خودزنی با اجسام تیز چیز cutting جدیدی نیست، اما این شکل از خودآزاری در سالهای اخیر بیشتر در معرض دید عموم قرار گرفته است، که در فیلمها و تلویزیون به تصویر کشیده شده است
حتی تعدادی از افراد مشهور اعتراف کردهاند که در مقطعی از زندگی خود این کار را انجام داده اند و در مصاحبه های خود در این باره صحبت کرده اند .
خو زنی یک مسئله جدی است که بسیاری از نوجوانان را تحت تاثیر قرار می دهد. حتی اگر در این مورد چیزی نشنیده باشید، احتمال دارد که نوجوان شما با این مشکل برخورد داشته باشد و حتی ممکن است کسی را بشناسد که این کار را انجام می دهد.
مانند سایر رفتارهای پرخطر، خود زنی می تواند خطرناک و اعتیاد آور باشد. در بیشتر موارد، این مشکل نشانه ای از پریشانی عاطفی عمیق در است. در برخی موارد، همسالان می توانند نوجوانان را تحت تأثیر قرار دهند تا خود زنی را آزمایش کنند.
موضوع خود زنی می تواند برای والدین نگران کننده باشد. درک اینکه چرا یک نوجوان عمداً به خود صدمه می زند در بسیاری از موارد دشوار است .
اما والدینی که از این موضوع مهم آگاه هستند می توانند به فردی که دچار این مشکل است کمک نمایند .
خود زنی چیست؟
وضعیتی است که فرد از یک جسم تیز برای ایجاد رد، بریدگی یا خراش روی بدن خود به عمد استفاده می کند . این جراحت به اندازه ای است که پوست را بشکافد و باعث خونریزی شود. افراد معمولاً بدن خود را بر روی مچ دست، ساعد، ران یا شکم می برند.
نوجوان ممکن است از تیغ، چاقو، قیچی، زبانه فلزی قوطی نوشابه، انتهای گیره کاغذ، سوهان ناخن یا خودکار استفاده کنند. برخی افراد با انتهای سیگار یا کبریت روشن پوست خود را می سوزانند.
اکثر افرادی که به خود صدمه می زنند دختر هستند، اما پسرها نیز این کار را انجام می دهند. معمولاً این مشکل در سالهای نوجوانی شروع می شود و می تواند تا بزرگسالی ادامه یابد. در برخی موارد، سابقه خود زنی در خانواده به ارثی وجود دارد.
احساس شرم و رازداری اغلب با خود زنی همراه است. بیشتر نوجوانانی که خود زنی می کنند ، این علائم را پنهان کرده و اگر مورد توجه قرار گرفتند، برای آنها بهانه هایی می آورند .
برخی از نوجوانان سعی نمی کنند بریدگی ها را پنهان کنند و حتی ممکن است توجه را به آنها جلب کنند. خود زنی اغلب به عنوان یک تکانه شروع می شود. اما بسیاری از نوجوانان پس از آن که این کار را شروع میکنند به مرور این کار را بیشتر و بیشتر انجام میدهند و ممکن است در توقف و ترک آن با مشکل مواجه شوند.
بسیاری از نوجوانانی که به خود صدمه می زنند اظهار می کنند که خود زنی باعث تسکین احساسات عمیق و دردناک می شود. بسیاری از افرادی که این کار را انجام میدهند می گویند که به این رفتار احساس «اعتیاد» می کنند. برخی دوست دارند متوقف شوند اما نمی دانند چگونه این کار را انجام دهند یا احساس می کنند نمی توانند.
اغلب اوقات، خود زنی اقدامی برای خودکشی نیست. اما متأسفانه، افرادی که خود زنی می کنند اغلب پتانسیل ابتلا به بیماری جدی یا صدمه دیدن از طریق خونریزی یا عفونت های همراه با بریدن را دست کم می گیرند.
علل خود زنی در نوجوانان
احساس قدرتمند بودن
کنار آمدن با درد عاطفی یا موقعیت های دشواری
کنار آمدن با تروما
برای “بیدار شدن” از بی حسی عاطفی
حس کنترل و تسکین درد
خود زنی می تواند نمادی از درد درونی باشد که ممکن است به صورت کلامی، محرمانه، تصدیق یا التیام نیافته باشد. و از آنجایی که خود به خود تحمیل می شود، دردی است که نوجوان می تواند آن را کنترل کند.
احساس آرامش پس از ترشح اندورفین پس از آسیب
انحراف از احساسات دردناک دیگر
اعتیاد به خودزنی
سایر علل خودزنی :
برخی از نوجوانانی که خود زنی می زنند نیز با سایر هوس ها، وسواس ها یا رفتارهای اجباری دست و پنجه نرم می کنند. برای برخی، افسردگی یا اختلال دوقطبی می تواند به تحمل خلق و خوی طاقت فرسا کمک کند که ممکن است تحمل آن برای خود نوجوان دشوار باشد.
تعدادی از نوجوانان ممکن است دچار مشکلات روانی باشند که بر شخصیت تأثیر میگذارد. برای این نوجوانان، وابستگیهای مثبت شدید ناگهانی میتواند بهشدت ناامیدکننده شود و احساس صدمه، عصبانیت یا ناامیدی را در آنها ایجاد کند که نمیتوان با آنها کنار آمد.
ممکن است نوجوان به دنبال هیجان خطرناک باشد و با انجام رفتارهای پرخطر یا اعمال خود ویرانگر این هیجان را بدست آورد . برخی از افراد برای جلب توجه دیگران و اطمینان از اینکه توسط دیگران دوست داشته می شوند انجام می شود .
برای تعدادی از نوجوانان نیز استرس پس از سانحه بر توانایی آنها برای مقابله با مشکلات روحی تأثیر گذاشته است و منجر به خودزنی یا مشکلات الکلی یا مواد می شود .
هر یک از این عوامل فوق ممکن است به توضیح اینکه چرا یک نوجوان خاص خود زنی می کند کمک کند. اما هر نوجوانی نیز احساسات و تجربیات منحصر به فردی دارد که در انجام این کار نقش دارد. برخی که خود زنی می کنند ممکن است نتوانند توضیح دهند که چرا این کار را انجام می دهند.
عکس العمل نوجوان به خود زنی
برخی از نوجوانان ممکن است در مورد مشکل خودزنی خود با دیگران صحبت نکنند و آن را پنهان نمایند. اما در مقابل ممکن است تعدادی از نوجوان با توضیح شرایط به دیگران، درخواست کمک نمایند .
رسیدن به این نقطه نیاز به شجاعت و اعتماد به طرف مقابل دارد . بسیاری از نوجوانان در گفتن به دیگران تردید دارند، زیرا می ترسند مورد سوء تفاهم قرار گیرند یا نگران هستند که ممکن است کسی عصبانی، ناراحت، ناامید، شوکه یا قضاوت کننده باشد.
برخی از نوجوانان این مشکل را به صورت محرمانه به دوستان خود می گویند، اما از آنها می خواهند که این موضوع را به کسی نگویند. این امر می تواند برای دوستی که می داند بارمسئولیت و نگرانی ایجاد کند.
در صورت مواجهه با خود زنی ، نوجوانان ممکن است به طرق مختلف عکس العمل نشان دهند،که تا حدی به نوجوان و تا حدی به نحوه برخورد طرف مقابل با آنها بستگی دارد.
توقف خود زنی
معمولا قبل از اینکه نوجوان به دلیل مشکل خود زنی درخواست کمک نماید ممکن است مدت ها به این کار مشغول بوده باشد . نوجوانانی که خودزنی آنها بخشی از یک بیماری روانی دیگر است معمولاً به کمک حرفه ای نیاز دارند. گاهی اوقات خودزنی یا علائم دیگر منجر به بستری شدن نوجوان در بیمارستان یا کلینیک سلامت روان می شود.
برخی از نوجوانان قبل از اینکه احساس کنند که آماده پذیرش کمک برای خودزنی یا سایر مشکلات هستند، بیش از یک بار به دلیل آسیب به خود در بیمارستان بستری می شوند.
برخی از نوجوانان به تنهایی راهی برای متوقف کردن خودزنی پیدا می کنند. این امر ممکن است در صورتی اتفاق بیفتد که یک نوجوان دلیل قوی برای توقف پیدا کند (مانند درک اینکه چقدر به یک دوست آسیب میزند)، حمایت مورد نیاز را دریافت کند، یا راههایی برای مقاومت در برابر میل قوی برای بریدن پیدا کند.
برای متوقف کردن خود زنی ، فرد همچنین باید راههای جدیدی برای مقابله با موقعیتهای مشکلساز پیدا کند و احساساتی را که طاقتفرسا هستند، مجددا ارزیابی و پردازش کند. این کار ممکن است زمان ببرد و اغلب به کمک یک متخصص سلامت روان نیاز دارد.
ممکن است متوقف کردن خود زنی در نوجوانان کاری دشوار باشد و یک نوجوان ممکن است در ابتدا موفق نشود به راحتی این کار را ترک کند .
برخی از افراد برای مدتی متوقف می شوند و سپس دوباره شروع به انجام این کار می کنند.
برای شکستن این عادت نادرست ، عزم، شجاعت، قدرت – و همچنین حمایت دیگران که شرایط نوجوان را درک می کنند نیاز است.
شرکت مراقبتی پرستار آراد با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.