پانسمان زخم زمانی حائز اهمیت است که بخشی از بدن ما زخم می شود. پس از زخم شدن قسمتی از بدن لایه های داخلی بدن که زیر پوست قرار دارد مشخص خواهد شد.
این لایه ها خونریزی داشته و احتمال بروز عفونت در آن ها وجود دارد. چرا که با باز شدن زخم، میکروب های مختلف می توانند به داخل زخم نفوذ کرده و در آن تکثیر بیابند.
میکروب های نفوذی به زخم، ممکن است به لایه های زیرین نیز نفوذ پیدا کنند و به همین جهت عفونت بزرگی را به وجود آورند. اگر میکروب ها به گره های لنفاوی بدن بروند، امکان گسترش در کل بدن را خواهند داشت.
راهکار جلوگیری از عفونی شدن زخم و دیگر نقاط بدن، ضد عفونی و پانسمان زخم است.
پانسمان زخم چیست؟
پانسمان زخم، پوشاندن زخم است که در جهت جلوگیری از نفوذ میکروب ها به زخم انجام می شود. برای یک پانسمان مناسب، باید ابتدا ضدعفونی کردن زخم صورت گیرد.
پانسمان زخم در جهت کنترل خونریزی، پیشگیری از بروز آلودگی و جذب خون و ترشحات زخم انجام می شود. به کمک یک پانسمان زخم مناسب می توان بهبود زخم را در حداقل زمان تجربه کرد.
انواع زخم باز کدام اند؟
زخم ها انواع مختلفی دارند که هر یک از آن ها متناسب با شرایط و نوع زخم، نیاز به پانسمان مناسب دارند.
زخم خراشیدگی یا ساییدگی چگونه است؟
خراشیدگی یا ساییدگی، یکی از انواع زخم است. این نوع زخم به موجب ساییده شدن لایه بالایی پوست به وجود می آید.
در زخم خراشیدگی و ساییدگی، درد قابل توجه است چرا که اعصاب زیادی در این ناحیه وجود دارد. ولی در این نوع زخم خونریزی کمی انجام می شود.
اگر در زخم خراشیدگی یا ساییدگی، خاک و دیگر اجسام وارد شده باشند، احتمال جدی بودن خطر زخم می باشد.
برای پانسمان زخم خراشیدگی یا ساییدگی باید ابتدا زخم به کمک آب و صابون شسته شده و سپس ضدعفونی گردد.
برای ضدعفونی این نوع زخم می توان از محلول بتادین استفاده کرد. پس از ضدعفونی این نوع زخم، پانسمان آن را انجام دهید.
زخم بریدگی
نوع دیگر زخم ها، زخم ناشی از بریدگی است. در این نوع زخم، لبه ها به صورت صاف می باشد و مشابه بریدگی با کاغذ می توان آن را قلمداد کرد.
سوزش در زخم بریدگی به وجود می آید. مقدار خونریزی در اثر زخم ناشی از بریدگی متفاوت است. چرا که میزان خونریزی و عمق زخم و محل زخم شده در بدن متغیر می باشد.
پانسمان زخم پاره شدگی
این نوع زخم، عموما باعث خونریزی زیادی می شود. از جمله زخم های ناشی از پاره شدگی، زخم با شیشه تیز است.
در پاره شدگی، لایه های زیرین پوست نیز تحت تاثیر قرار گرفته و شکافته می شوند. در این نوع زخم ممکن است خونریزی بسیار زیادی اتفاق بیفتد.
برای کنترل زخم پاره شدگی، ابتدا باید خونریزی را مدیریت کرد. کنترل خونریزی در زخم پاره شدگی به کمک فشار مستقیم انجام می شود.
در این نوع زخم نباید جسم خارجی وارده به عضو را خارج نمایید چرا که باعث وخامت خواهد شد. به کمک بالاتر قرار دادن عضو آسیب دیده می توان درد آن و شدت خونریزی را کم کرد.
این نوع زخم را ابتدا ضدعفونی کرده و سپس پانسمان زخم را انجام دهید. پس از پانسمان باید به یکی از مراکز درمانی اطراف مراجعه و توسط متخصصین درمان را انجام دهید. این نوع زخم ممکن است نیاز به خدمات پرستاری و پرستار بیمار داشته باشد.
پانسمان زخم کنده شدگی
نوع دیگر زخم، زخم کنده شدگی می باشد. در این نوع زخم بخشی از پوست و یا عضله جدا می گردد. در این زخم ممکن است قسمت کنده شده به بدن آویخته بماند.
برای کنترل این نوع زخم ابتدا باید زخم را پاکیزه و همچنین خونریزی را کنترل نمایید. پس از آن بخش جدا شده را در محل اولیه آن بگذارید و سپس آن را بسته و در کوتاه ترین زمان به مرکز درمانی مراجعه نمایید.
زخم سوراخ شدگی چگونه است؟
زخم سوراخ شدگی در اثر وارد شدن جسمی نوک تیز به وجود می آید. این نوع زخم عمیق می باشد. گاها این زخم موجب خونریزی شدید می شود.
پانسمان این نوع زخم حساس است و باید با دقت انجام شود. این نوع زخم پس از ضدعفونی و پانسمان باید در بیمارستان تحت درمان قرار گیرد.
قطع عضو نیز نوع دیگر زخم ها است که این نوع زخم شدید ترین خونریزی را به دنبال دارد.