1. پرستار آراد
  2. مقالات
  3. اختلال” شخصیت مرزی” و آنچه که باید درمورد علائم و روش های درمانی آن بدانیم
اختلال شخصیت مرزی

اختلال” شخصیت مرزی” و آنچه که باید درمورد علائم و روش های درمانی آن بدانیم

 

اختلال شخصیت مرزی بسیار پیچیده است و اشتباه در تشخیص این اختلال نسبت به سایر اختلالات روانی شایع تر است. اختلال شخصیت مرزی مجموعه ای از احساسات و رفتار هایی است که از نظر فرد بسیار معمول و پذیرفته شده است، حتی اگر این احساسات باعث آسیب به خود و دیگران شود. به طور کلی افراد دارای این اختلال واکنش های عاطفی نامناسب و ناگهانی شدید، رفتارهای تکانشگرانه و ناپایدار را بروز می دهند. به ویژه زمانی که فرد از نظر عاطفی احساس ناپایداری، ترک و ترد شدن می کند بروز این نشانه ها شدت پیدا می کند . این اختلال بر احساسات فرد نسبت به خودش، نحوه ارتباط با دیگران،و چگونگی رفتار فرد به طور کلی تاثیر گذار است.

اختلال شخصیت مرزی

علائم و نشانه های شخصیت مرزی:
  • احساس ناکارآمد بودن و یا ناپایدار بودن نسبت به خود
  • احساس انزوا و پوچی
  • ایجاد روابط عمیق و ناپایدار (در یک زمان در مواجه با اطرافیان به شدت به آنها علاقه مند شده و ناگهان از آنها دوری می کند).
  • تغییرات سریع در برداشت فرد نسبت به خود و اهداف و ارزش های فردی و ناکافی دانستن خود
  • تجربه دوره هایی از پارانویا که ناشی از استرس و قطع ارتباط با واقعیت می باشد.
  • انجام رفتارهای خطرناک و ناگهانی
  • اقدام به خود کشی و یا آسیب به خود
  • تلاش های ناامید کننده برای پذیرش واقعیت و یا برداشت خود از دوستان و خانواده
  • تهدید به آسیب به خود و یا دیگران به ویژه زمانی که احساس ترد شدن داشته باشند.
  • احساس عصبانیت و پرخاشگری شدید

تمامی افراد در طول زندگی خود ممکن است هریک از این احساسات را تجربه کنند اما در اختلال شخصیت مرزی فرد اغلب این احساسات را برای مدت طولانی و در سنین بالاتر نشان می دهد.

از ویژگی های بارز این نوع اختلال این است که افراد علیرغم اینکه تمایل دارند در جمع حضور داشته باشند اما ناپایداری شخصیت آنها باعث می شود تا بیشتر به سمت تنهایی و انزوا کشیده شوند.

اختلال شخصیت مرزی

علت بروز اختلال شخصیت مرزی

علت دقیق اختلال شخصیت مرزی هنوز مشخص نشده است، امابر اساس تحقیقات انجام شده برخی از عوامل به عنوان عوامل موثر بر ایجاد این اختلال عنوان شده اند.

ژنتیک

محققین بر این باورند که اگر فرد در وابستگان درجه یک خود دارای سابقه اختلال شخصیت مرزی یا سایر اختلالات روانی باشد بیش از سایرین در معرض ابتلا به این اختلال قرار دارد.

فاکتورهای محیطی

عوامل آسیب زای روحی و جسمی محیطی مانند تعرض های جسمی  و جنسی، غفلت والدین و جدایی والدین از جمله عواملی هستند که در بروز اختلال شخصیت مرزی تاثیرگذارند.

عملکرد سیستم مغزی:

در مغز برخی از افراد بخش مربوط به عواطف و هیجانات دچار نقص عملکرد می باشد. به ویژه بخشی از قسمت های مغز که عواطف، احساسات و تصمیم گیری را کنترل می کنند در این اختلال دچار نقص عملکرد هستند.

چگونه به فردی با اختلال شخصیت مرزی کمک کنیم؟

زندگی و مراقبت از فردی با این اختلال استرس زا و دشوار است. اما افزایش آگاهی در این زمینه و درک و پذیرش ویژگی های این اختلال به مراقب، پرستار بیمار  و خود فرد کمک می کند تا شرایط پایدارتری برای خود فراهم کند.

یادگیری مهارت های مدیریت احساسات و پیدا کردن روش هایی برای برقراری ارتباط سالم با اطرافیان می تواند به افراد دارای اختلال شخصیت مرزی کمک کند.

در صورتی که فرد به طول دوره درمان خود متعهد باشد شاهد پیشرفت چشمگیر و تغییرات مثبتی در کنترل علائم خود خواهد بود. خوشبختانه افرادی که از این اختلال رنج می برند کاملا به وضعیت خود اگاه هستند و در صورتی که درمانگر با تجربه ومتخصص با این افراد دوره درمان را آغاز کند می توان تغییرات قابل توجهی را در فرد و شاهد بود.

اختلال شخصیت مرزی

درمان اختلال شخصیت مرزی

در درمان اختلال شخصیت مرزی ترجیحات بیمار باید درنظر گرفته شود تا روند درمان تاثیر گذارتر باشد. به طور کلی در درمان این اختلال بستری شدن کوتاه مدت در بیمارستان های روان، دارودرمانی، رواندرمانی، گروه درمانی و حضور در انجمن هایی که دچار این اختلال هستند،  پیشنهاد می شود.

در درمان اختلال شخصیت مرزی هدف اصلی این است که فرد شخصا روند درمان خود را هدایت کند تا از این طریق تاثیر بیشتری بر افزایش سطح سلامت فرد را شاهد باشیم.

 

پرستار بیمار، پرستا سالمند، پرستار کودک

این مقاله چه میزان برای شما مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست