کودک آزاری انواع مختلف و نشانه های متفاوتی دارد. نادیده گرفتن نیاز کودکان، قرار دادن آن ها در شرایط خطرناک، قرار گرفتن در معرض آزار جنسی کاهش اعتماد به نفس کودک و … همه از انواع کودک آزاری محسوب می شوند که تاثیرات طولانی مدت و بسیار مشکل افرینی بر کودک خواهند داشت.
صرف نظر از نوع آزاری که به کودک وارد می شود، تاثیراتی که آزار رساندن به کودک بر روان او می گذارد بسیار قابل تامل است.
هنوز بسیاری از خانواده ها از اهمیت رفتار خود با کودک مطلع نیستند و چه بسا بسیاری از رفتارهای خود را توجهی در روند فرزند پروری می دانند.
بسیاری بر این باور هستند در صورتی یک رفتار کودک آزاری محسوب می شود که با تنبیه بدنی و خشونت همراه باشد، در صورتی که نادیده گرفتن کودک نیز به دلیل اسیب های روانی که به کودک وارد می کند جز ئی از کودک آزاری محسوب می شود.
تمامی والدینی که فرزندان خود را مورد کودک آزاری قرار می دهند لزوما انسان های خشنی نیستند، بلکه بسیاری به صورت ناخود اگاه به دلیل اینکه خود در گذشته مورد آزار و اذیت قرار گرفته اند و مهارت تربیت فرزند را ندارند و یا به دلیل اختلالات روانی و اعتیاد و … اقدام به کودک آزاری می کنند.
کودک آزاری محدود به شرایط اقتصادی خاص و یا نژاد و فرهنگ خاصی نیست بلکه این رفتار در افرادی با شرایط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی بسیار بالانیز دیده می شود.
کودک آزاری چه تاثیری بر کودک خواهد داشت؟
کودک آزاری شامل آسیب های جسمی و روانی می شود . بر خلاف آسیب های جسمی که بعد از مدت کوتاهی از بین می روند آسیب های روانی تا مدت ها و در بسیاری از موارد تا آخر عمر تاثیر خود را بروی فرد خواهند گذاشت. و زندگی فرد را دگرگون می کنند.
از جمله مشکلاتی که کودکان در آینده با آن مواجه می شوند عبارتند از:
مشکل در برقراری روابط موثر و صمیمانه
وقتی کودک نتواند به والدین خود اعتماد کند و با آن ها رابطه خوبی برقرار کند، مسلما در برقراری ارتباط با سایرین نیز دچار مشکل می شود.
این کودکان نمی دانند چه افرادی قابل اعتمادند و همچنین ویژگی های رابطه سالم را نمی شناسند.
مهم ترین آسیبی که به این کودکان وارد می شود احساس بی ارزش بودن است. وقتی والدین و اطرافیان همیشه آن ها را افرادی بی ارزش و کودن خطاب کنند، کودکان به سختی می توانند بر این احساس خود غلبه کنند. به همین دلیل در بسیاری از موقعیت ها مانند حضور در مدرسه و محل کار برای آن ها بسیار دشوار خواهد بود و اغلب با شکست در این حیطه ها مواجه می شوند. این افراد اعتقاد ندارند که بیش از این ارزش داشته باشند، به همین دلیل همیشه توقعات و انتظارات خود را پایین می آورند.
اختلال در کنترل و بیان احساسات از دیگر مشکلاتی است که این کودکان با آن دست و پنجه نرم می کنند.
آن ها نمی توانند احساسات خود را با دیگران درمیان بگذارند و گاهی بسیار هیجان زده و گاهی بسیار افسرده هستند.
این افراد در سنین بالاتر برای کنترل عواطف خود و غلبه بر احساسات ناخوشایند کودکی به مصرف الکل و مواد مخدر روی می آورند.
انواع کودک آزاری شامل جسمی،روانی، جنسی و نادیده گرفتن می باشد.
کودک آزاری: آزار عاطفی
برخلاف تصورات جمله ها و لحن صحبت می تواند تاثیر روانی منفی روی کودک داشته باشد برخی از انواع آن عبارتند از :
- مقایسه کردن کودک با دیگران
- گفتن اینکه آنها بی ارزش هستند و به هیچ دردی نمی خورند.
- فریاد زدن های مکرر و تهدید کودکان به تنبیه بدنی
- مورد خشونت قرار دادن کودکان در مقابل سایرین
کودک آزاری: آزار جسمی
بین آزار بدنی و تنبیه بدنی تفاوت زیادی وجود دارد گاه والدین برای تربیت کودک و یاد دادن نظم و انظباط به آن ها از تنبیه بدنی استفاده می کنند و در این کار زیاده روی می کنند.
کودک آزاری: آزار جنسی
آزار جنسی همیشه شامل تجاوز جنسی به کودک نیست بلکه دیدن صحنه های جنسی و یا حتی ابزار جنسی و لمس نیز در گروه آزار جنسی قرار دارند.
کودک آزاری: نادیده گرفتن
عدم توجه به نیاز های اساسی و اولیه کودک مانند پوشاک تغذیه و بهداشت کودک است. نادیده گرفتن کودک ممکن است به دلیل بیماری روانی والدین، افسردگی پس از زایمان، مرگ مادر بعد از تولد کودک و اعتیاد والدین باشد.