارد و اگر رنگ آن زرد روشن باشد، واقعاً به نوشیدن آب اضافی نیاز ندارید
اکثر متخصصان بهداشت پیشنهاد میکنند که هر زمان که احساس تشنگی کردید، آب بنوشید. مصرف آب به سن، جنسیت، وزن بدن، سطح فعالیت، متابولیسم و داروهای مصرفی و همچنین شرایط محیطی بستگی دارد.
افرادی که در آب و هوای معتدل و با فعالیت بدنی کمی هستند ممکن است به هشت لیوان آب نیاز نداشته باشند.بهتر است در روزهای گرم و مرطوب و روزهایی که ورزش شدید انجام می دهید، 1.5 تا 2.5 لیتر آب در روز بنوشید، ترجیحاً بهتر است مقداری الکترولیت برای تعادل املاح بدن در این آب وجود داشته باشد.
در حالی که آب یک اکسیرحیاتی مهم است، استفاده بیش از حد از آن ممکن است به بدن آسیب برساند بنابراین، لازم است که از سطح بهینه آب استفاده نمایید و تعادل را برای اطمینان از سلامت بدن در همه چیز حفظ کنید.
شرکت مراقبتی پرستار آراد با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.