1. پرستار آراد
  2. مقالات
  3. چیزهایی که باید در مورد بوی بدن و عوامل ایجاد کننده آن بدانید
علتهای بد بودن بوی بدن و روشهای کنترل و درمان آن

چیزهایی که باید در مورد بوی بدن و عوامل ایجاد کننده آن بدانید

بوی بدن  Body odor ، بوی نامطبوعی است که در اثر فعالیت باکتری هایی بوجود می آید که بر روی پوست زندگی می کنند و عرق را به اسیدها تبدیل می کنند.

دلایل بوی بدن و راههای پیشگیری از آن

برخی  از متخصصان بر این باورند که این بو حاصل رشد باکتریها بر روی پوست است ، اما در واقع در نتیجه تجزیه پروتئین موجود در عرق به اسید است که توسط باکتریها انجام می شود .

بوی بدن چیست؟

هنگامی که بدن رایحه ای  تولید می کند که برای دیگران ناخوشایند است ، به عنوان بوی بدن شناخته می شود.

بوی بدن بیشتر زمانی مشخص می گردد که فرد در شرایطی مانند زیر قرار دارد :

در هنگام بلوغ

افرادی که چاق هستند

کسانی که بطور منظم غذاهای پرادویه می خورند

همچنین افرادی که دارای برخی شرایط پزشکی خاص مانند دیابت هستند ، بیشتر در معرض بوی بد بدن هستند.

افرادی که بیش از حد عرق می کنند ، مانند افرادی که دچار هایپیدروزیس هستند ، نیز ممکن است  دچار  بوی بدن  باشند. با این حال ، غالباً سطح نمک عرق آنها برای تجزیه باکتریها بسیار زیاد است. این موضوع بستگی به محل تعریق و نوع غدد عرق دارد .

عرق انسان بی بو است. این تکثیر سریع باکتریها در حضور عرق و تجزیه آنها به اسیدها است که در نهایت باعث بوی نامطبوع می شود.

بوی بدن به احتمال زیاد در نواحی زیر ایجاد می شود:

پا

کشاله ران

زیر بغل

دستگاه تناسلی

موهای شرمگاهی و سایر موها

ناف

مقعد

پشت گوش

بقیه قسمت های پوست ، به میزان کمتری

بوی بدن می تواند برای فرد بوی مطبوع و خاصی داشته باشد و برای شناسایی افراد بخصوص توسط سگها و سایر حیوانات مورد استفاده قرار گیرد. بوی بدن برای هر شخص منحصر به فرد است و ممکن است تحت تأثیر رژیم غذایی ، جنسیت ، سلامتی و دارو قرار گیرد .

علل بوی بدن :

بوی بدن در اثر تجزیه عرق توسط باکتری ها ایجاد می شود و تا حد زیادی به غدد آپوکرین مرتبط است. بیشتر بوی بدن از این غدد  ناشی می شود.

روشهای درمان بوی بدن

این غدد در پستانها ، ناحیه تناسلی ، پلک ها ، زیر بغل و گوش وجود دارد. در پستانها ، این غدد مسئول ترشح قطرات چربی در شیر مادر است . در گوش ، این غدد به تشکیل جرم گوش کمک می کنند. غدد آپوکرین در پوست و پلک ها باعث ترشح عرق هستند.

بیشتر غدد آپوکرین پوست در کشاله ران ، زیر بغل و اطراف نوک سینه ها قرار دارد.  غدد آپوکرین عمدتا مسئول بوی بدن هستند زیرا عرقی که تولید می کنند دارای پروتئین زیادی است که باکتری ها می توانند به راحتی آن را تجزیه شوند.

چه عواملی باعث بوی بد پا می شوند؟

بیشتر ما کفش و جوراب می پوشیم که این کار تبخیر عرق را بسیار دشوارتر می کند و باعث می شود عرق بیشتری برای باکتری ها باقی بماند و آنها بتوانند این عرق را تجزیه نمایند  و به مواد بدبو تبدیل کنند . پاهای مرطوب همچنین خطر ایجاد قارچ را افزایش می دهد ، که می تواند بوی نامطبوع نیز بدهد.

پیشگیری :

تعداد زیادی از غدد آپوکرین در زیر بغل وجود دارد و این منطقه را در معرض تولید بوی بدن قرار می دهد.

اقدامات زیر ممکن است به کنترل بوی زیر بغل کمک کند:

 زیر بغل ها را اصلاح کنید و تمیز نگه دارید: این قسمت را مرتباً با استفاده از صابون ضد باکتری بشویید ، این شستشو باعث کم شدن تعداد باکتریها و در نتیجه کاهش بوی بدن می شود.

دئودورانت یا ضد تعریق: دئودورانت ها باعث اسیدی شدن پوست شده و این محیط اسیدی رشد باکتری ها را دشوارتر می کند. با این حال ، برخی مطالعات نشان داده اند که ضد عرق ها ممکن است با سرطان پستان یا خطر سرطان پروستات در ارتباط باشند.

نکاتی در مورد جلوگیری از بوی بد پا

مراحل زیر ممکن است به کنترل بوی پا کمک کند:

پاها را حداقل یک بار در روز بشویید: آب گرم در از بین بردن باکتری بهتر از آب سرد است. اطمینان حاصل کنید که پس از شستشو ، پاها و به خصوص بین انشگشتان پا را کاملا خشک کرده اید .

 

جوراب: کیفیت جوراب باید طوری باشد که اجازه دهد عرق پا تبخیر شود . جورابهایی که با الیاف طبیعی مثل پشم و پنبه بافته شده اند معمولا ایده آل هستند . دقت کنید که هر روز جوراب تمییز بپوشید .

کفش: اگر از کفش با آستر لاستیکی استفاده می کنید دقت کنید که برای مدت طولانی آنها را نپوشید ، کفش با آستر چرمی برای تبخیر عرق مناسب تر است . اگر شما مشکل تعریق پا دارید دو روز پشت سر هم از یک کفش استفاده نکنید زیرا کفشها یک شبه کاملا خشک نمی شوند .

پابرهنه در اطراف قدم بزنید: هر زمان که می توانید ، پابرهنه قدم بزنید یا حداقل مرتبا برای لحظاتی کفشها را دربیاورید.

درمان ها

مراحل زیر ممکن است به کنترل بوی بدن کمک کند:

استحمام : حداقل یک بار در روز دوش بگیرید یا حمام کنید. به یاد داشته باشید که آب گرم به از بین بردن باکتری های موجود در پوست شما کمک می کند. اگر هوا فوق العاده گرم است ، بیشتر از یک بار در روز استحمام را در نظر بگیرید.

لباس: الیاف طبیعی به پوست شما اجازه می دهد نفس بکشد و در نتیجه باعث تبخیر بهتر عرق می شود. الیاف ساخته شده طبیعی شامل پشم ، ابریشم یا پنبه است.

از غذاهای پرادویه پرهیز کنید: ادویه کاری ، سیر و سایر غذاهای پرادویه می توانند عرق برخی افراد را تندتر کنند. برخی از متخصصان معتقدند رژیم غذایی حاوی گوشت قرمز همچنین ممکن است احتمال  ایجاد بوی بد  بدن را افزایش دهد.

کلرید آلومینیوم: این ماده معمولاً ماده اصلی فعال در ضدعرق ها است. اگر بدن شما به درمان های خانگی که در بالا ذکر شد پاسخ نداد ، با یک داروساز یا پزشک در مورد یک محصول مناسب حاوی کلرید آلومینیوم صحبت کنید.

راههای درمان یا کاهش بوی بدن

سم بوتولینوم: این ماده توسط کلوستریدیوم بوتولینوم تولید می شود ، که سمی ترین ماده بیولوژیکی شناخته شده است. با این حال ، امروزه از دوزهای بسیار کم و کنترل شده در زمینه های مختلف پزشکی استفاده می شود. تزریق این ماده در زیر بغل یکی از جدیدترین روشهای درمان است.

در این روش  تقریباً 12 تزریق سم بوتولینوم در زیر بغل انجام می شود  – این روش نباید بیش از 45 دقیقه طول بکشد. این سم سیگنال های مغز به غدد عرق را مسدود می کند و در نتیجه تعریق کمتری در ناحیه مورد نظر ایجاد می شود. این درمان می تواند از دو تا هشت ماه دوام داشته باشد.

جراحی: هنگامی که روشهای فوق فایده نداشته باشد می توان از جراحی استفاده کرد . پزشک می تواند عمل جراحی به نام سمپاتکتومی توراسیک آندوسکوپیک  (ETS) انجام دهد که اعصاب کنترل کننده تعریق زیر پوست در زیر بغل را از بین می برد.

این روش آخرین چاره است و خطر آسیب به سایر اعصاب و عروق منطقه را دارد. همچنین می تواند تعریق را در سایر قسمت های بدن افزایش دهد که به آن تعریق جبرانی می گویند.

چه موقع به دکتر خود مراجعه کنید

برخی بیماریها  ممکن است میزان تعریق فرد را تغییر دهند ، در حالی که مشکلات دیگر سلامتی می تواند بوی عرق را تغییر دهند برای شناسایی این مشکلات باید به پزشک مراجعه کنید .

به عنوان مثال ، غده تیروئید بیش از حد فعال یا یائسگی می تواند باعث تعریق بیشتر افراد شود ، در حالی که بیماری کبدی ، بیماری کلیوی یا دیابت می تواند قوام عرق را تغییر دهد و در نتیجه آن بوی عرق را تغییر دهد .

در موارد زیر باید به پزشک مراجعه کنید:

عرق کردن در هنگام شب

اگر بدون هیچ دلیل منطقی خیلی بیشتر از حد معمول عرق می کنید

عرق سرد دارید

اگر تعریق برنامه روزانه شما را مختل می کند.

آشنایی با دلایل بد بو شدن بوی بدن و راههای درمان آن

همچنین اگر بوی بدن شما متفاوت از حالت عادی است باید به پزشک مراجعه کنید. بوی میوه ای عرق  می تواند دیابت را نشان دهد به دلیل مقادیر بالای کتون در جریان خون. یا بوی شبیه به سفیدکننده می تواند مشکلات کلیوی یا کبدی را به دلیل تجمع سموم در بدن نشان دهد.

شرکت مراقبتی پرستار آراد با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و کادری مجرب و حرفه ای در زمینه ارائه خدمات پرستاری در منزل به صورت شبانه روزی در خدمت شما عزیزان است برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید .

 

این مقاله چه میزان برای شما مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست