1. پرستار آراد
  2. مقالات
  3. پزشکان چگونه اختلال شناختی در سالمندان را تشخیص می دهند
مراقبت از سالمند مبتلا به اختلال شناختی

پزشکان چگونه اختلال شناختی در سالمندان را تشخیص می دهند

اختلال شناختی Cognitive Problems در سالمندان یکی از مهم ترین مشکلاتی است که ممکن است سالمند به آن مبتلا گردد. کلینیک های مراقبت های اولیه سالمندان اغلب روابط طولانی مدت با بیماران خود دارند، بنابراین در موقعیت ایده آل برای تشخیص زود هنگام و مشاهده علائم بالقوه یک اختلال شناختی  در مغز سالمندان قرار دارند.

عوارض اختلال شناختی

هنگامی که بیماران سالمند نگران تغییر حافظه یا قدرت تفکر خود هستند ، اغلب این نگرانی را ابتدا با پزشک مراقبت های اولیه خود مطرح می کنند . جدی گرفتن این نگرانی ها و ارزیابی بیمار در اسرع وقت برای تعیین علت احتمالی اختلال بسیار مهم است.

اختلال شناختی چیست

این موضوع بسیار مهم است که از تغییرات حافظه یا شخصیت یک فرد مسن غافل نشوید ، و آن را جزیی از یک قسمت طبیعی از روند پیری ندانید .

این که آیا مشکلات حافظه و شناختی توسط بیمار یا یکی از اعضای خانواده گزارش می شود یا توسط پزشک مشاهده می شود ، کلیه موارد باید در نمودار وضعیت بیمار ذکر شود و با غربالگری و ارزیابی پیگیری شود.

همه مشکلات شناختی ناشی از بیماری آلزایمر نیستند. دلایل مختلف دیگری نیز ممکن است وجود داشته باشد مانند عوارض جانبی ناشی از داروها ، تغییرات متابولیکی و / یا غدد درون ریز ، هذیان ناشی از بیماری های دیگر یا افسردگی درمان نشده.

برخی از این علل می توانند موقتی بوده و با درمان مناسب برطرف شوند. سایر دلایل مشکلات شناختی مانند زوال عقل قابل برگشت نیستند ، اما علائم را می توان برای مدتی درمان کرد و خانواده ها را برای وضعیت آینده سالمند آماده کرد.

برخی از افراد سالمند دارای اختلال شناختی خفیف (MCI) هستند. افراد مبتلا به MCI بیش از سن طبیعی خود دارای مشکلات حافظه هستند اما علائم آنها تداخلی در زندگی روزمره آنها ایجاد نمی کند.

افراد مسن مبتلا به MCI در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آلزایمر هستند ، اما همه آنها این خطر را ندارند. حتی برخی ممکن است به وضعیت مغزی و شناختی طبیعی برگردند.

اختلال شناختی

سالمند یا اطرافیان او به مشکل حافظه سالمند اشاره می نمایند

به عنوان مثال وقتی یک سالمند که همیشه انسانی دقیق و منظم  است در آخرین ملاقات با پزشک خود تا حدی آشفته به نظر می رسد و در پاسخ دادن به بسیاری از سوالات  پزشک مشکل دارد این نشان دهنده یک مشکل در سالمند است

ممکن است سالمند از پزشک بخواهد که سوال خود را چندین بار تکرار کند  و در به خاطر آوردن کلمات خاص و عادی مشکل داشته باشد

همچنین اطرافیان سالمند ممکن است  ابراز نگرانی کنند که سالمند در محله ای که 50 سال در آن زندگی کرده است گم می شود  .در این شرایط پرشک می داند که وقت آن است که باید معاینات کافی را انجام دهد که بفهمد چه چیزی باعث مشکلات حافظه سالمند شده است .

 

مطرح نمودن مشکل اختلال شناختی با سالمند

برخی از بیماران ممکن است توضیحی محتاطانه و محرمانه را ترجیح دهند. ممکن است عبارتی مانند این جمله را در نظر داشته باشید: “شما یک اختلال حافظه دارید و با گذشت زمان این مسئله بدتر خواهد شد. این بیماری تقصیر شما نیست.  این مشکل ممکن است کمی در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کند . اکنون که مشکل پیشرفت نکرده است فرصت مناسبی برای شماست که شروع به برنامه ریزی های  مالی و حقوقی و مراقبتی برای خود نمایید . بهتر است این کار را قبل از بدتر شدن حافظه و قدرت تفکر انجام دهید. ”

بعضی از بیماران ممکن است زبان دقیق تری را ترجیح دهند و وقتی پزشک از کلمات خاصی مانند بیماری آلزایمر استفاده می کند ، آن را راحت تر درک کنند .

تشخیص اختلال شناختی

پیگیری وضعیت سالمند مبتلا به اختلال شناختی

بهتر است پزشک در صورت امکان ، زمان بیشتری را برای قرار ملاقات و معاینه سالمند تعیین کند تا بتواند نگرانی های بیمار یا مراقب او را به خوبی گوش دهد و به آنها پاسخ دهد.

همچنین انجمن آلزایمر یا سایر سازمان های حامی می توانند اطلاعاتی در مورد برنامه ریزی ، خدمات اجتماعی و مراقبت های لازم به خانواده سالمند ارائه دهند.

لازم است پزشک از سالمند بیمار سوال کند که آیا یکی از اعضای خانواده یا دوستی وجود دارد که بتواند در زمینه پیشبرد مشکلات پزشکی ، حقوقی و مالی به او کمک کند.

لازم است این سوال و جواب ها پیش از جدی شدن بیماری و به صورت زودهنگام انجام شود و اطمینان حاصل گردد که بیمار به پزشک خود اجازه رسمی داده است تا پرستار و سایر مراقبان را در جریان وضعیت بیمار و الزامات مراقبت از او قرار دهد .

لازم است پزشک نام  و اطلاعات تماس مراقبان و همراهان بیمار را در یادداشت های خود برای مراجعه بعدی نگه دارد تا در صورت لزوم بتواند با هر یک از مراقبان تماس گیرد .

اطلاع  دادن به اعضای خانواده یا مراقبان مبنی بر این که بیمار ممکن است به بیماری آلزایمر مبتلا باشد یا با هرگونه اختلال شناختی دیگری روبرو باشد ، در یک کنفرانس تلفنی یا جلسه گروهی انجام میشود که باید با رضایت بیمار برگزار گردد .

بهتر است تیم پزشکی بیمار برای ارائه دستورالعمل مراقبت ، تبادل اطلاعات ، دریافت راهنمایی و پشتیبانی لازم  در دسترس بیمار باشند .

برگزاری این جلسات بین تیم پزشکی و مراقبان بیمار می تواند سبب هماهنگی و یکپارچگی در مراقبت و پرستاری از بیمار باشد و تضمین کننده سلامت و بهبود کیفیت نگهداری از سالمند است .

علایم اختلال شناختی

راهنمایی مراقبان سالمند خانواده

همه مراقبان و  خانواده سالمند بیمار با چالش هایی روبرو هستند ، اما این چالش ها برای افرادی که از بیماران آلزایمر و زوال عقل مراقبت می کنند ، افزایش می یابد.

پزشکان  جهت آماده سازی خانواده ها و مراقبان بیماران سالمند پیشنهادهایی دارند که می تواند به کاهش چالش های پیش رو کمک کند. در اینجا برخی از رویکردهای مفید بیان شده است :

  • لازم است به خانواده سالمند توضیح داده شود که  برای بهبود کیفیت زندگی بیمار می توان کارهای زیادی انجام داد. اقداماتی مانند تغییر در برنامه روزمره و استفاده منظم از داروها ممکن است به کنترل علائم کمک کند..
  • لازم است به مراقبان و اعضای خانواده سالمند این اطمینان داده شود که این بیماری اختلال شناختی به تدریج رشد می کند و کاهش توانایی شناخت مغز به ندرت سریع انجام می شود بنابراین خانواده زمان لازم برای آشنایی با وضعیت بیمار را خواهند داشت.
  • بهتر است به خانواده و مراقبان سالمند اطلاع داده شود که احتمال اینکه در نهایت ممکن است  برای مراقبت از سالمند در خانه به کمک بیشتری احتیاج داشته باشند خیلی زیاد است . در صورت لزوم خانواده می توانند برای بهبود کیفیت خدمت به بیمار یک پرستار سالمند مجرب را استخدام کنند
  • مراقبان و اعضای خانواده سالمند بیمار را تشویق کنید تا بطور منظم استراحت کنند ، خصوصاً وقتی بیماران به توجه مداوم نیاز دارند.  لازم است از آنجایی که  فردی که از سالمند پرستاری می کند دائما  در معرض خطر قابل توجهی از اختلالات مرتبط با استرس است ، از مراقبت های بهداشتی کافی برخوردار گردد.

مرکز پرستاری پرستار آراد  با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه ارزشمند در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد به صورت شبانه روزی به همشهریان گرامی ارائه خدمت نماید.
کادر متخصص و آموزش دیده این مرکز در قالب پرستار کودک ، پرستار سالمند و پرستار بیمار با اندوختن تجارب ارزشمند در طی سال ها خدمت رسانی همواره آماده حضور در کنار شما عزیزان می باشد.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.

 

این مقاله چه میزان برای شما مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست