بزرگ شدن پروستات Enlarged prostate ، هیپرپلازی خوش خیم پروستات یا به سادگی BPH نامیده می شود . پزشکان می گویند ، مانند موهای خاکستری ، بزرگ شدن پروستات یکی از محصولات جانبی طبیعی پیر شدن است .
این عارضه تقریباً با افزایش سن برای همه مردان اتفاق می افتد . یکی از اولین نشانه های بزرگ شدن پروستات دستشویی رفتن های شبانه است که به مرور در طول روز هم این به صورت مکرر مشاهده می شود .
برای این افراد خیلی مشکل است که به صورت طولانی مدت روی صندلی بنشینند (مثلا در یک سمینار یا سفر هوایی) . علائم دیگر ممکن است شامل مشکل در شروع جریان ادرار ، نشت یا دریبل(قطره قطره آمدن ادرار) باشد
بزرگ شدن پروستات چندین نام دارد طبق گزارش مرکز ملی اطلاعات کلیه و بیماری های اورولوژی ، شایعترین مشکل پروستات برای مردان بالای 50 سال بزرگ شدن پروستات است. در سن 60 سالگی ، بیش از نیمی از مردان BPH دارند. طبق آمار انجمن اورولوژی آمریکا (AUA) در 85 سالگی ، این تعداد به 90٪ می رسد.
علت مشکلات دفع ادرار
در مردان ، ادرار از مثانه از طریق مجرای ادرار جریان می یابد. BPH بزرگ شدن خوش خیم (غیر سرطانی) پروستات است که جریان ادرار از طریق مجرای ادرار را مسدود می کند.
سلول های پروستات به تدریج تکثیر می شوند و باعث بزرگتر شدن پروستات می شوند که در نتیجه آن مجرای ادرار تحت فشار قرار می گیرد. با باریک شدن مجرای ادرار(به علت تحت فشار قرار گرفتن ) ، مثانه مجبور می شود با قدرت بیشتری منقبض شود تا ادرار از بدن دفع شود.
با گذشت زمان ، عضله مثانه ممکن است به تدریج قوی ، ضخیم و بیش از حد حساس شود. حتی اگر مقادیر کمی ادرار داشته باشد منقبض می شود و باعث تکرر ادرار می شود . در نهایت ، در اثر تنگی مجرای ادرار عضله مثانه نمی تواند کار تخلیه ادرار را انجام دهد ، بنابراین ادرار در مثانه باقی مانده و به طور کامل تخلیه نمی شود.
علائم بزرگ شدن پروستات می تواند شامل موارد زیر باشد:
جریان ادراری ضعیف یا کند
احساس تخلیه ناقص مثانه
مشکل در شروع ادرار کردن
تکرر ادرار
نیاز فوری به دفع ادرار
دستشویی رفتن های مکرر در طول شب
جریان ادراری که شروع و متوقف می شود
فشار برای ادرار کردن
ادامه دریبل ادرار(قطره قطره )
دقایقی پس از اتمام دفع ادرار، دوباره احساس نیاز برای دفع ادرار دارند
وقتی مثانه کاملاً خالی نشود ، در معرض خطر ابتلا به عفونت های دستگاه ادراری قرار می گیرید. مشکلات جدی دیگری نیز می توانند با گذشت زمان ایجاد شوند ، از جمله سنگ مثانه ، خون در ادرار ، بی اختیاری و احتباس حاد ادراری (عدم توانایی در ادرار کردن).
ناتوانی ناگهانی و کامل در ادرار کردن ، یک فوریت پزشکی است. شما باید فورا به دکتر خود مراجعه کنید در موارد نادر ، آسیب مثانه و یا کلیه می تواند ناشی از بزرگ شدن پروستات باشد .
تصمیم گیری در مورد درمان پروستات بزرگ شده
برای درمان پروستات بزرگ شده طیف وسیعی از روشهای درمانی وجود دارد انتخاب روش درمان بستگی کامل به شدت نشانه ها ، سن ،شرایط سلامتی بیمار و مقدار بزرگی پروستات دارد .
برای مثال روش درمانی انتخاب شده برای یک فرد 50 ساله شاید برای یک فرد در سن 80 سالگی مطلوب نباشد . فرد مسن شاید روشهای تهاجمی جراحی و دارویی را بخواهد که زودتر پاسخ بگیرد . ولی در مقابل آن ، یک مرد جوان ممکن است به یک درمان کم تهاجمی متمایل شود.
طبق گزارش انجمن اورولوژی آمریکا ، جراحی اغلب بهترین کار را در تسکین علائم انجام می دهد ، اما همچنین خطرات بیشتری نسبت به سایر روش های درمانی دارد.
دارو درمانی
چندین دارو برای تسکین علائم شایع بزرگ شدن پروستات مورد تأیید FDA هستند. روش کار هر دارو متفاوت است . این داروها پروستات بزرگ شده را کوچک کرده یا رشد سلول پروستات را متوقف می کنند.
برای بسیاری از بیماران ، داروها بسیار موثر هستند ، آنها یک تغییر قابل توجه در علائم را ایجاد می کنند ، و عوارض جانبی در مصرف آنها بسیار غیر معمول است .
مسدود کننده های آلفا: این داروها اندازه پروستات را کاهش نمی دهند ، اما در تسکین علائم بسیار موثر هستند. آنها با شل كردن عضلات اطراف پروستات و گردن مثانه عمل می كنند ، بنابراین ادرار می تواند راحتتر جریان یابد.
این داروها شامل: Flomax (تامسولوزین) ، Uroxatral (آلفوزوزین) ، Hytrin (ترازوسین) ، Cardura (دوکسازوسین) و Rapaflo (سیلودوزین).
مهارکننده های 5-آلفا ردوکتاز: این داروها با کاهش سطح هورمون مردانه – دی هیدروتستوسترون (DHT) – که در رشد پروستات نقش دارد ، می توانند تا حدی پروستات را کوچک کنند. اثر این داروها بیشتر از مسدود کننده های آلفا است . این داروها شامل: پروسکار (فیناستراید) و آودودارت (دوتاسترید).
درمان های غیر تهاجمی برای پروستات بزرگ شده
هنگامی که داروها اثر چندانی ندارند از روشهای دیگر برای تسکین عوارض استفاده می شود ، این روشها غیر تهاجمی و بدون جراحی هستند و در مطب پزشک انجام می شوند . این روش ها از انواع مختلف انرژی گرمایی برای کوچک شدن بخشی از پروستات استفاده می کنند .
TUMT (گرما درمانی مایکروویو از راه مجرای ادرار): این روش درمانی برای انسداد خفیف تا متوسط ، تکرر ادرار ، نیاز فوری به دفع ادرار ، بکار می رود ، اما مشکل در تخلیه مثانه را اصلاح نمی کند.
در این روش از مایکروویو تنظیم شده توسط رایانه برای گرم کردن قسمتهایی از پروستات برای از بین بردن بافت انتخابی استفاده می شود. یک سیستم خنک کننده از دیواره مجرای ادرار در طول عمل محافظت می کند.
TUNA (فرسایش سوزن با فرکانس رادیویی مجرای ادرار): این روش همچنین بافت پروستات را برای بهبود جریان ادرار و تسکین علائم از بین می برد. این روش شامل گرم كردن بافت با امواج رادیویی با فركانس بالا است كه توسط سوزنهایی كه مستقیماً به پروستات وارد می شوند انجام می گیرد .
استنت های پروستاتیک: در بعضی موارد می توان یک سیم پیچ فلزی کوچک به نام استنت را در مجرای ادرار قرار داد تا آن را گشاد کرده و باز نگه دارد. استنت گذاری به صورت سرپایی و تحت بی حسی موضعی یا نخاعی انجام می شود. معمولاً استنت ها فقط برای بیمارانی استفاده می شود که تمایلی به استفاده از دارو و یا جراحی ندارند. پزشکان استنت را گزینه مناسبی برای همه آقایان نمی دانند.
جراحی پروستات بزرگ شده
برای اکثر مردان با پروستات بسیار بزرگ شده ، جراحی می تواند علائم را تسکین دهد – اما هر نوع عمل خطرات و فواید خود را دارد. با پزشک خود مشورت کنید ، پس از ارزیابی دقیق از وضعیت شما و وضعیت سلامت عمومی شما ، پزشک بهترین گزینه را برای شما توصیه می کند.
TURP (برداشتن مجاری ادرار از پروستات): این متداول ترین عمل جراحی برای بزرگ شدن پروستات است و باعث کاهش علائم می شود. فقط بافتی که به مجرای ادرار فشار می آورد برداشته می شود تا ادرار به راحتی جریان یابد. این روش شامل یک حلقه الکتریکی است که باعث برش بافت و رگ های خونی می شود.
TUIP (برش از مجاری ادرار پروستات): این روش به جای برداشتن بافت پروستات شامل بریدگی در پروستات است. این بریدگی ها فشار مجاری ادرار را کاهش می دهند ودفع ادرار را راحت تر می کنند.
جراحی با لیزر: در این روش از لیزر تبخیر کننده با انرژی بالا برای از بین بردن بافت پروستات استفاده می شود. این عمل با بیهوشی عمومی انجام می شود و ممکن است نیاز باشد که بیمار یک شب بستری شود . تسکین فوری علائم را فراهم می کند ، با این حال مردان ممکن است به مدت چند هفته ازدفع دردناک ادرار رنج ببرند. به طور کلی این روش باعث از دست دادن خون کمتری می شود .
جراحی باز پروستات (پروستاتکتومی): وقتی نمی توان از روشی مجاری ادرار استفاده کرد ، ممکن است از جراحی باز (که به برش شکم نیاز دارد) استفاده شود. این اجازه می دهد تا جراح بافت پروستات را از بین ببرد.
پروستاتکتومی باز به طور معمول زمانی انجام می شود که غذه پروستات بسیار بزرگ شده باشد یا در صورت آسیب به مثانه ، در صورت وجود سنگ مثانه یا باریک شدن مجرای ادرار انجام می شود. در این روش قسمت داخلی پروستات برداشته می شود. این جراحی با بیهوشی عمومی یا نخاعی انجام می شود و بهبودی می تواند چند هفته تا چند ماه طول بکشد.
شرکت مراقبتی پرستار آراد با داشتن کادری مجرب و حرفه ای با داشتن تجربیات ارزنده در زمینه خدمات پرستاری در منزل به طور 24 ساعت شبانه روز آماده ارئه خدمت به شما عزیزان می باشد .