تحرک داشتن، یکی از نیاز های زندگی سلامت است. در واقع افرادی که کم تحرکی دارند و میزان تحرک مناسبی ندارند، عوارض مختلفی را مشاهده می کنند.
به همین جهت است که همواره توصیه می شود برای سلامت جسم و روح میزان مناسبی تحرک، افراد داشته باشند.
کم تحرکی می تواند به دلایل مختلفی بروز پیدا کند. یکی از دلایل بروز کم تحرکی، سبک زندگی نوین افراد است. چرا که به کمک تکنولوژی و فناوری اطلاعات می توان بسیاری از کار های روزمره را بدون نیاز به داشتن تحرک به ثمر رساند.
مشاغل زیادی نیز به صورت نشسته شده اند، از جمله این مشاغل می توان به مشاغل کامپیوتری و اینترنتی اشاره نمود.
البته مشاغل دفتری و پشت میزی از گذشته وجود داشته اند. اما امروزه این شغل ها درصد بسیار زیادی از مشاغل را شامل می شوند.
عدم نیاز به تحرک نباید منجر به فعالیت نداشتن روزانه افراد شود. افرادی که به واسطه شغل و شرایط زندگی شان تحرک خاصی ندارند، باید برنامه ریزی مناسبی را برای داشتن میزان تحرک مناسب انجام دهند.
عوارض ناشی از کم تحرکی برارگان های مختلف بدن
کم تحرکی معضل بزرگی است که می تواند پیامد های نامناسبی در پی داشته باشد.
عوارض ناشی از کم تحرکی شامل موارد مختلفی می شود. در واقع این معضل بر اعضای مختلف بدن تاثیر گذاشته و هر کدام را دچار معضلاتی می کند.
عوارض کم تحرکی بر قلب
یکی از ارگان های حیاتی بدن، قلب انسان است. در صورت بروز مشکلات و بیماری های قلبی، پیامد های غیر قابل جبرانی ممکن است پیش بیاید.
یکی از عوارض کم تحرکی، تاثیر آن بر سلامت قلب است.
به طور خلاصه، عدم تحرک مناسب بدن، موجب عدم فعالیت مناسب قلب نیز می شود. برای همین پزشکان همواره توصیه می کنند که با تحرک مناسب، قلب خود را به چالش بکشید. کم تحرکی می تواند موجب ضعیف شدن قلب شود و قلب ضعیف، گردش خون نامناسب را در پی خواهد داشت.
تاثیر کم تحرکی بر عضلات بدن
عضلات، بخش زیادی از بدن ما را احاطه کرده اند. از عوارض دیگر کم تحرکی، ضعف عضلات می باشد. در واقع افرادی که تحرک مناسبی ندارند، عضلات ضعیفی پیدا کرده و در هنگامی که به عضلات مناسبی نیاز دارند، کارایی عضلاتشان به خوبی نخواهد بود.
کم تحرکی می تواند شکننده شدن تاندون های بدن را در پی داشته باشد. زمانی که تاندون ها شکننده می شوند، در صورت حرکات ناگهانی احتمال پارگی آن ها وجود خواهد داشت.
عدم تحرک باعث سفتی عضلات بدن شده و خاصیت ارتجاعی آن ها از بین می رود.
عوارض کم تحرکی در مفاصل چیست؟
دیگر عارضه کم تحرکی، در مفاصل شخص بروز می دهد. این عارضه به موجب عدم فعالیت در کودکی بروز می دهد.
در واقع عدم فعالیت و تحرک در دوران کودکی موجب نازکی غضروف های بدن در مقایسه با زمانی که فعالیت داشته اید، خواهد شد.
غضروف نازک می تواند شانس ابتلا به آرتریت و همچنین التهاب مفصلی را بیشتر کند.
تاثیر کم تحرکی در استخوان های بدن
کم تحرکی، در زندگی مدرن و با پیشرفت تکنولوژی افراد بیشتری را گریبان گیر کرده است. کم تحرکی تاثیرات منفی زیادی بر نقاط مختلف بدن دارد.
استخوان ها از دیگر اعضای بدن هستند که در اثر کم تحرکی، تاثیر می پذیرند. تاثیر کم تحرکی بر استخوان ها همانند تاثیر کم تحرکی بر روی غضروف های بدن است. در واقع هنگامی که از استخوان ها کار کشیده شود، قدرت بیشتری خواهند داشت. شکننده شدن استخوان ها، از پیامد های کم تحرکی در افراد است.
عوارض کم تحرکی در سیستم گردش خون افراد
سیستم گردش خون، دیگر قربانی کم تحرکی افراد است. تحرک روی سیستم گردش خون تاثیر می گذارد. به موجب عدم فعالیت مناسب، مویرگ ها و یا مجراهای خونی کوچک می شوند.
در اثر کوچک شدن مویرگ ها یا مجرا های خونی، توزیع اکسیژن به بخش های بدن نظیر عضلات و دیگر بافت به خوبی نخواهد بود.
عوارض کم تحرکی در بدن شامل چه مواردی است؟
بیماری ها و عارضه های مختلفی در اثر عدم تحرک مناسب به وجود می آیند. از جمله عوارض کم تحرکی می توان به کشیدگی مهره های گردن، درد شانه و درد پشت، آسیب دیدگی دیسک کمر، بروز پوکی استخون، کند شدن عملکرد مغز، متورم شدن پاها، بروز سنگ کلیه و بروز بیماری های کبدی اشاره کرد.
کم تحرکی موجب بیشتر شدن شانس حملات قلبی شده و اضافه وزن و چاقی را می تواند در پی داشته باشد.
تغییر شکل ساختاری ستون فقرات فرد، آسیب به سلامت روان، کم شدن توده عضلانی اسکلتی بدن و غلبه کردن اضطراب و افسردگی به فرد، از دیگر عوارض ناشی از کم تحرکی می باشند.
پرستاری از بیمار و جلوگیری از کم تحرکی
برخی بیماران به موجب شرایط بیماری شان، ممکن است نتوانند تحرک مناسبی داشته باشند. به همین جهت پرستار بیمار باید با توجه به شرایط بیماری فرد و نظر پزشک معالج، به او در داشتن تحرک مناسب کمک کند.
اگر کودکی نیز دچار کم تحرکی است، پرستار کودک می تواند با راهکارهایی، کودک را از عوارض ناشی از کم تحرکی دور نماید.