پوست بدن، لایه بیرونی آن است که در معرض عوامل مختلفی قرار دارد. بیماری های پوستی مختلفی وجود دارد. لیکن اسکلروزوس، یکی از انواع اختلال های پوست است. این اختلال، به صورت مزمن افراد را تحت تاثیر قرار می دهد.
این اختلال در نقاط مختلف پوست بدن می تواند بروز دهد. ولی عموما این بیماری پوست ناحیه فرج و یا ولو در بانوان و همچنین پوست آلت تناسلی آقایان و یا مقعد آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
لازم به ذکر است که این بیماری، یک بیماری مسری نیست و به همین جهت نگرانی از بابت انتقال بیماری به موجب رابطه جنسی وجود ندارد.
بروز بیماری لیکن اسکلروزوس عموما در بانوان پس از دوران یائسگی اتفاق می افتد. ولی همانطور که ذکر شد، این بیماری امکان درگیر کردن مردان و سایر سنین را نیز دارد.
کودکان نیز ممکن است به لیکن اسکلروزوس مبتلا شوند. نواحی فرج در این بیماری عموما درگیر خواهد شد.
بروز لیکن اسکلروزوس در مردانی که ختنه نشده اند، بیشتر می باشد. پسران ختنه نشده نیز در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
دلیل این موضوع نیز این است که بیماری لیکن اسکلروزوس غالبا پوست ختنه گاه مردان را درگیر می کند. بروز علائم بیماری لیکن اسکلروزوس در کودکان، ممکن است تا سن بلوغ بهتر شود.
بروز بیماری لیکن اسکلروزوس در چه افرادی اتفاق می افتد؟
زنان یائسه بعد از 50 سالگی، بیشترین مبتلایان به بیماری لیکن اسکلروزوس هستند. به طور کلی، بروز بیماری لیکن اسکلروزوس در بانوان 10 برابر آقایان بروز می دهد. آغاز این بیماری می تواند از سنین مختلف باشد. همچنین کودکان پیش از دوران بلوغ نیز امکان ابتلا به آن را دارند.
نقش ژنتیک نیز در این بیماری بی تاثیر نیست. چرا که 15 درصد مبتلایان به بیماری لیکن اسکلروزوس، سابقه ابتلا در یکی از اعضای خانواده شان وجود داشته است.
همجنین مبتلایان به این بیماری عموما سابقه خانوادگی و یا شخصی ابتلا به بیماری های خود ایمنی دارند. از جمله این بیماری ها می توان به بیماری تیروئید، کم خونی پرنشوز یا آلوپسی آره آتا اشاره داشت.
بیماری لیکن اسکلروزوس ممکن است همزمان با بیماری های پوستی دیگر بروز پیدا کند. همزمانی ابتلا این بیماری با بیماری های نظیر لیکن پلان، پسوریازیس، لیکن پلان فرسایشی، ویتیلیگو یا بیماری مرفوآ مکن است اتفاق بیافتد.
علت بروز لیکن اسکلروزوس چیست؟
بروز بیماری اسکلروزوس در اثر عوامل مختلفی ممکن است رخ دهد. اما علت بروز این بیماری به طور دقیق معلوم نمی باشد.
به همین جهت برخی از عوامل، احتمال بروز به این بیماری را ممکن است در پی داشته باشند. از جمله این علل می توان به ژنتیک فرد، هورمون ها، تحریک کننده، آسیب زا و عفونی اشاره داشت.
بیماری لیکن اسکلروزوس را غالبا تحت عنوان یک بیماری خود ایمنی دسته بندی می کنند. این دسته بیماری ها، با آنتی بادی های پروتئین خاصی مرتبط می باشند.
ختنه یکی از اقداماتی است که می تواند در عدم بروز این بیماری موثر باشد. به طور کلی، مردانی که در سنین نوزادی ختنه شان را انجام داده اند، خیلی کم به این بیماری مبتلا می شوند.
علائم و ویژگی های بالینی اختلال لیکن اسکلروزوس
اختلال لیکن اسکروزوس، به شکل لکه هایی سفید چروک و یا ضخیم پوستی هستند. این لکه ها متمایل به زخم شدن داشته و در نواحی مختلف بدن ممکن است بروز دهند.
در درجه اول ابتلا به این اختلال، نواحی داخلی و بدون موی ولو درگیر می گردد. ناحیه تحت تاثیر قرار گرفته ممکن است یک بخش کوچک باشد و یا بخش های مختلفی را در بر بگیرد.
گسترش این بیماری می تواند تا پوست اطراف لب های بزرگ و کشاله ران نیز اتفاق بیافتد. در نیمی از بانوان مبتلا به لیکن اسکلروزوس، مقعد و نواحی اطراف آن نیز درگیر می شود.
از جمله نکات مهم درباره این بیماری این است که لیکن اسکروزوس، تحت هیچ شرایطی مخاط واژن را تحت تاثیر قرار نمی دهد.
خارش دار و دردناک بودن، از جمله علائمی است که در اثر این بیماری ممکن است بروز دهد. خراش و یا اصطکاک این نواحی می تواند کبودی، تاول خون و زخم را در پی داشته باشد.
درد و احساس ناخوشایند در هنگام رابطه جنسی، از جمله دیگر علائم این بیماری می باشد.
سخن پایانی
اگر در اثر این بیماری و یا بیماری های دیگر، نیاز به خدمات پرستاری و پرستار بیمار دارید، درخواست خود را از موسسه پرستاری پرستار آراد ثبت نمایید.