دیابت یا بیماری قند Diabetes نوعی بیماری متابولیکی و مزمن است که نشانه آن مشاهده قند خون بالاتر از ۱۲۰(میلیگرم در دسی لیتر) در یک دوره طولانی است. معمولاً دیابت منجر به بروز مشکلات دیگری در سلامت فرد میشود که با مدیریت صحیح قند خون قابل کنترل هستند.
انواع دیابت:
شایعترین انواع دیابت عبارتند از دیابت نوع 1، نوع 2 و دیابت بارداری.
– دیابت نوع 1
در دیابت نوع 1 بدن قادر به تولید هورمون انسولین نمیباشد. در این بیماری سیستم ایمنی به سلولهای پانکراس که مسئول تولید انسولین است حمله میکند و آنها را از بین میبرد. دیابت نوع 1 معمولاً در کودکان و جوانان بیشتر شایع است. اگرچه ممکن است این بیماری در هر سنی ظاهر شود. افراد مبتلا به دیابت نوع 1 باید برای زنده ماندن هر روز به بدن خود انسولین برسانند.
– دیابت نوع 2
در دیابت نوع 2 ، بدن قادر به استفاده از انسولین موجود در خون نیست. این نوع دیابت در تمام گروههای سنی شایع است و حتی در دوران کودکی نیز دیده میشود. با این حال، بیشتر در افراد میانسال و سالمند رخ میدهد. نوع 2 شایعترین نوع دیابت است.
– دیابت بارداری
این نوع از دیابت در برخی از زنان در دوران بارداری مشاهده میشود. بیشتر اوقات، در بیشتر مواقع این بیماری پس از تولد نوزاد از بین میرود. با این حال، فردی که در دوران بارداری به دیابت مبتلا شده باشد، شانس بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 در آینده خواهد داشت.
– انواع دیگر دیابت
انواع دیگری از دیابت وجود دارند که نسبت به انواع قبلی کمتر شایع هستند و عبارتند از دیابت مونوژنیک که شکل ارثی دیابت است و دیابت مرتبط با فیبروز کیستیک پیوند خارجی.
بیماریهای ناشی از دیابت و روشهای پیشگیری از آنها
1- بیماری قلبی و سکته مغزی
دیابت باعث آسیب به رگهای خونی میشود و ممکن است منجر به بیماری قلبی و سکته شود. لازم است فرد مبتلا به دیابت برای پیشگیری از بیماری قلبی و بروز سکته نسبت به کنترل و مدیریت سطح گلوکز، تعادل فشار خون، کاهش کلسترول و ترک سیگار برنامهریزی نماید.
2- افت گلوکز خون (هیپوگلیسمی)
وقتی سطح گلوکز خون به مقدار زیادی کاهش یابد فرد دچار هیپوگلیسمی میشود. برخی از داروهای دیابت باعث افزایش احتمال کاهش گلوکز خون میشوند. با رعایت برنامه غذایی و متعادل کردن فعالیتهای بدنی و داروها میتوان از افت قند خون جلوگیری کرد. آزمایش منظم قند خون نیز یک از اقدامات مهم در پیشگیری از هیپوگلیسمی است.
3- نوروپاتی دیابتی
نوروپاتی دیابتی نوعی آسیب به اعصاب بدن است که در نتیجه دیابت بروز میکند. این بیماری انواع مختلفی دارد که بر قسمتهای خاصی از بدن تأثیر میگذارد. مدیریت علایم دیابت در جلوگیری از آسیب عصبی در پاها و اندامهایی مانند قلب کمک کننده خواهد بود.
4- بیماری کلیوی
بیماری کلیویدیابتی که نفروپاتیدیابتی نیز نامیده میشود، ناشی از ابتلا به بیماری قند است. فرد مبتلا به دیابت با کنترل قند خون و متعادل نگه داشتن فشار خون قادر خواهد بود که از کلیههای خود در مقابل بیماری محافظت نماید.
5- مشکلات پا
معمولاً دیابت کنترل نشده باعث آسیب عصبی و تضعیف جریان خون در پاهای بیمار میشود. درد و عفونتی که در پاهای افراد دیابتی بوجود میآید باعث بروز مشکل در راه رفتن آنها میشود. بنابراین لازم است فرد دیابتی برای حفظ بهداشت و نظافت پاها اهمیت ویژهای قائل شود.
6- بیماریهای چشمی
بیماری قند ممکن است به چشمها آسیب برساند و منجر به کمبینایی و نابینایی شود. بهترین راه برای پیشگیری از بیماریهای چشمی مرتبط با بیماری قند، کنترل و مدیریت قند خون، فشار خون و کلسترول است. ترک سیگار و مراجعه منظم به چشم پزشک در پیشگیری از این مشکلات از اهمیت زیادی برخوردار است.
7- بیماری لثه و سایر مشکلات دندانی
بروز مشکلات دهان و دندان در میان مبتلایان به دیابت شایع است و سبب بروز عفونت، بیماری لثه یا خشکی دهان میشود. برای پیشگیری از بروز مشکلات دهان و دندان در افراد دیابتی انجام اقداماتی مانند کنترل قند خون، رعایت بهداشت دهان، ترک سیگار و مراجعه منظم به دندانپزشک در اولویت قرار دارد.
8- مشکلات جنسی و مثانه
مشکلات جنسی و مثانه در افراد مبتلا به بیماری قند شایعتر است. اگر دیابت به عروق خونی و اعصاب این اندامها آسیب برساند، مشکلاتی مانند اختلال نعوظ، از دست دادن علاقه به رابطه جنسی، ناتوانی در کنترل ادرار و احتباس ادرار رخ منی دهد. درمانهای خاصی برای کنترل علائم این مشکلات و بازگشت به تعادل وجود دارند.
9- ارتباط افسردگی با بیماری قند
ابتلا به افسردگی در میان افراد مبتلا به یک بیماری مزمن یا طولانی مدت مانند دیابت شایع است. افسردگی قابل درمان است بنابراین اگر احساس ناراحتی، ناامیدی یا اضطراب دارید به پزشک خود اطلاع دهید.
10- سرطان و دیابت
ابتلا به بیماری قند با بروز برخی از انواع سرطان ارتباط دارد. بسیاری از عوامل خطرساز در بروز سرطان و دیابت یکسان هستند. ترک سیگار و انجام غربالگریهای توصیه شده به پیشگیری از سرطان کمک میکند.
11- زوال عقل و دیابت
قند خون بالا احتمال ابتلا به زوال عقل را افزایش میدهد. همچنین فردی که دچار فراموشی شده باشد به سختی قادر به کنترل دیابت خود خواهد بود. بنابراین لازم است فرد مبتلا به دیابت سریعاً به پزشک مراجعه نماید تا از راهنمایی لازم برخوردار شود.
12- آپنهخواب و بیماری قند
افرادی که به آپنهخواب دارند ( مشکلی که تنفس برای مدت کوتاهی در طول خواب متوقف میشود) بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 هستند. همچنین آپنه خواب باعث شدیدتر شدن علایم دیابت میشود. برای درمان آپنه خواب روشهای موثری وجود دارد.
شرکت مراقبتی پرستار آراد با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سالها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت فرمایید.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.