1. پرستار آراد
  2. مقالات
  3. نگهداری از سالمند آلزایمری در منزل و نکاتی که باید یک پرستار سالمند بداند
نگهداری از سالمند

نگهداری از سالمند آلزایمری در منزل و نکاتی که باید یک پرستار سالمند بداند

نگهداری از سالمند آلزایمری در منزل کار بسیار دشواری است. آلزایمر یک بیماری پیشرونده سیستم مغز و اعصاب است. در طی این بیماری سالمند به مرور در انجام امور روزانه خود با مشکل مواجه می شود تا حدی که در انجام تمامی امور خود نیاز به حضور یک مراقب خواهند داشت.

سالمندان مبتلا به آلزایمر در مراحل ابتدایی حافظه کوتاه مدت خود را از دست می دهند و به مرور عملکرد جسمانی آنها دچار اختلال می شود. بیقراری، تکرار کلمات، جاگذاشتن وسایل، اختلال در خواب و توهم و هذیان از نشانه های بارز بیماری آلزایمر است.

نگهداری از سالمند

اغلب خانواده ها به دلیل اینکه تجربه ای در زمینه نگهداری از سالمند آلزایمری ندارند، انجام این کار را به عهده مراقبین سالمند مجرب قرار می دهند.

پرستار و مراقب سالمند کاملا به مراحل این بیماری آشنایی دارند و در مواجه با تغییرات خلقی و رفتاری که مدام در سالمندان بروز پیدا می کند هستند.

نشانه های اصلی بیماری آلزایمر
  • تغییر در حالت و رفتار فرد
    • نامشخص بودن زمان و مکان
    • تغییر در شخصیت فرد
    • ضعف بیان
    • اختلالات حافظه
    • جابجا گذاشتن وسایل
    • مشکلات در تفکر ذهنی
    • دشواری در انجام کارهای عادی و روزمره
    • از دست دادن انگیزه و ناامید شدن

پرستار سالمند آلزایمری در زمان نگهداری از سالمند باید جنبه های مختلف جسمی و روانی سالمند را در نظر بگیرد.

وظایف مراقب سالمند در نگهداری از سالمند مبتلا به آلزایمر

در اولین قدم مراقب سالمند باید محیط زندگی سالمند را از نظر امنیت و میزان خطرناک بودن برای سالمند بررسی کند. اطمینان از درست عمل کردن قفل در ها، روشنایی راه روها، تعداد اینه ها، منظم بودن چیدمان خانه و … نکات مهمی هستند که باید اصلاح شوند. داروها و مواد شیمیایی دور از دسترس سالمند قرار گیرد. مواد آتش زا، تجهیزات برقی و … که سالمند ممکن است با بی دقتی باعث آسیب به خود شود را از دسترس سالمند دور نگه دارید.

نگهداری از سالمند

توجه به تغذیه سالمند از دیگر نکاتی است که در زمان نگهداری از سالمند باید مورد توجه قرار گیرد. مراقب سالمند باید از دادن غذاهای محرک به سالمند جلوگیری کند. برای دادن غذای سالمند برنامه ریزی مشخصی داشته باشد. توجه کند که سالمند به اندازه کافی مایعات در طول روز دریافت کند.

فعالیت بدنی در هر سنی و هر شرایطی برای افراد دارای مزایای بیشماری است. اما در مورد سالمندان این امر باید توسط مراقبانی که به نگهداری از سالمند مشغول هستند و تحت نظارت آن ها صورت پذیرد. شرایط جسمانی بیمار باید از قبل توسط پزشک ارزیابی شود و محدویت های احتمالی در زمان فعالیت سالمند لحاظ شود.

نگهداری از سالمند مبتلا به آلزایمر به دلیل تغییراتی که به سرعت در رفتار و خلق و خوی او رخ می دهد بسیار برای مراقب چالش برانگیز است. به همین دلیل مراقب سالمند باید با صبر و مهربانی در حالی که عزت نفس سالمند را حفظ می کند از او مراقبت های لازم رابه عمل آورد.

برخی از فعالیت های سرگرم کننده و تفریحی می تواند در نگهداری از سالمند از نظر شناختی موثر باشد. استفاده از روش های خاطره درمانی، پت درمانی، گوش دادن به موسیقی، نقاشی و طراحی، آشپزی، رسیدگی به گل و گیاه همه از فعالیت هایی هستند که علاوه بر پرکردن اوقات فراغت سالمند ذهن و اندام او را نیز درگیر می کند و روند کاهش حافظه را در این افراد با تاخیر مواجه می کند.

در زمان انجام امور شخصی و نظافتی سالمند چند نکته را باید مد نظر قرار دهید:

در زمان های مشخصی از روز یالمند را برای رفتن به دسشویی همراهی کنید.

مرتب سالمند را استحمام کنید. به ویژه اگر سالمند دچار بی اختیاری باشد این موضوع اهمیت بیشتری پیدا می کند.

داخل حمام و سرویس بهداشتی از دستگیره، صندلی حمام و … استفاده کنید.

گرم و سرد بودن آب دوش و شیر دسشوییرا بررسی کنید زیرا سالمندان اغلب دمای بالا را حس نمی کنند و ممکن است باعث سوختگی در انها شود.

تا حد امکان اجازه دهید سالمند  کارهای خود را انجام د هد و شما نظارت کنید و در زمان لازم اقدامات کمکی را انجام دهید.

زمانی که خلق سالمند مناسب نیست او را به استراحت دعوت کنید و از انجام کارهایی که ممکن است سلامت او را به خطر اندازد اجتناب کنبد.

نگهداری از سالمند

سالمندان مبتلا به آلزایمر اغلب بیقرار هستند دیر به خواب می روند و در طول روز می خوابند. به دلیل سندروم غروب آفتاب در زمان عصر تا گاهی اوایل صبح بی قرار هستند. به دلیل توهم و هذیان ممکن است گاهی غیر قابل کنترل به نظر برسند. تمامی این موارد باعث خستگی و فرسودگی مراقب در زمان نگهداری از سالمند می شود.

مراقبانی که به نگهداری از سالمند مبتلا به آلزایمر می پردازند باید آگاهی خود را این اختلال بالا ببرند تا با علت رفتار سالمندان مبتلا به این بیماری و همچنین برخورد مناسب با آنها دانش بیشتری کسب کنند.

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • من با شما تماس گرفتم کارشناساتون خیلی خوب و با حوصله همه سوالامو جواب دادن مرسی از پیگیری و وقتی که گذاشتید

    پاسخ
    • کارشناس پرستاری
      2023/07/31 11:05

      سلام بهار عزیز. خوشحالیم که راضی بودید. ممنون از پیام شما.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست