1. پرستار آراد
  2. مقالات
  3. نقش شیر مادر در جلوگیری از بروز عفونت در نوزادان
فواید شیر مادر

نقش شیر مادر در جلوگیری از بروز عفونت در نوزادان

الیگوساکاریدهای شیر مادر ( HMOs) در شیر مادر می تواند از عفونت خاصی که در نوزادان شایع است جلوگیری کند. کارشناسان همواره شیردهی را تا زمانی که ممکن است توصیه می کنند ، و نتایج یک مطالعه جدید بر فواید سلامتی نوزادان شیردخوار به ویژه در مراحل اولیه زندگی تأکید می کند.

اثرات شیر مادر

شیر مادر حاوی الیگوساکاریدهای خاصی است HMOs  که رشته ای از مولکول های قند هستند. متخصصان از HMO به عنوان یکی از مهمترین و مفیدترین ترکیبات موجود در شیر مادر یاد می کند ، زیرا از بسیاری از عملکردهای بدن نوزاد از جمله سلامت مغز و روده پشتیبانی می کند.

اکنون ، محققان  بر این باورند که این قندهای موجود در شیر مادر می تواند به جلوگیری از عفونت های استرپتوکوک گروه B (GBS) کمک کند.

استرپتوکوک یک باکتری شایع است که اغلب در روده ها و/یا دستگاه تناسلی تحتانی یافت می شود. براساس گزارش محققان در حالی که این باکتری معمولاً برای بزرگسالان بی ضرر است ، عفونت GBS گاهی اوقات می تواند باعث عفونت های شدید شود. این عفونت در نوزادان بیشتر متداول است ، زیرا باکتری ها می توانند در هنگام زایمان از مادر به نوزاد منتقل شوند.

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) توضیح می دهد که بیش از 2000 کودک در ایالات متحده سالانه از عفونت GBS رنج می برند. بین 4-6  درصد از این موارد منجر به مرگ نوزاد می شود.

علائم عفونت گروه B در نوزادان عبارتند از:

تب

بی حال

زردی

مشکل در تغذیه

مشکل در تنفس

این عفونت می تواند منجر به عوارض مختلفی از جمله مننژیت ، عفونت های مجاری ادراری ، ذات الریه و عفونت در جریان خون شود. حتی با سقط جنین و مرده زایی ارتباط دارد.

فواید  شیر مادر

در طول مطالعه ، محققان اثر HMO ها را در جلوگیری از عفونت GBS در بافت زنان باردار و موش های مورد انتظار آزمایش کردند. ابتدا ، آنها تأثیر HMOs را بر سلولهای ایمنی جفت و غشاهای حاملگی که با GBS آلوده شده بودند ، مشاهده کردند.

آنچه آنها پیدا کردند امیدوار کننده بود – به نظر می رسید که HMO ها از رشد باکتری ها جلوگیری می کنند. برای تأیید بیشتر این یافته ها ، آنها سپس HMO ها را روی موش های باردار مبتلا به عفونت GBS در دستگاه ادراری آنها آزمایش کردند. HMOs با موفقیت ظاهر شد تا از گسترش عفونت جلوگیری کرده و شدت آن را کاهش دهد.

نقش آنتی بیوتیکی شیر مادر

محققان امیدوارند یافته های آنها مادران را تشویق کند تا نوزادان را در صورت امکان با شیر مادر تغذیه کنند تا از بروز عفونت های زودهنگام جلوگیری شود ، که معمولاً در هفته اول زندگی نوزاد اتفاق می افتد.

اگرچه عفونت های GBS اغلب با آنتی بیوتیک ها درمان می شوند ، اما محققان فرض می کنند که HMO های موجود در شیر مادر می تواند جایگزین نیاز به آنتی بیوتیک شود.

شیر مادر به سایر انواع آنتی بیوتیک ها ترجیح داده می شود زیرا آنتی بیوتیک ها علاوه بر باکتری های مضر ، باکتری های خوب را نیز از بین می برند و می توانند از مقاومت آنتی بیوتیکی جلوگیری کنند.

آیا می دانستید بدن شما قبل از زایمان آماده شیردهی می شود؟ در دوران بارداری ، سینه های شما تغییر می کند. این تغییرات به سینه های شما اجازه می دهد تا شیر بسازند و ممکن است باعث احساس سیری و سفت شدن آنها شود.

چگونگی تولید شیر مادر

هنگامی که نوزاد به دنیا می آید ، هورمون هایی در بدن مادر ترشح می گردد که باعث می شود سینه های مادر شیر بسازند و آن را آزاد کنند.

نحوه تولید شیر مادر

تولید شیر در آلوئولهای پستان اتفاق می افتد که گروهی از سلول های خوشه های انگور مانند درون سینه هستند. هنگامی که شیر تولید می شود ، از طریق آلوئولها به مجاری شیر وارد می شود . مجاری ، شیر را از طریق سینه به نوک سینه حمل می کنند.

اندازه سینه ها بر توانایی فرد در شیردهی تأثیر نمی گذارد. زنانی که سینه های کوچک دارند مقدار و کیفیت شیر ​​مشابهی با زنان با سینه های بزرگتر تولید می کنند.

تولید شیر مادر

نقش مغز مادر در تولید شیر

وقتی نوزاد شیر می خورد ، پیامی به مغز مادر می فرستد. سپس مغز با ترشح هورمون هایی مانند  پرولاکتین و اکسی توسین به این پیام پاسخ می دهد .

پرولاکتین باعث می شود آلوئول ها شروع به تولید شیر کنند. اکسی توسین باعث می شود ماهیچه های اطراف آلوئول ها شیر را از مجاری شیر خارج کنند.

علائم ترشح شیر عبارتند از:

سوزن سوزن شدن ، برجسته شدن ، درد مبهم یا سفت شدن در سینه ها (اگرچه برخی از مادران هیچ کدام از این علایم را احساس نمی کنند).

شیر از سینه می چکد.

برای تقویت ترشح شیر ، این روش ها را امتحان کنید:

راههایی برای آرامش پیدا کنید ، مانند رفتن به مکان آرام یا تلاش برای تنفس عمیق.

قبل از شیردهی یک کمپرس گرم روی سینه خود قرار دهید.

سینه های خود را ماساژ دهید

پس از مدتی که شیر می دهید ، رفلکس رها کردن شیر می تواند به دلایل بسیار دیگری رخ دهد ، مانند زمانی که صدای گریه نوزاد خود را می شنوید ، یا کودک خود را می بینید یا به او فکر می کنید.

همچنین ممکن است در ساعاتی از روز که معمولاً مادر به نوزاد خود شیر می دهد آزاد شدن شیر از پستان مادر اتفاق بیفتد ، حتی اگر کودک در نزدیکی مادر نباشد .

نوزاد و شیر مادر

نقش نوزاد در تولید شیر مادر :

کودک با مکیدن شیر از سینه  مادر به او  کمک می کند تا شیر تولید کند. هرچه کودک شیر بیشتری بنوشد ، بدن مادر نیز شیر بیشتری تولید می کند.

شیردهی مکرر یا حذف شیر (8 تا 12 بار یا بیشتر در هر 24 ساعت) ، به ویژه در چند روز و هفته های اول زندگی نوزاد ، به او کمک می کند تا شیر مناسبی تهیه کنید.

شیر مادر بسته به نیاز کودک همچنان متفاوت خواهد بود. هر بار که کودک شیر می خورد ، بدن مادر می داند که برای تغذیه بعدی شیر بیشتری تولید می کند.

بسته به دفعات شیر خوردن نوزاد ، میزان شیر مادر  افزایش یا کاهش می یابد. با شیردهی مکرر و تا زمانی که کودک شیر می خواهد ، به بدن مادر  این پیغام ارسال می شود تا شیر بیشتری تولید کند.

شرکت مراقبتی پرستار آراد  با داشتن سال ها تجربه ارزشمند در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد به صورت شبانه روزی به همشهریان گرامی ارائه خدمت نماید.

کادر متخصص و آموزش دیده این مرکز در قالب پرستار کودک ، پرستار سالمند و پرستار بیمار با اندوختن تجارب ارزشمند در طی سال ها خدمت رسانی همواره آماده حضور در کنار شما عزیزان می باشد.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.

لطفا به این مقاله امتیار دهید.

 

این مقاله چه میزان برای شما مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست