اختلال تعادل در سالمندان Balance disorders in elderly از مشکلات شایعی میباشد که باعث بروز نگرانی در میان سالمندان و مراقبان آنها میگردد.
سالمندی که دچار اختلالات تعادل شده است، ممکن است به طور مداوم احساس سرگیجه و سبکی سر نماید و اغلب این احساسات میتواند برای سالمند دردسرساز باشند. معمولا این مشکلات نشانهای از بروز اختلالات تعادل در سالمندان باشد.
اختلال تعادل در سالمندان یکی از شایع ترین دلایلی است که باعث مراجعه افراد سالمند به پرشکان میگردد. آنها اغلب به دلیل اختلالات گوش داخلی ایجاد میشوند. سرگیجه، احساس اینکه شما یا چیزهای اطرافتان در حال چرخش هستند، یک علامت رایج است.
تعادل خوب به این معنی است که فرد بتواند در تمام موقعیت های قرار گیری بدن کنترل خود را حفظ کند و متعادل و ثابت بماند. تعادل خوب به فرد کمک میکند بدون تلوتلو خوردن راه برود، بدون افتادن از روی صندلی بلند شود، بدون اینکه زمین بخورد از پلهها بالا برود و بدون افتادن خم شود.
برخورداری از تعادل مناسب، برای مستقل ماندن و انجام فعالیت های روزانه بسیار مهم است. اختلالات تعادل یکی از دلایل اصلی زمین خوردن افراد مسن است.
علل اختلال تعادل در سالمندان
با افزایش سن احتمال بروز مشکلات تعادلی افزایش مییابد. اما بالارفتن سن تنها دلیل بروز این مشکلات نیست. در برخی موارد، میتوان از کاهش خطر بروز مشکلات تعادلی پیشگیری نمود.
برخی از اختلالات تعادل ناشی از مشکلات در گوش داخلی است. بخشی از گوش داخلی که مسئول تعادل است، سیستم دهلیزی است که به آن بخش حلزونی نیز گفته میشود.
نوعی بیماری به نام لابیرنتیت زمانی رخ میدهد که لابیرنت عفونی یا متورم میشود. این مشکل معمولاً با سرگیجه و عدم تعادل همراه است. عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی، تعدادی از عفونتهای ویروسی، عفونتهای باکتریایی نیز میتوانند منجر به لابیرنتیت شوند.
برخی از بیماری های سیستم گردش خون، مانند سکته مغزی، میتواند باعث سرگیجه و سایر مشکلات تعادلی شود. فشار خون پایین نیز میتواند باعث سرگیجه شود. آسیب به سر و بسیاری از داروها نیز ممکن است منجر به بروز مشکلات تعادل شوند.
لازم است در صورت مشاهده مشکل در حین مصرف دارو با پزشک مشورت گردد. بپرسید که آیا میتوان به جای آن از داروهای دیگری استفاده کرد. اگر نه، بپرسید که آیا میتوان دوز را با خیال راحت کاهش داد.
با این حال، پزشک به سالمند کمک میکند تا داروهای مورد نیاز خود را دریافت کند و در عین حال سعی کند عوارض جانبی ناخواسته را کاهش دهد.
علائم اختلال تعادل در سالمندان
اگر سالمندی به مشکلات اختلالات تعادل دچار شده باشد، ممکن است هنگام راه رفتن تلو تلو بخورد یا به صورت مداوم زمین بخورد.همچنین ممکن است علائم دیگری شامل موارد زیر را تجربه کنند:
- سرگیجه یا (احساس چرخش سر)
- زمین خوردن یا احساس مداوم سقوط
- سبکی سر، غش یا احساس شناور بودن
- تاری دید
- سردرگمییا سرگردانی
علائم دیگر اختلال تعادل در سالمندان ممکن است شامل حالت تهوع و استفراغ باشد. اسهال؛ تغییرات در ضربان قلب و فشار خون؛ اضطراب یا وحشت سایرعلایم این مشکل است.
علائم اختلال تعادل در سالمندان ممکن است در دورههای زمانی کوتاه ظاهر و از بین بروند یا برای مدت طولانی ادامه داشته باشند و منجر به خستگی و افسردگی سالمند شوند.
تشخیص اختلال تعادل در سالمندان
می توان با پرسیدن چند سوال کلیدی از سالمند مشکل تعادل را در او شناسایی نمود. اگر پاسخ سالمند به هر یک از این سوالات ” مثبت” باشد،لازم است سریعا با پزشک مشورت نماید.
- آیا به صورت مداوم احساس بی ثباتی میکنید؟
- آیا ( حتی برای مدت کوتاه )احساس میکنید که اتاق در حال چرخش به دور شما است؟
- آیا در هنگام ایستاده یا نشسته، همچنان احساس می کنید که در حال حرکت هستید؟
- آیا به صورت مداوم تعادل خود را از دست می دهید و سقوط مینمایید ؟
- آیا به دنبال احساس سبکی سر دچار بیهوشی شدهاید؟
- آیا به صورت مداوم دچار تاری دید میشوید؟
- آیا تا به حال دچار احساس سردرگمی در مورد زمان، مکان یا هویت خود شده اید؟
اگر فکر میکنید که دچار مشکل اختلال تعادل شدهاید سریعا با پزشک مشورت نمایید. پزشک ممکن است سالمند را به یک متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع دهد تا علل بروز این مشکل را بررسی نماید.
اختلال تعادل در سالمندان میتواند نشانهای از سایر مشکلات و بیماری ها مانند عفونت گوش، سکته مغزی یا ام اس باشد. در برخی موارد، میتوان با استفاده از درمان عامل ایجادکننده این اختلال، نسبت به برگشت تعادل سالمند اقدام نمود.
برخی از ورزش ها با حرکت دادن سر و بدن به روش های خاصی به جبران اختلال تعادل در سالمندان کمک میکنند. این تمرینات به ویژه توسط یک متخصص (اغلب فیزیوتراپیست) تجویز میگردد و با توجه به ارتباط سیستم تعادل بدن با سایر اعضای بدن طراحی میشود.
اختلال تعادل در سالمندان ناشی از فشار خون بالا را میتوان با مصرف نمک کمتر (سدیم)، حفظ وزن مناسب و ورزش کنترل کرد. مشکلات تعادلی ناشی از فشار خون پایین ممکن است با نوشیدن مایعات فراوان، مانند آب، پرهیز از نوشیدن الکل، و احتیاط در مورد وضعیت و حرکت بدن، مانند به آرامیایستادن و اجتناب از روی هم گذاشتن پاها هنگام نشستن، کنترل شود.
مقابله با اختلال تعادل در سالمندان
برخی از افراد مبتلا به اختلال تعادل ممکن است نتوانند به طور کامل سرگیجه را درمان کنند و باید راههایی برای مقابله با آن بیابند.
پزشک میتواند در مورد اینکه رانندگی برای فرد ایمن است یا خیر ارزیابیهای لازم را انجام دهد و راههایی برای کاهش خطر زمین خوردن در حین فعالیتهای روزانه ( مانند بالا یا پایین رفتن از پلهها، استفاده از حمام، یا ورزش) به عمل آورد.
برای کاهش خطر آسیب ناشی از سرگیجه، از راه رفتن در تاریکی خودداری کنید.
همچنین لازم است از کفش های پاشنه کوتاه یا کفش پیاده روی در فضای بازاستفاده گردد. در صورت لزوم، از عصا یا واکر استفاده کنید و وضعیت خانه و محل کار خود را اصلاح کنید.
شرکت مراقبتی پرستار آراد با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سالها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.