هپاتیت آ hepatitis-a اصطلاح عمومی برای التهاب کبد است. به طور معمول ، کبد مواد زائد موجود در خون را تجزیه می کند. اما وقتی کبد ملتهب است ، از بین بردن مواد زائد را به خوبی انجام نمی دهد. این باعث می شود که مواد زائد در خون و بافت های فرد مبتلا جمع شوند.
بسیاری از عوامل مختلف می توانند باعث هپاتیت شوند. شایعترین علت هپاتیت عفونت با یکی از 5 ویروس هپاتیت (A,B,C,D,E) است. کمبود خون رسانی به کبد ، اختلالات خود ایمنی ، استفاده بیش از حد از الکل ، آسیب به کبد و مصرف برخی از داروها نیز می تواند باعث هپاتیت شود. کمتر معمول است اما ، عفونت های ویروسی مانند مونونوکلئوز یا سیتومگالوویروس نیز می توانند باعث هپاتیت شوند.
2 نوع اصلی هپاتیت وجود دارد:
هپاتیت حاد (کوتاه مدت) و هپاتیت مزمن (حداقل 6 ماه به طول می انجامد). بیشتر افراد در طی چند روز یا چند هفته دچار التهاب حاد می شوند. با این حال ، گاهی اوقات ، التهاب از بین نمی رود. وقتی التهاب طی 6 ماه برطرف نشود ، فرد به هپاتیت مزمن مبتلا می شود.
هپاتیت آ
هپاتیت A یک نوع عفونت کبدی بسیار مسری است که توسط ویروس هپاتیت ایجاد می شود. این ویروس یکی از چندین نوع ویروس هپاتیت است که باعث التهاب شده و توانایی عملکرد کبد را تحت تأثیر قرار می دهد.
اکثر افراد از طریق غذا یا آب آلوده یا تماس نزدیک با فرد یا افراد آلوده، به این بیماری مبتلا می شوند. موارد خفیف هپاتیت A نیازی به درمان ندارند. بیشتر افرادی که آلوده شده اند ، بدون آسیب دائمی کبد، بهبود می یابند.
رعایت بهداشت ، از جمله شستن مرتب دست ها ، یکی از بهترین راه ها برای محافظت در برابر هپاتیت A است. واکسن این بیماری برای افراد در معرض خطر موجود است.
علائم هپاتیت آ
علائم و نشانه های هپاتیت A معمولاً تا چند هفته ظاهر نمی شوند. اما همه مبتلایان به هپاتیت الزاما به این علائم مبتلا نمی شوند.
علائم و نشانه های هپاتیت می تواند شامل موارد زیر باشد:
خستگی
حالت تهوع و استفراغ ناگهانی
درد یا ناراحتی شکمی ، به ویژه در سمت راست بالا در زیر دنده های پایین (توسط کبد)
از دست دادن اشتها
تب درجه پایین
ادرار تیره
درد مفصل
زرد شدن پوست و سفیدی چشم (زردی)
خارش شدید
این علائم ممکن است نسبتاً خفیف بوده و طی چند هفته از بین بروند. با این حال ، گاهی اوقات ، عفونت حاصله از هپاتیت Aمنجر به بروز یک بیماری شدید می شود که چندین ماه طول می کشد.
حالت تهوع
حالت تهوع می تواند خوردن غذا را دشوار کند. در طول روز به جای خوردن وعده های غذایی کامل ، میان وعده میل کنید. برای دریافت کالری کافی ، غذاهای پر کالری بیشتری مصرف کنید. به عنوان مثال ، به جای آب ، آب میوه یا شیر بنوشید. نوشیدن مایعات فراوان برای جلوگیری از کم آبی در صورت بروز استفراغ مهم است.
از مصرف الکل خودداری کنید و از داروها با احتیاط استفاده کنید. کبد شما ممکن است در پردازش داروها و الکل مشکل داشته باشد. اگر به هپاتیت A مبتلا هستید ، الکل مصرف نکنید. این می تواند باعث آسیب بیشتر به کبد شود. با پزشک خود در مورد تمام داروهایی که مصرف می کنید ، از جمله داروهای بدون نسخه ، صحبت کنید.
واکسن هپاتیت آ
دریافت واکسن هپاتیت A یا تزریق ایمونوگلوبولین (آنتی بادی) طی دو هفته پس از قرار گرفتن در معرض هپاتیت ، ممکن است شما را در برابر عفونت محافظت کند. در مورد دریافت واکسن هپاتیت از پزشک خود یا مرکز بهداشت محلی خود سوال کنید.
موارد مشکوک به ابتلا هپاتیت آ
شما اخیراً به خارج از کشور سفر کرده اید ، به ویژه به مکزیک یا آمریکای جنوبی یا مناطقی که از نظر بهداشتی ضعیف هستند
رستورانی که اخیراً در آن غذا خورده اید شیوع هپاتیت A را گزارش می کند
یکی از نزدیکان شما ، مانند یک هم اتاقی یا مراقب ، مبتلا به هپاتیت A تشخیص داده شده است
شما اخیراً با شخصی که به هپاتیت A مبتلا شده است تماس جنسی برقرار کرده اید
علل هپاتیت آ
هپاتیت توسط ویروسی ایجاد می شود که سلول های کبدی را آلوده کرده و باعث التهاب آن می شود. این التهاب می تواند بر روی عملکرد کبد شما تأثیر بگذارد و علائم و نشانه های دیگری از هپاتیتA ایجاد کند.
این ویروس معمولاً هنگام خوردن یا نوشیدن مواد آلوده ، حتی مقادیر بسیار ناچیز ، گسترش می یابد و از طریق عطسه یا سرفه به دیگران انتقال نمی یابد.
در اینجا برخی از روشهای خاص گسترش ویروس هپاتیت A وجود دارد:
خوردن غذایی که آشپز آن مبتلا به ویروس است و پس از استفاده از توالت دستان خود را به طور کامل نمی شوید
نوشیدن آب آلوده
تماس نزدیک با شخصی که آلوده شده است .حتی اگر آن فرد علائم و نشانه ای نداشته باشد.
داشتن رابطه جنسی با شخصی که ویروس دارد.
روش های تشخیص هپاتیت آ
آزمایش خون برای یافتن علائم ویروس هپاتیت Aدر بدن شما استفاده می شود. نمونه خون ، معمولاً از ورید بازو گرفته می شود و برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال می شود.
درمان هپاتیت آ
هیچ درمان خاصی برای هپاتیت وجود ندارد. بدن شما ویروس هپاتیت را به خودی خود پاک می کند. در بیشتر موارد هپاتیت A، کبد ظرف شش ماه بهبود می یابد و هیچ صدمه ی پایداری ندارد.
درمان هپاتیت معمولاً بر روی راحت نگه داشتن و کنترل علائم و نشانه ها است. بسیاری از افراد مبتلا به عفونت هپاتیت A احساس خستگی و بیماری می کنند و انرژی کمتری دارند.
می توانید برای کاهش خطر انتقال هپاتیت به دیگران اقداماتی انجام دهید.مانند:
از انجام فعالیت های جنسی خودداری کنید
در صورت ابتلا به هپاتیت از انجام هرگونه فعالیت جنسی خودداری کنید. انواع مختلفی از فعالیت های جنسی می تواند عفونت را به همسرتان منتقل کند. در این مورد، کاندوم محافظت کافی را ارائه نمی دهد.
دستان خود را پس از استفاده از توالت و تعویض پوشک کاملاً بشویید.
دستان خود را حداقل به مدت20 ثانیه با مایع دستشوئی خوب بشویید. دستان خود را با یک حوله یک بار مصرف (دستمال کاغذی) خشک کنید.
در حالی که به این ویروس آلوده هستید ، برای دیگران غذا تهیه نکنید.
به راحتی می توانید عفونت را به دیگران منتقل کنید.
روش جلوگیری از ابتلا به هپاتیت ، تزریق واکسن هپاتیت است.
این واکسن به صورت 2 تزریق و به فاصله 6 تا 12 ماه تزریق می شود.
اگر به کشوری سفر می کنید که انتقال هپاتیت در آن بیشتر است ، حداقل دو هفته قبل از سفر واکسن خود را بزنید. بعد از اولین تزریق معمولاً دو هفته طول می کشد تا بدن شما مصونیت خود نسبت به هپاتیت را شروع کند.
اگر حداقل یک سال در سفر نیستید ، بهتر است هر دو آمپول را قبل از عزیمت تزریق کنید. مقصد خود را در سایت مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری بررسی کنید تا ببینید آیا باید واکسیناسیون هپاتیت انجام دهید یا خیر.
پیشگیری از هپاتیت آ :
قبل از خوردن و نوشیدن و بعد از استفاده از سرویس بهداشتی ، دستان خود را کاملاً با صابون و آب گرم بشویید.
در کشورهای در حال توسعه یا در کشورهایی که خطر ابتلا به هپاتیت زیاد است ، به جای آب شیر از بطری آب معدنی بنوشید.
به جای فروشندگان خیابانی در رستوران های معتبر غذا بخورید.
از خوردن میوه و سبزیجات پوست کنده یا خام در منطقه ای با رعایت نکات بهداشتی خودداری کنید.
شرکت مراقبتی مهر پرستار آراد با مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه گرانقدر در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل، آمادگی دارد به صورت شبانه روزی در عرصه پرستار سالمند ، پرستار کودک و پرستار بیمار ارائه خدمت نماید. با کارشناسان ما در تماس باشید.